Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Βρετανία: από τον «ανώμαλο» λιγνίτη στο φυσικό αέριο (σαν αλκοολικός)

Οι θερμοηλεκτρικές μονάδες άνθρακα στη Βρετανία θα έχουν κλείσει μέχρι το 2025, ενώ η λειτουργία τους θα έχει περιοριστεί ως το 2023, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας Άμπερ Ραντ.

Η κα. Ραντ προάγει την κατασκευή περισσότερων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου και χαρακτήρισε ως «ανωμαλία» την εμμονή στον ρυπογόνο άνθρακα.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους ανθρώπους του κλάδου του φυσικού αερίου ότι ο άνθρακας δεν πρόκειται στο εξής να αποκλείσει την κατασκευή νέων μονάδων», δήλωσε.

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντιστές ανησυχούν ότι η βρετανική κυβέρνηση κάνει ελάχιστα πράγματα για να προωθήσει τις ΑΠΕ.


Αυτή τη στιγμή, ο άνθρακας παράγει το 28% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία. «Αλλάζουμε μια κληρονομιά υποεπένδυσης και παρωχημένων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, τους οποίους πρέπει να υποκαταστήσουμε με αξιόπιστες, οικονομικά βιώσιμες τεχνολογίες και λύσεις χαμηλών εκπομπών» πρόσθεσε.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων, όπως αυτά στο Γουίλφα της Ουαλίας και στο Μούρσαϊντ της Κάμπρια, τα οποία θα μπορούσαν να παράξουν το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού χαμηλών εκπομπών άνθρακα που χρειάζεται η Βρετανία.

Οι ανακοινώσεις έγιναν εν μέσω ανησυχίας για την ηλεκτροπαραγωγική επάρκεια της Βρετανίας μετά από την αποξήλωση μιας σειράς παλαιών μονάδων άνθρακα που εξάντλησαν τον χρόνο ζωής τους.

Η Βρετανία προσπαθεί να λύσει τον γρίφο της διασφάλισης της ηλεκτροπαραγωγικής επάρκειας παράλληλα με την επίτευξη των στόχων για χαμηλές εκπομπές ρύπων και τη διατήρηση του κόστους του ρεύματος στα ισχύοντα επίπεδα.

Πλέον το στοίχημα για τη Βρετανία -τη χώρα της Βιομηχανικής Επανάστασης η οποία πρώτη ανακοινώνει την απομάκρυνσή της από το καύσιμο που την απογείωσε- είναι να διασφαλίσει την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου. Μόνο μια βρίσκεται υπό κατασκευή και μια ακόμα αναζητά επενδυτές.

Όσον αφορά στις ΑΠΕ, η Βρετανία έχει ήδη περικόψει τις επιδοτήσεις και σκοπεύει σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού να σχεδιάσει ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα με γνώμονα τον ίδιο τον καταναλωτή.

Οι επικριτές κάνουν λόγο για αντιπεριβαλλοντική ενεργειακή πολιτική που αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Η βρετανική περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth παρομοίασε την ενεργειακή πολιτική της Βρετανίας με έναν αλκοολικό που αλλάζει το ουίσκι, δηλαδή τον άνθρακα, με το κρασί, δηλαδή το φυσικό αέριο.

econews


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο