Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τι προβλέπει το σχέδιο για επιθετικές αποκρατικοποιήσεις

Της Δήμητρας Καδδά



Αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν περισσότερα
λεφτά στο μέλλον στα κρατικά ταμεία, μετά το 2014, στηρίζοντας ενδεχόμενη επιμήκυνση του μνημονίου εξετάζουν στελέχη σε Ελλάδα και στους επιτηρητές. Τα σχέδια είναι στα σκαριά, περιμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές πολιτικής προς πλήρεις αποκρατικοποιήσεις, πολιτική στήριξη του Ταμείου Αξιοποίησης, στήριξη των ενεργειακών κυρίως επενδύσεων για τις οποίες υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον, άρση δεκάδων νομικών εκκρεμοτήτων και ταχύτερη έγκριση των σχεδίων από τις Βρυξέλλες.

Προς το παρόν, η καθυστέρηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων επισήμως αποδίδεται στις εκλογές, αλλά και στην τραπεζική αδυναμία να στηρίξει «ζεστές» κινήσεις». Η αποτυχία του στόχου άντλησης 3,2 δισ. ευρώ το 2012 επιβεβαιώθηκε και επισήμως από τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλο.

Οι καθυστερήσεις, είχαν φανεί πριν ξεκινήσει (επισήμως) ο εκλογικός κύκλος, από τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναβάλει 17 κινήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο για το 2013. Μεταξύ αυτών τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, την Υπεράκτια Εγκατάσταση Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την ΕΛΒΟ και το Ψηφιακό Μέρισμα.

Στελέχη που παρακολουθούν από κοντά το ζήτημα εξηγούν ότι πλέον το πρώτο ζήτημα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, με δεδομένη την τεράστια απόκλιση απόψεων μεταξύ των δύο επικρατέστερων κομμάτων για το ζήτημα. Αν η νέα κυβέρνηση ταχθεί υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, τότε εξετάζεται πως θα λυθούν μία σειρά από ζητήματα για να φέρουν πιο πολλά λεφτά στα ταμεία.

Επισήμως, ο στόχος είναι έσοδα 12,9 δισ. ευρώ έως το 2014, συνολικά 24,5 δισ. ευρώ έως το 2016 και 50 δισ. ευρώ έως το 2022. Ο στόχος έχει αλλάξει πολλές φορές μέχρι τώρα, και δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να «αυγατίσει», τουλάχιστο στα χαρτιά, για να καλυφθεί τεχνικά η τρόικα έναντι παράτασης μνημονίου. Στην πράξη, για να έρθουν τα λεφτά, εξετάζεται σειρά από παρεμβάσεις που θα έρθουν στο τραπέζι μετεκλογικά, ανάλογα με τους συσχετισμούς που θα προκύψουν:

* Η πρώτη πρόταση, που θα εξαρτηθεί άμεσα από τους πολιτικούς συσχετισμούς να προχωρήσει η Ελλάδα σε πλήρεις αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή να μην υπάρξει κρατικό μερίδιο σε ΔΕΚΟ, να αντικατασταθεί ή να τροποποιηθεί ο θεσμός της επιφανείας στα ακίνητα (διατήρηση κυριότητας εδάφους) που φέρεται να απωθεί τους επενδυτές και να μετατραπούν σε πωλήσεις οι σημερινές εκχωρήσεις δικαιωμάτων.

* Εξ αρχής το πρόγραμμα αντιμετώπιζε δεκάδες τεχνικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες. Εκκρεμεί η επίλυση τουλάχιστον 50 εξ αυτών για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί των επόμενων εβδομάδων. Μεταξύ αυτών πρέπει να θεσπιστούν νόμοι αναδιάρθρωσης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τη ΔΕΗ, τη ΛΑΡΚΟ και την ΕΛΒΟ και αναμένονται οι αλλαγές στα τιμολόγια των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και για την ΔΕΗ.

Υπάρχουν επίσης θέματα κρατικών ενισχύσεων, στον ΟΠΑΠ, στο Καζίνο Πάρνηθας και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναμένεται η καταγραφή των χιλιάδων ακινήτων, ο καθορισμός της χρήσης γης στο Ελληνικό και στο Αφάντου της Ρόδου οι μελέτες για το Golden Hall και η άρση εμποδίων στην Κασσιόπη (ραντάρ του ΝΑΤΟ) και στον Αστέρα Βουλιαγμένης (συμφωνία με την Εθνική).

* Προτείνεται η ενίσχυση του Ταμείου και η παροχή μεγαλύτερης στήριξης από την κυβέρνηση για την προετοιμασία ΔΕΚΟ και ακινήτων, καθώς η αρμοδιότητα σήμερα είναι διάσπαρτη σε οργανισμούς και υπουργεία. Επίσης προτείνεται η νέα παρέμβαση σε μισθούς και εργασιακό καθεστώς των προς πώληση ΔΕΚΟ αλλά και η αύξηση των τιμολογίων τους...

* Προτείνεται να δοθεί έμφαση στην πώληση των ΔΕΚΟ του ενεργειακού τομέα, καθώς εκεί ενδιαφέρον υπάρχει και μία είσοδος επενδυτή μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Πληροφορίες κάνουν λόγο για υπαρκτό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, αφού ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το δικαίωμα προαίρεσης από την ΔΕΗ, αλλά και για την πλήρη πώληση των ΕΛΠΕ. Και για τον ΟΠΑΠ εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα αρκεί όμως να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση τους όρους της νέας αρχής εποπτείας.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο