Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΡΩΣΙΑ - ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΙΡΑΝ Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη Συρία - Αναμένεται η τελική απόφαση των ΗΠΑ

Κορυφώνεται η συζήτηση για επέμβαση των δυτικών στη Συρία, μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά σε προάστια της Δαμασκού την περασμένη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση
σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι στόχος μιας περιορισμένης δράσης θα είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων.



«Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση, που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε προάστιο της Δαμασκού και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, και πως η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει στην κατοχή της χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν το Κογκρέσο

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, όπως δήλωσε υπάλληλος του Κογκρέσου.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο το περιεχόμενο της ενημέρωση και εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποκαλύψει στους βουλευτές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που έχει λάβει για την προφανή επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ, ζήτησε από τον κ. Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Σε επιστολή που εστάλη στον αμερικανό πρόεδρο και δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μπόενερ ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία καθώς και τον «προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις».

Στο μικροσκόπιο οι πιθανές στρατιωτικές επιλογές

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις κατά στόχων της συριακής κυβέρνησης. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν πως οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».

Το Ιράν υπόσχεται να χτυπήσει το Ισραήλ αν πειραχτεί η Συρία

Μετά τις απειλές ότι θα βυθίσει τα αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο, εφημερίδα της Τεχεράνης η οποία αποτελεί «φωνή» της ανώτατης ιρανικής ηγεσίας και του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei σε πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφέρει πως στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία τότε το Ιράν θα απαντήσει με μαζικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

«Η ημέρα που θα λυθούν όλοι οι λογαριασμοί είναι κοντά. Και τότε χιλιάδες πύραυλοι θα πέσουν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα». Αυτό αναφέρεται σε άρθρο που υπογράφει ο αρχισυντάκτης Hossein Shariatmadari της ιρανικής εφημερίδας.

Επίσης προειδοποιεί πως η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Συρία απλά θα παράσχει την ευκαιρία την οποία οι Ιρανοί αναμένουν εδώ και καιρό ,αυτή δηλαδή της εκδίκησης εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Επίσης θυμίζει στην Ουάσιγκτον ότι η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ κόστισε στους Αμερικανούς 4.500 νεκρούς και αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Shariatmadari επισημαίνει επίσης πως οι ΗΠΑ αντί να διεξάγουν ένα κανονικό πόλεμο εναντίον της Συρίας καταφεύγουν στη σύρραξη βάζοντας μπροστά τους αντιπροσώπους τους , την Τουρκία, τη Σαουδικής Αραβίας ,το Κατάρ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης η δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης το οποίο αποτελείται από τη Συρία, το Ιράν και την οργάνωση Hezbollah του Λιβάνου η οποία έχει και αυτή χιλιάδες πυραύλους στη διάθεσή της. Γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι ανοίγεται η πόρτα της κολάσεως που είναι άγνωστο αν θα κλείσει μετά.

Αναφερόμενος στα χημικά κάνει λόγο για προβοκάτσια. Συγκεκριμένα λέει : «Εξαιτίας της αποτυχίας του πολέμου δια αντιπροσώπων οι ΗΠΑ και μερικές Αραβικές και Ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Συρία βάσει ψευδών ισχυρισμών ότι ο Assad έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ μπορούν να ξεκινήσουν τον πόλεμο αλλά σίγουρα δεν θα είναι αυτές που θα τον τελειώσουν».

Ρωσία: Τα σχέδια για επέμβαση «πρόκληση» στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ

Τα σχέδια των δυτικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελούν πρόκληση στις ρυθμίσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

"Τα σχέδια για στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία που αναγγέλλονται από ορισμένες χώρες αποτελούν πρόκληση στις θεμελειώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και σε άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
newpost

triklopodia

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο