Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Έπεσε το οχυρό του Καντάφι

Ραγδαίες και δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Τρίπολη. Ο τηλεοπτικός σταθμός των εξεγερμένων μεταδίδει ότι οι αντάρτες ύψωσαν την σημαία τους πάνω από το σπίτι, την κύρια κατοικία, του Λίβυου ηγέτη. Λίβυος αξιωματούχος στον ΟΗΕ, ανέφερε ότι η ολοκληρωτική «απελευθέρωση» της Τρίπολης, θα επιτευχθεί το πολύ σε 72 ώρες.
Οι αντικαθεστωτικοί εισέβαλλαν ολοκληρωτικά στο συγκρότημα κατοικιών του Καντάφι και πυροβολούν στον αέρα πανηγυρίζοντας έξαλλα, μεταδίδει το Reuters.
Εδώ και λίγη ώρα έχουν πάψει οι μάχες γύρω από την Μπαμπ αλ Αζιζίγια καθώς τα στρατεύματα του Καντάφι – που μέχρι πρότινος υπερασπιζόταν σθεναρά την κατοικία του συνταγμαματάρχη – έχουν σταματήσει να μάχονται και έχουν υποχωρήσει.
Όπως μεταδίσουν τα διεθνή ειδησεογραφικά προακτορεία , εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί αντάρτες έχουν εισβάλλει στο κτιριακό συγκρότημα με την βοήθεια του ΝΑΤΟ, το οποίο βομβάρδισε το συγκρότημα και προκάλεσε την κατάρρευση μέρους του εξωτερικού τείχους , από όπου οι εξεγερμένοι πέρασαν μέσα στο προεδρικό μέγαρο.
Το Al Jazeera αναφέρει ότι οι εξεγερμένοι έχουν φτάσει μέχρι την κύρια κατοικία του Καντάφι.
Στο συγκρότημα βρίσκονται η κύρια κατοικία και το αρχηγείο του Καντάφι, ένα στρατόπεδο και άλλες εγκαταστάσεις.
Νωρίτερα, o ραδιοφωνικός σταθμός των εξεγερμένων μετέδιδε ότι οι αντικαθεστωτικοί μαχητές κατάφεραν να σπάσουν μία από τις βασικές πύλες εισόδου του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος του Καντάφι στην Μπαμπ αλ Αζιζίγια, στο κέντρο της Τρίπολης ενώ τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο για σφοδρές μάχες, εκρήξεις και πυροβολισμούς γύρω από το συγκρότημα, με δεκάδες νεκρούς.
Καντάφι: Είμαι ζωντανόςΡώσος αξιωματούχος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μουαμάρ Καντάφι και επιβεβαίωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται στην Τρίπολη, αποφασισμένος να πολεμήσει μέχρι θανάτου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Καντάφι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού, Κιρσάν Ιλουμζίνοφ, και δήλωσε: «Είμαι ζωντανός και υγιής. Βρίσκομαι στην Τρίπολη και δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω την Λιβύη. Μην πιστεύεται όσα μεταδίδουν οι δυτικές τηλεοράσεις.»
Ο Κιρσάν Ιλουμζίνοφ δήλωσε ότι μίλησε και με τον γιο του Καντάφι Μοχάμεντ , ο οποίος τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό του πατέρα του ενώ «οι δυνάμεις μας διώχνουν τους αρουραίους από την Τρίπολη» .
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού είναι παλιός γνώριμος και φίλος του Καντάφι. Τον Ιούνιο τον είχε επισκεφθεί στην Τρίπολη, είχαν φωτογραφηθεί μαζί πάνω από μια παρτίδα σκάκι και ο Ιλουμζίνοφ είχε δηλώσει: «είναι πραγματική ανοησία να του ζητά (του Καντάφι) κάποιος να παρατηθεί! Είναι ο ηγέτης! »
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθρν Άστον , ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, Άμπντουλ Τζαλίλ δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το 80% της Τρίπολης και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω «για να προχωρήσουν πιο πέρα».
Σήμερα Νιγηρία, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Ελλάδα, Ιράκ και Μάλτα αναγνώρισαν το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως τον μόνιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού,  απομονώνοντας έτσι διπλωματικά ακόμα περισσότερο το καθεστώς Καντάφι.
Ρωσία: Ο Καντάφι βρίσκεται στην ΤρίποληΡώσος αξιωματούχος συνομίλησε τηλεφωνικά πριν λίγη ώρα με τον Μουαμάρ Καντάφι και επιβεβαίωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται στην Τρίπολη, αποφασισμένος να πολεμήσει μέχρι θανάτου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια στιγμή, το ακριβές στίγμα του Μουαμάρ Καντάφι- που για τρίτη μέρα παραμένει άφαντος – έδωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.
«Ξέρουμε ότι κρύβεται στα υπόγεια του νοσοκομείου της Τρίπολης» αποκαλύπτει ο Ιταλός ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο και τονίζει ότι ο Λίβυο ηγέτης πρέπει να συλληφθεί να δικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Είναι η πρώτη φορά που επίσημη πηγή ανακοινώνει την τοποθεσία που κρύβεται τις τελευταίες τρεις μέρες ο Συνταγματάρχης Καντάφι, ο οποίος βλέπει τον κλοιό να σφίγγει απειλητικά γύρω του.
Το ΝΑΤΟ επιμένει ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι. « Δεν έχω ιδέα, Αν ξέρετε, πείτε το και σε μένα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, Καναδός συνταγματάρχης Ρολάν Λαβουά.
Στο μεταξύ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε πως το τέλος του Καντάφι “ είναι κοντά” και πως οι οπαδοί του δίνουν μια “ χαμένη μάχη”, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την αποστολή του μέχρι να εξαλειφθεί οποιαδήποτε απειλή για τον πληθυσμό.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο