Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2014 του Δήμου Θηβαίων ! “Και του χρόνου στο μέτρο!”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, σε όλες τις Δημοτικές του Ενότητες. Ντόπιοι και επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά στα παραδοσιακά έθιμα γλεντιού και ξεφαντώματος, ενώ τα κεράσματα ήταν
δωρεάν τόσο σε κρασί όσο και σε εδέσματα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 1 Μαρτίου με το Αποκριάτικο Πάρτι που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Θηβαίων σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Θήβας και άλλους φορείς, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα σχολεία του Δήμου. Το πάρτι πλαισίωσαν ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και εμψυχωτές που διασκέδασαν τα παιδιά. Όμως, την παράσταση έκλεψαν οι ίδιοι οι μαθητές με τις αποκριάτικες στολές τους, για τις οποίες και βραβεύτηκαν.

Την Κυριακή της Τυρινής το πρωί με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε στα Βάγια, αποκριάτικο πάρτι που πλαισιώθηκε επίσης με ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, κλόουν & καρτούν που διασκέδασαν τους λιλιπούτειους φίλους μας και έπαιξαν μαζί τους για αρκετές ώρες.



Στο Καπαρέλλι  πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ”. Άφθονο φαγητό και κρασί προσφέρθηκε σε ντόπιους και επισκέπτες που ήρθαν την Κεντρική Πλατεία Καπαρελλίου για να παρακολουθήσουν το «Γαϊτανάκι» και τους παραδοσιακούς χορούς από τη Χορευτική Ομάδα της Μ.Κ.Ο. ΓΑΡΓΑΦΙΑ, που έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό.


Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Παραδοσιακός Σύλλογος του Βλάχικου Γάμου Θήβας και οι συμμετέχοντες στο έθιμο !  Από το μεσημέρι, οι παρέες των Βλάχων γύριζαν τις γειτονιές της πόλης των Θηβών μαζεύοντας τα παλικάρια του «μπουλουκιού». Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Επαμεινώνδα και στην πλατεία, όπου γιόρτασαν μέχρι το βράδυ με χορούς και τραγούδια το Προξενιό και τα Αρραβωνιάσματα! Ο καιρός παρέμενε καλός και έτσι πλήθος κόσμου,  Θηβαίοι και επισκέπτες, συμμετείχαν στο έθιμο χορεύοντας και διασκεδάζοντας παρέα με τους Βλάχους.


Την επόμενη μέρα, Καθαρά Δευτέρα το πρωί, όταν έσκουξε ο «σκάρος» (εγερτήριο των Βλάχων, εωθινό) τα «μπουλούκια» των Βλάχων στη Θήβα, αψηφώντας την απότομη αλλαγή του καιρού,  συγκεντρώθηκαν και πάλι για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου»….


Λόγω της βροχής, οι παρέες των Βλάχων δεν πήγαν φέτος στο γραφικό ξωκλήσι της «Αγιατριάδας», αλλά στην αίθουσα εκδηλώσεων ΣΦΕ. Τι και αν έκανε κρύο, τι κι αν δεν σταμάτησε λεπτό να βρέχει… και την γαμήλια «πομπή» πραγματοποίησαν και τον «γαμπρό» ξύρισαν και αφού τα βρήκαν τα «συμπεθέρια» έκαναν και το «γάμο» και μοίρασαν τις μπομπονιέρες, αποδεικνύοντας πως τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθιμο που έχει ριζώσει σ’ αυτή την πόλη και στις καρδιές των ανθρώπων της. Οι Βλάχοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά με την ευχή: «και του χρόνου στο μέτρο!», που σημαίνει : του χρόνου όταν θα ανταμώσουμε όλοι πάλι τον ίδιο καιρό, να μετρηθούμε και να μην λείπει κανείς, να είμαστε όλοι υγιείς!

Παράλληλα, στις Πλαταιές  πραγματοποιούνταν η «Γιορτή της Φασολάδας»! Και εκεί ο καιρός δεν ήταν καλός, ωστόσο τα καζάνια άναψαν από το πρωί για να βράσουν την παραδοσιακή φασολάδα, που μοιράστηκε στον κόσμο συνοδευόμενη με ντόπιο κρασί και αλλά σαρακοστιανά εδέσματα. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια.



Στην Ελλοπία Θηβών  πραγματοποιήθηκε  το «Αρβανίτικο Γλέντι» με τη συμμετοχή των κατοίκων αλλά και των απανταχού Αρβανιτών της Ελλοπίας και τις ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, πίπιζα και νταούλι!

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.


Χρόνια Πολλά, Καλή Σαρακοστή και του Χρόνου στο Μέτρο!

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο εδώ http://dothivas.blogspot.gr/2014/03/2014.html

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο