Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ

Η διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης των δύο δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του μηχανισμού.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα ακόλουθα: «το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 2 δισ. στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαταιτοπούμενων από την της ελληνική κυβέρνηση.

Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και τον για τον συμψηφισμό οφειλετών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια.


Ο διευθυντής του ESM είπε: «Η σημερινή απόφαση της εκταμίευσης των 2 δισ. από τον ESM αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στην εφαρμογή ενός εκτενούς καταλόγου μεταρρυθμίσεων.

Αυτό περιλαμβάνει εκτενείς μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν σημασία για την συνεχιζόμενη πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εάν η εφαρμογή του προγράμματος συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό είμαι σίγουρος ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού για μεταρρυθμίσεις θα τους επιτρέψουν να κάνουν εμφανή βήματα προς μια ισχυρή ανάκαμψη».

Τα 2 δισ. είναι η δεύτερη εκταμίευση μετά τα 16 δισ. του περασμένου Αυγούστου. Το πρώτο μέρος, 13 δισ. δόθηκαν στις 20 Αυγούστου. Το εναπομείναν 1 δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Αυτό είναι μέρος του προγράμματος συνολικού ύψους 86 ευρώ που το ΔΣ ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015».

Αναφορικά με το ποσό των 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των τραπεζών, δεν αναμένεται να εκταμιευθεί πριν υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και επομένως καθοριστούν τα ακριβή ποσά που τυχόν θα χρειαστούν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία αν και η Ελλάδα δεν αποτελεί «τυπικά» θέμα της επίσημης ατζέντας, σαφώς θα «καλύψει» μέρος του χρόνου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την προσέλευσή τους στη σημερινή συνεδρίαση ήταν κάτι παραπάνω από φειδωλοί στις δηλώσεις τους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε τη δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες, λόγω των τρομοκρατικών κτυπημάτων, ενώ ξεκαθάρισε ότι το βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών για το 2016.

Σημειώνεται ότι οι προϋπολογισμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν βρίσκονται υπό «εξέταση», με δεδομένο ότι είναι σε πρόγραμμα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με αυτόν της Πορτογαλίας, με δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει ακόμη κυβέρνηση.

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο