Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η διαχρονική ρεμούλα των εργολάβων...

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός


Αλυσιδωτές αντιδράσεις, σε πολιτικό, επιχειρηματικό και δικαστικό επίπεδο, έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της zougla.gr και του zougla radio για την «μπίζνα» δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ των μεγαλοεργολάβων, που συντελείται στο όνομα της ανάπτυξης και των δημοσίων έργων.

Ακόμα και οι πιο… μετριοπαθείς «φωνές» του Υπουργείου Υποδομών, καθώς και ανώτατα κρατικά στελέχη συντάσσονται, πλέον, με το ρεπορτάζ-αποκάλυψη και παραδέχονται ότι από το δημόσιο κορβανά έχουν εκταμιευθεί δυσθεώρητα ποσά για υπερτιμολογημένα έργα αμφιβόλου ποιότητας.


Την ίδια στιγμή, ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι μιλάνε για πρωτοφανή απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και σωρεία κακουργηματικών πράξεων, επισημαίνοντας ότι, αν βγουν οι φάκελοι στον «αέρα», θα καταρρεύσει το… σύστημα.

Όλα αυτά, βέβαια, συντελούνται πίσω από την κάλυψη του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που θέλει μετά το πέρας τριών μηνών το ελληνικό Δημόσιο να μην μπορεί να αντιδράσει, προκειμένου να διορθώσει τα κόστη των έργων.

Άπαξ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες παραλαβής, δεν… καταφέρουν εντός τριμήνου να διορθώσουν ή να εγκρίνουν τους λογαριασμούς που εκδίδουν οι ανάδοχες εταιρείες, τότε οι λογαριασμοί κρίνονται αυτοδικαίως εγκεκριμένοι. Ακολουθούν προσφυγές των εργολάβων στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, όπου απλώς επικυρώνονται τα ποσά που επιθυμούν. Και δυστυχώς -λόγω της… αμέλειας ή της περίεργης κωλυσιεργίας των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών- στις περισσότερες περιπτώσεις το τρίμηνο παρέρχεται, ο έλεγχος και η επιμέτρηση δεν γίνονται και οι κατασκευάστριες εταιρείες εισπράττουν κατά το δοκούν.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση που είπε ανώτερο κρατικό στέλεχος στη zougla.gr. «Σε περίπτωση που η κοινή γνώμη πληροφορηθεί τι έχει πληρώσει για δημόσια έργα και τι έχει παραλάβει, τότε θα αρχίσει να τους κυνηγάει όλους με… τσεκούρια».

Το διαχρονικό σκάνδαλο

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που μαστίζει τη χώρα μας, κατά κοινή παραδοχή, είναι οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα «παραθυράκια» του νόμου που επιτρέπουν στους καλοθελητές να δρουν ανεξέλεγκτοι. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε ως σκοπό (σε θεωρητικό επίπεδο) να κάνει πιο ευέλικτο και γρήγορο το σύστημα ελέγχου, τις επιμετρήσεις των έργων και την έγκριση των κονδυλίων, μετατράπηκε σε «όπλο» στα χέρια ορισμένων μεγαλοεργολάβων.

Με την υπ’ αριθ. 1154/2006 απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε ότι οι «τμηματικές επιμετρήσεις (του άρθρου 38 του π.δ. 609/85) που υποβάλλονται από τον ανάδοχο θεωρούνται αυτοδικαίως εγκεκριμένες, αν παρέλθει από της υποβολής τους άπρακτο χρονικό διάστημα τριών μηνών, με συνέπεια να μην είναι δυνατή στη συνέχεια η διόρθωσή τους, ούτε επ' ευκαιρία της υποβολής και έγκρισης της Τελικής Επιμέτρησης, αλλά ούτε και στο στάδιο της Προσωρινής παραλαβής του έργου».

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε με το σκεπτικό ότι πρέπει να «επιλύονται οριστικώς και επικαίρως διαφορές μεταξύ του αναδόχου και του κυρίου του έργου, ώστε να γνωρίζουν και οι δύο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να μην επικρατεί αβεβαιότητα (πράγμα που εξυπηρετεί και την ανάγκη ταχείας περατώσεως των δημόσιων έργων)».

Ωστόσο, οι δικαστές, προφανώς, δεν υπολόγιζαν την περίεργη έως σκανδαλώδη ανικανότητα ορισμένων ελεγκτών, οι οποίοι δεν κατάφερναν εντός τριών μηνών να κάνουν το καθήκον τους.

Στη διάθεση της zougla.gr βρίσκεται σωρεία δικαστικών αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων όλης της χώρας που αναδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου. Μιας απίστευτης «κακοποίησης» και «κακοδιαχείρισης» δημόσιων πόρων που όζει από την αγαστή συνεργασία μεγαλοεργολάβων, εκδοτών και πολιτικών. Τα χρήματα είναι πολλά και ικανά να «κινήσουν γη και ουρανό».

Η εγκύκλιος Σουφλιά

Στις 30 Μαΐου του 2007, ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, έστειλε προς όλους τους αρμόδιους φορείς την εγκύκλιο Ε.16. Με αυτή, μεταξύ άλλων, ζητούσε από τους προϊσταμένους των Διευθυνουσών Υπηρεσιών να «εγκρίνουν έγκαιρα τις επιμετρήσεις, ασκώντας το δικαίωμά τους σε διορθώσεις, τροποποιήσεις, κ.λπ., αλλιώς, αν το τρίμηνο από της υποβολής των επιμετρήσεων παρέλθει άπρακτο, στερούνται του σχετικού δικαιώματος και πλέον δεν επανορθώνεται η τυχόν διαμορφωθείσα σε βάρος του φορέα κατάσταση επ’ ευκαιρία έγκρισης είτε της Τελικής Επιμέτρησης είτε του Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής».

Αποδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος ήταν προσχηματική. Διανεμήθηκε για τα μάτια του κόσμου. Δεν έπιασε τόπο.

Αιτία είναι η «αίσθηση ατιμωρησίας» που επικρατεί σε αρκετά από τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και τους συνεργάτες τους.

Ανώτερο κρατικό στέλεχος ανέφερε στη zougla.gr: «Για να τιμωρηθεί κάποιος, πρέπει να τον πιάσουμε την ώρα που λαδώνεται». Η φράση αυτή είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί.

Παρέμβαση του γ.γ. Δημοσίων Έργων

Στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πέτρα Σκανδάλου» παρενέβη ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος παραδέχθηκε τη σπουδαιότητα του θέματος.

Επεσήμανε ότι από τις 12 Ιουλίου οι επιτροπές Παραλαβής δεν αποτελούνται από ένα άτομο αλλά από τρία, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει τις δικαστικές αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων, προκειμένου να ελέγξει τις απαιτήσεις των εργολάβων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι διενεργείται έλεγχος σε βάθος δεκαετίας σχετικά με τα έργα που έχουν παραληφθεί, τονίζοντας ότι έχουν σταλεί και αρκετές υποθέσεις στις εισαγγελικές αρχές.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νυν υπουργός Υποδομών κ. Μάκης Βορίδης, πριν τοποθετηθεί επικεφαλής του νευραλγικού υπουργείου, με δημόσιες τοποθετήσεις του είχε ζητήσει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών υπαλλήλων που με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους είχαν ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο.

Το αίτημά του πλέον φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ και για τις περιπτώσεις όλων των υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου του.



Θα επανέλθουμε…

PetraSkandalou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο