Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ - Δήλωση ΒΟΜΒΑ: «Το ψηφιδωτό μας συνδέει ευθέως με τη δυναστεία του...»

Η γγ του υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει βρεθεί σε άλλο ταφικό μνημείο πουθενά

Το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη και οι εντυπωσιακές εικόνες που έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού στη δημοσιότητα, έχουν εξάψει τη φαντασία των Ελλήνων και όχι μόνο, αφού πολλά ΜΜΕ από όλο τον κόσμο αναφέρονται σήμερα στον Τύμβο Καστά, σε μια προσπάθεια να βρουν τον «ένοικο» του Τάφου αλλά και ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας του ψηφιδωτού.


Πάντως, σε δηλώσεις της τη Δευτέρα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για ένα μοναδικό έργο, το οποίο μας συνδέει με τη δυναστεία του Φιλίππου.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 η κυρία Μενδώνη είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, «ένα εξαιρετικό μοναδικό πίνακα», ενώ μίλησε για κοινά χαρακτηριστικά που υπάρχουν με την περίπτωση της απεικόνισης της αρπαγής της Περσεφόνης στον τάφο του Φιλίππου και στην τοιχογραφία από το λεγόμενο τάφο της Περσεφόνης.

«Έχουμε τον Ερμή ψυχοπομπό, έχουμε το άρμα, έχουμε τα άλογα, έχουμε μια γενειοφόρο μορφή. Ας περιμένουμε την αποκάλυψη. Υπάρχουν -εάν θεωρήσουμε ότι εδώ έχουμε μια σκηνή μιας αρπαγή Περσεφόνης, όπως αυτό αναφέρεται από τον τάφο του Φιλίππου, βεβαίως μετά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια σειρά συλλογισμών, ιστορικών», είπε και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη παράσταση συνδέεται με την δυναστεία των Τημενιδών.

Όσον αφορά στον γενειοφόρο άνδρα και στο αν η αποκάλυψη του συνόλου της παράστασης του ψηφιδωτού θα δώσει απαντήσεις για εκείνον, η κυρία Μενδώνη είπε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά εκατοστά πίσω από την παράσταση, τα οποία δεν έχουν ανασκαφεί για ένα συγκεκριμένο λόγο.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού εκεί πατούν τα υποστυλώματα και για αυτό -όπως εξήγησε- θα πρέπει να γίνει ένα μικρό τεχνικό έργο, να μετακινηθούν και να μπορέσει η ανασκαφέας και η ομάδα της να προχωρήσουν στην ανασκαφή και αυτού του τμήματος που βρίσκεται δεξιά και αριστερά από την παράσταση, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για δύο τμήματα.

Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη το ψηφιδωτό δίνει σημαντικές πληροφορίες, αφού αποτελεί μια σύνθεση με εξαιρετικά πρωτότυπα χαρακτηριστικά, ενώ όπως είπε, δεν είναι γνωστό, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια ψηφιδωτά με παραστάσεις στους τάφους της εποχής αυτής στη Μακεδονία.

«Έχουμε ψηφιδωτά, όπως για παράδειγμα αυτό το οποίο βρήκαμε και εμείς στο συγκεκριμένο τάφο ανάμεσα στις σκάλες και στον πρώτο διαφραγματικό τοίχο. Ένα ψηφιδωτό με γεωμετρικό στην ουσία διάκοσμο, ρόμβους και τετράγωνα. Εδώ έχουμε μια παράσταση. Στους μακεδονικούς τάφους έχουμε πλέον συνηθίσει να έχουμε ζωγραφική, μεγάλη ζωγραφική», είπε και σημείωσε ότι στην εδώ έχουμε πλέον και για πρώτη φόρα μία παράσταση σε ψηφιδωτό και μάλιστα τέτοιου μεγέθους, είναι 15 τετραγωνικά.

protothema

toxwni

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο