Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Χαμός στη Βουλή με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»

Επεισοδιακή ήταν η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, στο οποίο είχαν κατατεθεί πολλές βουλευτικές τροπολογίες, αλλά και βελτιωτικές προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες έκανε δεκτές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης αργά το βράδυ της Πέμπτης, με την ψήφιση των άρθρων και των τροπολογιών, τις οποίες στήριξαν
από κοινού βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολλά άρθρα υπερψήφισε και η ΔΗΜΑΡ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το άρθρο που προβλέπει την σύσταση Συνηγόρου του Αστυνομικού.
Ωστόσο, τα αίματα άναψαν όταν λίγο πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί των άρθρων, η αντιπολίτευση κατήγγειλε κοινοβουλευτικές παρατυπίες, με αφορμή την ψηφοφορία για το άρθρο 30 του νομοσχεδίου, που αφορά τον συντονισμό των κλάδων ασφαλείας και διαμορφώνει την γενική διάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.
Κατά την ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι καταψηφίζει το συγκεκριμένο άρθρο, συντασσόμενο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε παρών, γεγονός που διαμόρφωσε, όπως υποστήριξαν οι αντιπολιτευόμενες πτέρυγες, αρνητική πλειοψηφία. Υπέρ του άρθρου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.
Ωστόσο, ο προεδρεύων του σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία έδινε τα δικά της αποτελέσματα, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι το άρθρο υπερψηφίστηκε με μία ψήφο διαφορά, ανακοινώνοντας στο σώμα ότι υπέρ του άρθρου τάχθηκαν 126 βουλευτές, όσοι και οι βουλευτές της ΝΔ, έναντι 125, όμως τα κόμματα που καταψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ) διαθέτουν 127 Βουλευτές. Συγκεκριμένα η ΝΔ έχει 126 Βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, το ΠΑΣΟΚ 27, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 17 και το ΚΚΕ 12.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών», ενώ απουσίασαν από την αίθουσα η Χρυσή Αυγή και η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, οπότε συγκροτείται η απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς οι αρνητικές είναι λιγότερες.

Ένταση και ανακοίνωση για «πραξικοπηματικές διαδικασίες»
Η ανακοίνωση του αποτελέσματος προκάλεσε ένταση η οποία μεταφέρθηκε και στους διαδρόμους της Βουλής με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και τον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα Χρήστο Μαρκογιαννάκη, να συνιστά «ψυχραιμία».
Το αποτέλεσμα αμφισβήτησε έντονα και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον κ. Μαρκογιαννάκη. Ακολούθως, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα οι Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνης και Δ. Τσουκαλάς, αλλά και ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έκαναν γραπτή δήλωση με την οποία καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση με εκτελεστικό όργανο τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της ΝΔ Κύριο Μαρκογιαννάκη, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο: Εκτροπή και πραξικοπηματικές διαδικασίες, εκεί όπου η Δημοκρατία δεν βολεύει». Στην ανακοίνωση προσθέτουν ότι «έφθασε να κάνει δεκτό άρθρο, (30) που απορρίφθηκε πανηγυρικά. Δηλαδή νοθεία στην ψηφοφορία, αναγορεύοντας ‘πλειοψηφία’ μόνο την ΝΔ, που μόνη της ψήφισε το άρθρο, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες».

Αναζητείται λύση μέχρι και την Τρίτη
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι και την Τρίτη όταν και ψηφίζεται στο σύνολό του το νομοσχέδιο. Το πλέον πιθανό είναι να εξεταστεί το ζήτημα από τον πρόεδρο της Βουλής και ενδεχομένως και από την Διάσκεψη των Προέδρων.
Σήμερα, Παρασκευή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης επανέφερε το ζήτημα λέγοντας ότι «με μεθόδευση της κυβέρνησης και του προεδρεύοντος Χρ. Μαρκογιαννάκη νοθεύθηκε και πλαστογραφήθηκε η ψηφοφορία» και επέκρινε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια που δεν επενέβη κατά την ανακοίνωση.
«Καταγγείλαμε το γεγονός ως μέγα πραξικόπημα», είπε ο Π. Λαφαζάνης και κάλεσε το προεδρείο της Βουλής «να διορθώσετε άμεσα τα πράγματα, να αποκαταστήσετε την ψηφοφορία με βάση τη βούληση των κομμάτων και των βουλευτών. Να λεχθεί επισήμως ότι το άρθρο 30 δεν πέρασε». «Όσο δεν γίνεται ευτελίζονται οι θεσμοί», πρόσθεσε.
Ο προεδρεύων Γ. Δραγασάκης δεσμεύθηκε ότι «θα ενημερώσω τον πρόεδρο της Βουλής και αν χρειαστεί τη Διάσκεψη των Προέδρων».
Συμφωνώντας με την πρόταση του αντιπροέδρου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη επεσήμανε ότι «προφανώς θα υπάρξει διευκρίνιση», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει η δεδηλωμένη υπέρ της κυβέρνησης. «Την δεδηλωμένη δεν την αποφασίζει ο καθένας μας. Μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις εκτός αιθούσης ότι γίνονται πραξικοπήματα», τόνισε.
«Λυπάμαι, περίμενα μία διόρθωση από την πλευρά σας ή κάποια αυτοκριτική. Χθες δεν υπήρχε δεδηλωμένη. Η δεδηλωμένη είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», της απάντησε ο Π. Λαφαζάνης και σημείωσε απευθυνόμενος στη ΝΔ πως «το πράγμα ήταν προφανέστατο, έπρεπε να αναγνωριστεί από τη Βουλή. Κάνετε ατόπημα. Βλέπω ότι θέλετε να επιμείνετε».
«Να μείνουμε στην πρόταση του προεδρεύοντος. Να μην τροφοδοτήσουμε τα κανάλια με κάτι που πλήττει την εικόνα του Κοινοβουλίου», είπε η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή.


eklogika

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο