Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

"ΚΟΤΕΣ" ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΠΟΝΗ ΟΙ ΔΙΩΤΗΣ-ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ. "ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΞΩ". ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ

Ως ύποπτοι στάθηκαν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης για την περιβόητη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Και οι δύο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για την ερχόμενη εβδομάδα από τους οικονομικούς εισαγγελείς
Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την επίμαχη λίστα η οποία παρότι έφτασε στα χέρια του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το 2010, ουδέποτε ελέγχθηκε ή αξιοποιήθηκε επί σχεδόν 20 μήνες.
Οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ μιλώντας πάντως, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους, υποστηρίζοντας πως το εν λόγω υλικό έφτασε στα χέρια τους ατύπως. Ο κ. Διώτης επέμεινε στην ορθότητα της νομικής του άποψης πως το περιεχόμενο της επίμαχης λίστας ήταν «μη νόμιμης προέλευσης» και άρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε το ψηφιακό αρχείο με τη λίστα Λαγκάρντ «άτυπα, χωρίς διαβιβαστικό και χωρίς αριθμούς πρωτοκόλλου» χωρίς να του αναφέρει ότι ελήφθη επισήμως μέσω της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντάς τον να καταλάβει ότι έφτασε με τη συνδρομή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.
Παρά ταύτα, ο κ. Διώτης ήταν κατηγορηματικός πως εάν του ζητείτο να προχωρήσει σε σχετική διερεύνηση θα το έπραττε. «Άμα μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος θα το έκανα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ωστόσο ότι θεωρεί «εντελώς αδιανόητο το ότι οποιοσδήποτε ήθελε να συγκαλύψει οτιδήποτε από αυτό το αρχείο». «Μπορεί να έγιναν ατυχείς χειρισμοί ή να υπήρξαν παραλείψεις. Αδράνησε το σύστημα όλο. Η κυβέρνηση μπορούσε να πάρει την άλφα ή βήτα απόφαση. Μπορεί να χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί το εμπόδιο», τόνισε. Ο κ. Διώτης πάντως, είπε ότι δεν αναγνώρισε κανένα πολιτικά στα περίπου 2.000 ονόματα ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Το εν λόγω αρχείο περιείχε πίνακες ονόματα, ποσά και αριθμούς λογαριασμών και δεν ήταν ένας κατάλογος ονομάτων, όπως εξήγησε ο κ. Διώτης ο οποίος πρόσθεσε πως «η χρήση τους απαιτούσε σχεδιασμό και συγκεκριμένες αποφάσεις. Εκείνο τον καιρό γίνονταν συνομιλίες με τις ελβετικές αρχές για να ρυθμιστεί συνολικά το ζήτημα των καταθέσεων. Αυτό επηρέασε τους χειρισμούς, υποθέτω. Οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς μου θα ήταν αποσπασματική».
Από την πλευρά του ο κ. Καπελέρης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υποστήριξε ότι δεν του παραδόθηκε ποτέ καμία λίστα και πως στα τέλη του 2010 ή αρχές του 2011 του παραδόθηκαν από τον τότε υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου 10 ονόματα προκειμένου να ερευνήσει το φορολογικό τους προφίλ. Ο κ. Καπελέρης τόνισε ότι δεν υπήρχε ανάμεσά τους, κανένα πολιτικό πρόσωπο ούτε επώνυμος οικονομικός παράγοντας της τελευταίας 15ετίας.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς μελετώντας πολύ προσεκτικά την λίστα Λαγκάρντ εντόπισαν στοιχεία που οδηγούν σε δύο άλλες υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για το γνωστό σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου αλλά και την υπόθεση των δανειοδοτήσεων της Proton Bank προς εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Τα στοιχεία αυτά αφορούν ενδεχομένως φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες και θα διαβιβαστούν στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται τις επίμαχες υποθέσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των ερευνών τους.

makeleio

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο