Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Σε νέο ιστορικό χαμηλό τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τερματίζοντας την πολιτική των αμετάβλητων επιτοκίων που κράτησε από τον περασμένο Δεκέμβριο.


Την ίδια στιγμή, σε μείωση των επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ενώ στην επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων με παράλληλη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,5% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, με τη σημερινή της απόφαση οδήγησε τα επιτόκια της σε νέα ιστορικά χαμηλά. Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

-Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 11 Ιουλίου 2012.

-Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2012.

-Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,00%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2012.

Αναλυτές συμφωνούν ότι η απόφαση μείωσης του επιτοκίου αναφοράς στο 0,75% από το, μέχρι στιγμής, ιστορικό χαμηλό του 1%, δεν ενδέχεται να μετριάσει τις ανησυχίες για την ύφεση και δεν ταυτίζεται με τις ελπίδες για ανάκαμψη.

Όπως σημειώνουν στο Capital.gr "η σημερινή απόφαση μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ σε μία κατάσταση που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν, καθώς οι οικονομικές εξελίξεις αναμένεται να την φέρουν αντιμέτωπη... με τον ίδιο της τον εαυτό". Οι ίδιοι προσθέτουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης χρειάζεται πολλά περισσότερα από μία μεμονωμένη μείωση επιτοκίων, καθώς ακόμη και στο 0,75% η μείωση αποτελεί ένα συμβατικό μέτρο που έχει νόημα, αλλά όχι μεγάλο αντίκτυπο σε περιόδους ισχυρών οικονομικών εντάσεων.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στο 0,75%, ενώ παράλληλα μηδένισε το επιτόκιο καταθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, εκφράζονται αμφιβολίες για το αν τελικά η ενεργητικότητα του Draghi θα έχει πραγματικό οικονομικό όφελος για την Ευρωζώνη, καθώς η νομισματική χαλάρωση δεν μπορεί από μόνη της να εμποδίσει την ύφεση, ενώ ο χρόνος... τελειώνει.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ που ακολουθεί τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο