Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ισορροπίες, αναλογίες κι εκπλήξεις... όλων των ειδών στη νέα κυβέρνηση

Της Μαρίνας Μάνη




Οι ολονύχτιες αντιδράσεις «γαλάζιων» στελεχών για την συμμετοχή μεγάλου αριθμού τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, όπως και οι διαμαρτυρίες για την σχεδόν ανύπαρκτη εκπροσώπηση των «καραμανλικών» και την χαμηλή... «σαμαρικών», απέδωσαν καρπούς.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου υπουργικού σχήματος έκρυβε πολλές εκπλήξεις, επιβεβαιώνοντας στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι συνιστούσαν χθες «ψυχραιμία» σε όλες τις πλευρές.

Ιδού οι πιο ηχηρές:

* Σε σύνολο 39 υπουργών-αναπληρωτών-υφυπουργών, οι 30 προέρχονται από τη ΝΔ, οι 5 από το ΠΑΣΟΚ και οι 4 από τη ΔΗΜΑΡ –στις δύο τελευταίες κατηγορίες ανήκουν εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, αφού και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αρνήθηκαν να εκπροσωπηθούν με πολιτικά στελέχη τους.

* Ο κ. Σαμαράς έλαβε υπόψη, τελικά, τη διαφωνία του Φώτη Κουβέλη στο πρόσωπο του Γιάννη Μιχελάκη κι έτσι κυβερνητικός εκπρόσωπος ορίσθηκε ο (χαμηλών τόνων) βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.

* Εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εξωτερικών ορίσθηκε ο Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος συνδυάζει δύο πολιτικές προτιμήσεις: Του κ. Σαμαρά (καθώς είχε συνεργασθεί μαζί του παλαιότερα και τον είχε εντάξει στο ευρωψηφοδελτιο της Πολιτικής Ανοιξης) και του Ευ. Βενιζέλου (καθώς είναι αδελφός της στενής συνεργάτιδός του, ηθοποιού Ελένης Κούρκουλα).

* Εκπροσωπήθηκαν στην κυβέρνηση οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά ή πρόσωπα στα οποία επένδυσε τόσο κατά τη μάχη διαδοχής στη ΝΔ όσο και προ εκλογών:

- Νότης Μηταράκης (υφυπουργός στο νέο υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων),

- Δημήτρης Σταμάτης (υπουργός Επικρατείας),

- Χρήστος Σταϊκούρας (αν. υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τις δαπάνες), με υφυπουργό (αρμόδιο για τα έσοδα) τον Γιώργο Μαυραγάννη, ο οποίος μετείχε στην επιτροπή διαβούλευσης της ΝΔ για το φορολογικο επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μαυραγάννης κάλυψε το κενό του Γ. Ζανιά επειδή ο τελευταίος φέρεται να αρνήθηκε να ενταχθεί στο νέο οικονομικό επιτελείο.

- Χαράλαμπος Αθανασίου (υφυπουργός Εσωτερικών, είχε τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Μάιο και πέρασε δεύτερος λόγω της εκλογικής συνεργασίας της Ντόρας Μπακογιάννη),

- Μάριος Σάλας (αν. Υπουργός Εργασίας),


- Μανούσος Βολουδάκης (υφ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σήκωσε το βάρος στα δύσκολα Χανιά),


- Κώστας Τζαβάρας (αν. Υπουργός Παιδείας-Πολιτισμού, λόγω του βέτο που έβαλε ο κ. Κουβέλης στην πρόταση για υπουργό Δικαιοσύνης),


- Ανδρέας Λουκουρέντοζς (υπουργός Υγείας, γραμματέας της ΝΔ),


- Μάξιμος Χαροκόπουλος (αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης),


- Νίκος Νικολόπουλος (υφυπουργός Εργασίας).


* Στις εκπλήξεις ανήκει η ανάθεση του υπουργείου Ναυτιλίας στον νησιώτη (πάντως...) βουλευτή Χίου της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη (αντί του βουλευτή Λασιθίου και τομεάρχη Ναυτιλίας του κόμματος Κώστα Πλακιώτικη).


Στο εν λόγω υπουργείο πάντως η... μεγάλη έκπληξη προήλθε από την υφυπουργοποίηση του γνωστού επιχειρηματία στο χώρο των σκαφών αναψυχής, Γιώργου Βερνίκου, ο οποίος θεωρείται επιλογή του κ. Βενιζέλου.


* Στο υπουργείο Εργασίας που... δεν το ήθελε κανείς, τοποθετήθηκε υπουργός ο εκ των οικονομιών συνεργατών του κ. Σαμαρά, Γιάννης Βρούτσης.


* Την λεγόμενη «νεο-καραμανλική» γενιά εκπροσωπεί ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (υπουργός Εσωτερικών).


* Αίσθηση προκάλεσε η μη υπουργοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Αν και «φαβορί» για υπουργός Περιβάλλοντος, καθώς σ΄αυτόν τον τομέα δραστηριοποιείται πολιτικά τα τελευταία χρόνια, του προτάθηκε η θέση του αναπληρωτή υπουργού. Κατά τις πληροφορίες ο ίδιος αρνήθηκε όχι λόγω του τίτλου, αλλά επειδή για επικεφαλής ορίσθηκε ο εξωκοινοβουλευτικός Ευ. Λιβιεράτος.


Το απρόσμενο (;) «όχι» του Κυριάκου άφησε, τελικά, εκτός κυβέρνησης και την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς από την πρώτη στιγμή είχε επικρατήσει η λογική ότι, λόγω συγγένειας, δεν θα γίνονταν και οι δύο υπουργοί.


* Υπερενισχυμένος εμφανίζεται ο Κωστής Χατζηδάκη, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης των δύο ξεχωριστών, μέχρι χθες, υπουργείων.


* Υφυπουργός Ενέργειας ανέλαβε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ (και στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά) Μάκης Παπαγεωργίου.

Επιλογές του κ. Βενιζέλου αποτελούν, πλην των κυρίων Βερνίκου και Κούρκουλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος (καθηγητής ωκεανογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), ο υφυπουργός Αμυνας (τον είχε τοποθετήσει αρχηγό του ΓΕΝ) και ο υπουργός Αγροτικης Ανάπτυξης Αθ.Τσαφτάρης (ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ).

Ο κ. Κουβέλης πρότεινε τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Ρουπακιώτη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη, την υφυπουργό Εργασίας Φωτεινή Σκοπούλη και τον υφ. Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο