Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ο Μύθος του Σπηλαίου του Πλάτωνα ως βάση ανάπτυξης της θεωρίας της Evpedia

Η συνειδητή επιλογή για αναζήτηση, μέσω του δρόμου μιας διαρκούς παιδείας, αποτέλεσαν κίνητρο για τον Δρ. Γιώργο Γάκη να ασχοληθεί πιο εμπεριστατωμένα με νέες μεθόδους διοίκησης και ανάπτυξης προσωπικού των επιχειρήσεων, αλλά και ανάπτυξης της προσωπικότητας εκτός εργασιακού περιβάλλοντος, μέσα από τις αξίες και την οπτική της Ελληνικής Κλασικής Σκέψης.

Ο Μύθος του Σπηλαίου του Πλάτωνα ως βάση ανάπτυξης της θεωρίας της Evpedia

Η Ιστορία του σπηλαίου συναντάται στο βιβλίο του Πλάτωνα «Πολιτεία», και περιγράφει έναν διάλογο ανάμεσα στον Σωκράτη και τον Γλαύκωνα. 
Ξεκινάει με τον Σωκράτη να κάνει διαχωρισμό μεταξύ Παιδείας και «απαιδευσίας» και συνεχίζει με την συγκεκριμένη αλληγορία. 


Και ο Σωκράτης στην αλληγορία αυτή δεν κάνει κάτι άλλο από το να περιγράφει με έναν ευφυή τρόπο την κατάσταση που επικρατούσε στις μέρες του. Και την εποχή εκείνη, πόσο μάλλον σήμερα, ο κόσμος ζούσε σε μια κατάσταση «απαιδευσίας», φαινομενικής αυτάρκειας και εικονικής ελευθερίας.

Οι κινούντες τα είδωλα, δημιουργούσαν ένα ψευδόκοσμο τον οποίο όμως πρόβαλαν ως μοναδικά αυθεντικό, σε ανθρώπους δέσμιους τόσο της καταστάσεως που τους επέβαλαν όσο και των επιλογών τους. 

Η μη ύπαρξη παιδείας έδωσε τη δυνατότητα σε εκείνους που καθόριζαν τη ζωή τους, να τους εξουσιάζουν κατά τρόπο ανηλεή και να τους εκπαιδεύσουν με προσανατολισμό μια ψευδή, απαστράπτουσα κενότητα απατηλής αίσθησης, η οποία ταυτόχρονα τους επέβαλε τη χρήση των αλυσίδων ως «εταίρου ιματίου». Άβουλα, άνοια, απαίδευτα όντα, έρμαια των επιβολών και της επικυριαρχίας των αφανών εξουσιαστών τους, δεν μπόρεσαν ποτέ να δουν ευρυγώνια, αφού η περιφερειακή τους όραση ήταν αδύνατη λόγω των μεταλλικών διαδημάτων που είχαν στο λαιμό τους. 

Ακόμη και το ίδιο το σπήλαιο το οποίο υποτίθεται ότι είναι το «σπίτι» τους, παραμένει άγνωστη γη εφόσον δεν έχουν την αίσθηση όλου του χώρου και δεν βλέπουν τι υπάρχει πίσω τους.


Δρ. Γιώργος Γάκης
Η ανάπτυξη των προσώπων, των κοινωνιών, των επιχειρήσεων, για να μπορέσει να λάβει ουσιαστικά χώρα, είναι πλέον εμφανής η ανάγκη ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε μια συνεχή και εξελισσόμενη Παιδεία. Μια παιδεία που γίνεται ευ(αγαθή και πολύπλευρη), πλαισιωμένη από ένα πλέγμα Αξιών, που τόσο έχουμε λησμονήσει κατά τη διάρκεια της «πολιτισμικής μας εξέλιξης». 


Προτείνεται λοιπόν μια πλήρης μέθοδος ανάπτυξης προσώπων και ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, βασισμένη στις αξίες και την οπτική της Ελληνικής Κλασικής Σκέψης, προσαρμοσμένη στο σήμερα, ως αναδυόμενη ανάγκη επαναπροσδιορισμού και επανατοποθέτησης τόσο του «είναι» όσο και του «γίγνεσθαι».

Προσωπική και Επαγγελματική Ανάπτυξη

Το Coaching πλέον έχει όνομα Ελληνικό.





Βιογραφικό:

Ο Δρ.Γιώργος Γάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή του Κυνοσάργους. Αποφοίτησε από το 6ο Λύκειο Αθηνών, σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας των Τ.Ε.Ι της Καβάλας, ενώ απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μ.Β.Α.) με διάκριση, από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου (PhD) από τα Πανεπιστήμια, Azteca University και U.C.N. (Universidad Central de Nicaragua), μέλη και τα δυο ιδρύματα του International Association of Coaching - Institutes (I.C.I.).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε πρωτοποριακές μεθόδους Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού, και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς.

Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό «Επιστημονικό Marketig - Management», ενώ άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στο επιστημονικό περιοδικό του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών,  Accountancy Greece (Ag)

Ο Δρ.Γιώργος Γάκης συνεργάζεται με το Azteca University ως επιβλέπων Καθηγητής Μεταπτυχιακών φοιτητών.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο