Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Fitch: Υποβάθμιση Ισπανίας σε "ΒΒΒ"

Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, υποβάθμισε, σε "BBB",
από "Α" προηγουμένως, ο οίκος Fitch. Παράλληλα, υποβάθμισε το βραχυπρόθεσμο IDR της χώρας σε "F2" από "F1". Το outlook και για τις δύο αξιολογήσεις είναι "αρνητικό", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, η υποβάθμιση των τριών βαθμίδων αντανακλά τους εξής παράγοντες:

-Το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου πλέον τοποθετείται από τη Fitch γύρω στα 60 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ), ενώ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) βάσει ενός πιο δυσμενούς σεναρίου. Το προηγούμενο βασικό σενάριο της Fitch προέβλεπε κόστος περίπου 30 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).

-Η Fitch αναμένει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλεθει στο 95% του ΑΕΠ το 2015 -υποθέτοντας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 60 δισ. ευρώ- έναντι των εκτιμήσεων του οίκου στις αρχές του έτους για χρέος 82% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2013.

-Η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους αλλά και το 2013, με τον οίκο προηγουμένως να εκτιμά πως η οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια ήπια ανάκαμψη το 2013.

-Τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους της Ισπανίας, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στη μετάδοση της ελληνικής κρίσης

-Η μειωμένη χρηματοδοτική ευελιξία της ισπανικής κυβέρνησης περιορίζει την ικανότητά της να παρέμβει αποφασιστικά στην αναδιάρθρωση των τραπεζών και έχει αυξήσει την πιθανότητα να χρειαστεί εξωτερική στήριξη.

Η δραματική διάβρωση του πιστωτικού προφίλ της Ισπανίας και οι αξιολογήσεις του τελευταίου έτους αντανακλούν εν μέρει τις αστοχίες πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο που, κατά την άποψη της Fitch, έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ισπανία στην προσπάθειά της να επανεξισορροπήσει και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της. Η κλιμάκωση της κρίσης της Ευρωζώνης στιο δεύτερο μισό του 2011 οδήγησε την περιοχή και την Ισπανία πίσω στην ύφεση, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη φερεγγυότητα του κράτους αλλά και των τραπεζών, σημειώνεται στην έκθεση. Η απουσία ενός αξιόπιστου οράματος για μια ανανεωμένη νομισματική ένωση και ένα χρηματοποικονομικό τείχος προστασίας έχουν καταστήσει την Ισπανία και τις άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης ευάλωτες στη φυγή των κεφαλαίων, ενώ περιόρισαν την πρόσβασή τους σε οικονομικά ανεκτή χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Standard & Poor΄s είχε υποβαθμίσει την Ισπανία σε "ΒΒΒ+" τον Απρίλιο.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο