Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Τα μυστήρια που περιβάλλουν την αφή του Αγίου Φωτός


Η ιερή στιγμή της Χριστιανοσύνης στο στόχαστρο της ανάλυσης 
Μέχρι και σήμερα, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα γεγονότα που σχετίζονται με το αναστάσιμο Άγιο Φως, με τη διαμάχη για το αν πρόκειται για θαύμα ή όχι να αφήνει τους πιστούς διχασμένους, αναφορικά τόσο με το θεολογικό υπόβαθρο όσο και τον συμβολισμό της ευφρόσυνης αυτής τελετής.
Κι όμως, ένα από τα κορυφαία μυστήρια του χριστιανικού κόσμου καλεί σε βαθύτερη ανάλυση, καθώς το Μεγάλο Σάββατο κοντοζυγώνει και το Άγιο Φως ετοιμάζεται για άλλη μια χρονιά να σκορπίσει το θεϊκό του φως στα πέρατα της οικουμένης. 
Η θεϊκή φλόγα, ισχυρίζονται οι παραδόσεις, εμφανίζεται «από το πουθενά» στον Ελληνορθόδοξο πατριάρχη, αποκλειστικά σε αυτόν και σε κανέναν άλλο, στις 12 το μεσημέρι ακριβώς κάθε Μεγάλου Σαββάτου. Η αφή δεν μπορεί να γίνει από ετερόδοξο -μη Ορθόδοξο δηλαδή- Χριστιανό, αλλά και το φαινόμενο δεν λαμβάνει χώρα κατά το Πάσχα των Kαθολικών, το οποίο πολύ συχνά δεν συμπίπτει με το Oρθόδοξο. Οι θρύλοι μάς λένε ότι όποτε επιχειρήθηκε κάτι διαφορετικό, το Άγιο Φως δεν εμφανίστηκε.
Πέρα από προσωπικές αντιλήψεις, μαρτυρίες και πηγές υπάρχουν προς κάθε κατεύθυνση. Εμείς τις παρουσιάζουμε, εσείς κρίνετε…
Η ιστορία του θαύματος 
Οι μαρτυρίες που θέλουν «κάτι να συμβαίνει» είναι πολλές, από αρχαίες διηγήσεις μέχρι και σύγχρονες αναφορές, που συνοδεύονται πλέον και από φωτογραφικό υλικό. Αν και το φαινόμενο λαμβάνει χώρα ενόσω ο πατριάρχης είναι μόνος, δεν είναι λίγες οι φορές που οι παρευρισκόμενοι αναφέρουν τη θέαση απόκοσμου «γαλαζωπού φωτός» ή έντονων λάμψεων που κινούνται από σημείο σε σημείο.
Και από θεολογική ωστόσο άποψη το Άγιο Φως δεν είναι λιγότερο αινιγματικό. Το φαινόμενο δεν προβλέπεται από κάποια προφητεία, καθώς η ίδια η ιδέα του θαύματος είναι συνδεδεμένη με τη δόξα του Θεού.
Οι πρώτες αναφορές για την τελετή ανάγονται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και μιλούν για μια απλή συμβολική αναπαράσταση θεολογικού χαρακτήρα. Περί τον 9ο αιώνα ωστόσο γενικεύτηκε η πρακτική με τους πιστούς να επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσουν τα εδάφη όπου έδρασε ο Ιησούς Χριστός.
Οι καταγεγραμμένες αναφορές σχετικά με τη βίωση του θαύματος του Αγίου Φωτός της Ιερουσαλήμ είναι πολυάριθμες ανά τους αιώνες, δεν είναι τυχαίο ωστόσο ότι γύρω στον 9ο αιώνα αρχίζει να παρουσιάζεται από προσκυνητές το εν λόγω φως ως θαύμα, ως θεόπεμπτο δώρο που «κατέρχεται ουρανόθεν στον Άγιο Τάφο».
Μια από τις πρώτες μαρτυρίες που αποδίδουν υπερφυσικό χαρακτήρα στην αφή του Αγίου Φωτός ήταν αυτή του Γάλλου Καθολικού ιεραποστόλου Βερνάρδου (Bernardus Monachus), ο οποίος κατά τη διάρκεια προσκυνηματικού ταξιδιού του στους Αγίους Τόπους (865-870 μ.Χ.) αποδίδει τη μετάδοση του φωτός στον πατριάρχη σε άγγελο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή του γεγονότος από τον Foucher της Σαρτρ (1059-1127), τον περίφημο Γάλλο ιερέα και χρονικογράφο της Α’ Σταυροφορίας, έναν από τους πλέον αξιόπιστους μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων της εποχής.
Όταν η Ιερουσαλήμ περνά βέβαια στα χέρια των Μουσουλμάνων Σαρακηνών, οι προσκυνητές σταματούν να την επισκέπτονται, με τον αυτοκράτορα της Δύσης -με άδεια του Καλιφά, βασιλιά των Σαρακηνών- να «στολίζει» την πόλη με μοναστήρια και εκκλησίες για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.
Ιερείς και τυχοδιώκτες καταφτάνουν στην Ιερουσαλήμ, καθώς η υπόθεση άρχισε να μυρίζει χρυσάφι. Ο Αδαμάντιος Κοραής σημειώνει: «Οι Μοναχοί, ως φρόνιμοι, δεν άργησαν να θεραπεύσωσι την δυστυχίαν, επινοήσαντες στο θαύμα του αγίου φωτός». Το Άγιο Φως μοιάζει εφεύρημα για να δελεαστούν οι πιστοί και να γεμίσουν τα φυλακτήρια των εκκλησιών με τα αργύριά τους. Στις αρχές μάλιστα του 11ου αιώνα, ο σουλτάνος της Αιγύπτου «ακούσας ότι εγίνετο με δόλον των ιερέων θαύμα ετήσιον εις την Ιερουσαλήμ, ωργίσθη τόσον, ώστε και τον Ναόν του Αγίου Τάφου κατέσκαψε, και όλα τα ευρεθέντα εις αυτό πλούτη μετέφερεν εις το βασιλικόν του θυσαυρόν».
Και βέβαια εκείνη η εποχή θα κατέληγε στην Πρώτη Σταυροφορία (1096 ως το 1099 ), με την Ιερουσαλήμ να πέφτει πια στα χέρια των δυτικών Σταυροφόρων, στην προσπάθεια να απελευθερωθούν οι Άγιοι Τόποι από τον αραβικό ζυγό. Αιχμή του δόρατος για να συγκεντρωθεί στρατός για την Α’ Σταυροφορία γίνεται μάλιστα το θαύμα του Αγίου Φωτός, με τη συμβολική της τελετής να μετατρέπεται σε πραγματικό γεγονός. Φαίνεται ότι το «θαύμα» εξυπηρετούσε πολλαπλούς σκοπούς και ήταν όλοι ικανοποιημένοι από την ετήσια ύπαρξή του.
Εξαιρέσεις φυσικά και υπήρξαν, με την πλέον αξιοσημείωτη να είναι αυτή του πάπα Γρηγορίου Η’ (1227-1241), που αποκήρυξε το Άγιο Φως ως απάτη και του πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β’ (1766-1771), ο οποίος έφτασε στο σημείο να καταργήσει την τελετή του Αγίου Φωτός ως «χειροποίητον μηχανουργίαν»…

Γιατί μόνο Oρθόδοξος; 
Η ιστορία του Αγίου Φωτός έχει μια μακρά ορθόδοξη παράδοση. Ήταν ο Άραβας αλ-Ρασίντ που παρέδωσε τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων στους Χριστιανούς την εποχή του Καρλομάγνου (768-814 μ.Χ.), με τον θάνατο βέβαια του χαλίφη, το 889 μ.Χ., να φέρνει ανάκληση των ιερατικών προνομίων.
Λίγο αργότερα, το 1118 μ.Χ., ο κατακτητής της Ιερουσαλήμ Σαλάχ Ελ Ντιν παραχωρεί τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων στους Ορθόδοξους μοναχούς, ορίζοντας ότι «ο πατριάρχης των Ελλήνων θα είναι ο κύριος του Καμαρέ (ναού του Παναγίου Τάφου) και αυτός θα παίρνει από τον τάφο του Ικάς το Άγιον Φως για να το μοιράζει στους Ναζωραίους (Χριστιανούς)».
Η «δικαιοδοσία» του Αγίου Φωτός περνά λοιπόν στους Ορθοδόξους, με τον ιστορικό Κυριάκο Σιμόπουλο να την αποκαλεί «χρυσοτόκο τελετή». Οι Άγιοι Τόποι γίνονται δημοφιλείς, με τους περίφημους «χατζήδες» να μεταβαίνουν εκεί αναζητώντας τη σωτηρία της ψυχής, την ίδια στιγμή που η διαχείριση της πίστης γίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πλουτισμό.
Λατίνοι μάλιστα περιηγητές και συγγραφείς καταγγέλλουν τους ορθοδόξους ιερείς ως θεομπαίχτες, με την τελετή να μη χάνει ωστόσο τίποτα από τη λαμπρότητά της. Χαρακτηριστική συνόψιση της «θαυματουργού καθόδου του Αγίου Φωτός» παρέχεται από τον ιησουίτη μοναχό Du Bernard, ο οποίος στέλνει το 1771 υπόμνημα στον καθολικό επίσκοπο της Τουλούζης, σημειώνοντας -αφού αναφερθεί στο ιστορικό της τελετής- πως το Άγιο Φως ήταν «εφεύρεση» των λατίνων βασιλιάδων της Ιερουσαλήμ στα χρόνια των Σταυροφοριών, προσθέτοντας πως η τελετή αξιοποιήθηκε στη συνέχεια από τους Ορθόδοξους ιερείς.
Ενδιαφέρον έχει εδώ η άποψη του μεγάλου διαφωτιστή Αδαμάντιου Κοραή, ο οποίος μας πληροφορεί στον τρίτο τόμο των «Ατάκτων» του ότι «οι Χριστιανοί Πατέρες δεν αναφέρουν τίποτα μέχρι τον 9ον μ.Χ. αιώνα περί του “αγίου” φωτός», αποκαλώντας ταυτόχρονα τους αγιοταφίτες ιερείς λαοπλάνους, και καταλήγει: «Το ψευδόθαυμα αυτό το πιστεύουν ολίγοι, ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι’ αισχροκέρδειαν … Ουδέ ο Χρυσόστομος το επίστευεν ή μάλλον ουδέ το εγνώριζε, διότι, άν εις τον καιρόν του εθαυματουργείτο το άγιον φώς, πώς ήτο δυνατόν να λέγη ότι δέν εγίνοντο πλέον θαύματα;»…

Τελετή του Αγίου Φωτός 
Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί στην προσπάθεια επίρρωσης ή ακύρωσης του θαυματουργού χαρακτήρα της αφής του Αγίου Φωτός. Το τελετουργικό του μέρους είναι λίγο-πολύ γνωστό: στις 10 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στον Πανάγιο Τάφο, για να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει μέσα στον ναό κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά, και αμέσως μετά τον σφραγίζουν με το μελισσοκέρι που είχε ετοιμαστεί το πρωί.
Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, ο Ορθόδοξος πατριάρχης με τη συνοδεία του -αρχιερείς, ιερείς και διακόνους-, αλλά και τον Αρμένιο πατριάρχη, μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως και αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία. Μετά τη λιτανεία, αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα καντήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό, με τον πατριάρχη να λέει την προσευχή και το Άγιο Φως να κατέρχεται.
Τρεις είναι εδώ οι πηγές που μαρτυρούν το αντίθετο και αξίζει να τις παραθέσουμε. 
Η πρώτη προέρχεται από κληρικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο οποίος συνομιλώντας με τον εκκλησιαστικό συγγραφέα Στυλιανό Χαραλαμπάκη το 1964, αποκαλύπτει τα εξής:
«Τα περί του λεγομένου θαύματος του αγίου φωτός, δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν, λόγω σκανδάλου. Ευχαρίστως όμως, εφ’ όσον μ’ ερωτάτε, θα σας είπω εν περιλήψει πως γίνεται η τελετή και πώς λαμβάνεται το «άγιον» φως. Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ. Αυτή με λίγα λόγια είναι είναι η διαδικασία περί του «Αγίου Φωτός».
Η δεύτερη προέρχεται από τον μέγα πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Γεώργιο Τέτση, η οποία συμφωνεί απόλυτα με την παραπάνω πηγή:
«Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο Ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή αφής το Άγιον Φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του Πατριάρχου. Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπείς καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «Το Αρχιτεκτονικό Συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το Θέμα του Αγίου Φωτός» πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους Άγιους Τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και μέσα στα πλαίσια της διαμάχης Ορθοδόξων, Λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι’ εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο Φως! Η ευχή την οποία αναπέμπει ο Πατριάρχης προ της αφής μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία.
Ο Πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου Αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ’ Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδίδομεν τοις πεστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξεις αυτό αγιασμού δώρον…». Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο. Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε Πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την ημέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει Φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον Τάφο του Κυρίου Αγίας Τράπεζας.
Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του Αγίου Φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από έξω εκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της Εκκλησίας μας. Ο λόγος για την διαπόμπευση του Αγίου Φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει «αυθεντικό ελληνικό Πάσχα». Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάσταση Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο! Ή ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης Ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η Ολυμπιακή δεν «πετά» ως τις χώρες τους!
Επέστη όμως καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων. Είναι δε σόλοικο και αποτελεί και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές Αρχηγού Κράτους» στο Άγιον Φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου»
Και, τέλος, η τρίτη (που αναφέρθηκε πριν) είναι η ομολογία του πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β’ (1766-1771), ο οποίος είδε το Άγιο Φως ως ανθρώπινο δημιούργημα:
αἰέν ἀριστεύειν

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ "ΥΔΡΑ"


ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤ- ΣΑΪΝΤ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1913


Του Κ. Παΐζη –Παραδέλλη (Αειμνήστου Προέδρου του Ν.Μ.Ε.),

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Περίπλους της
Ναυτικής Ιστορίας», τ. 21, ΑΠΡ-ΙΟΥΝ 1997,
έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.
Αναδημοσίευση στο Περί Αλός με την έγκριση του ΝΜΕ.




 

Το θωρηκτό «Υδρα», ηγήθηκε της ναυτικής μοίρας για την
εξουδετέρωση του «Χαμιδιέ».
ΦΩΤΟ: http://www.cityofart.net/bship/gr_hydra.html
 
Βρισκόμαστε στα μέσα του πρώτου Βαλκανικού  πολέμου που είχε αρχίσει τον Οκτώβρη του 1912 από τα κράτη Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα ήταν η μόνη σύμμαχη χώρα που διέθετε ναυτικές δυνάμεις και σ’ αυτές έτυχε η δύσκολη αποστολή να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα το κραταιό Τουρκικό Ναυτικό. Το Ελληνικό σχέδιο ήταν να αποκλειστεί ο Τουρκικός Στόλος μέσα στα Στενά ώστε να μην μπορέσει με κανένα τρόπο να ενισχύσει με θαλάσσιες μεταφορές τις χερσαίες του δυνάμεις που μάχονταν στα διάφορα Βαλκανικά μέτωπα. Για το σκοπό αυτό ο Αρχηγός του Στόλου, Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, είχε εγκαταστήσει, με έδρα του τον όρμο Μούδρο της Λήμνου, ένα στενό αποκλεισμό των Δαρδανελλίων.

Είχε ήδη προηγηθεί η ναυμαχία της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου 1912 κατά την οποία η προσπάθεια των Τούρκων να διασπάσουν τον αποκλεισμό, είχε καταλήξει στην πλήρη καταναυμάχηση του Τουρκικού Στόλου και την άτακτη επιστροφή  του μέσα στα Στενά. Εν  τω μεταξύ οι χερσαίες επιχειρήσεις δεν πήγαιναν καθόλου καλά για τους Τούρκους. Η Θεσαλονίκη είχε καταληφθεί και τα Βαλκανικά στρατεύματα πολιορκούσαν τα Γιάννενα, τα Σκόρδα και την Αδριανούπολη ενώ η τουρκική υποχώρηση ήταν παντού εμφανής.

Τα μεσάνυχτα της 1ης Γενάρη του 1913, μέσα σε μεγάλη κακοκαιρία, το Τουρκικό καταδρομικό «Χαμιδιέ» διέφυγε απαρατήρητο από τα ελληνικά πλοία που επιτηρούσαν την έξοδο των Στενών και χάθηκε στο Αιγαίο. Σκοπός του «Χαμιδιέ» ήταν η δημιουργία αντιπερισπασμού για να παρασύρει προς καταδίωξή του ένα μέρος του Ελληνικού Στόλου ώστε στην επόμενη έξοδό του από τα Στενά του Τουρκικού, ο Ελληνικός Στόλος να βρεθεί ασθενέστερος. Ο Κουντουριώτης δεν έπεσε στην παγίδα και στην επόμενη ναυμαχία, της Λήμνου, που έγινε σε μερικές μέρες, στις 5 Ιανουαρίου 1913, η ήττα του Τουρκικού Στόλου ολοκληρώθηκε και από τότε δεν δοκίμασε πια να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία.

Το «Χαμιδιέ» στην αρχή πήγε στη Σύρο, όπου βομβάρδισε το οπλιταγωγό «Μακεδονία» και στη συνέχεια άρχισε να περιφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο προξενώντας μερικές ζημιές όχι όμως αξιόλογες ώστε να μπορέσουν να επηρεάσουν την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σαν έδρα ανεφοδιασμού είχε τα διάφορα τουρκικά λιμάνια της Μεσογείου όπως Μυρσίνη, Βυρηττό, Γάζα, Χάιφα, Αττάλεια κ.α. Στα λιμάνια αυτά σε σύντομες παραμονές έκανε μικροεπισκευές και ανεφοδιαζόταν βιαστικά με τρόφιμα, κάρβουνο και άλλα εφόδια. Στην περιήγηση αυτή από 8 έως 27 Ιανουαρίου είχε περάσει την διώρυγα του Σουέζ και είχε καταφύγει στην Ερυθρά Θάλασσα. Λίγο αργότερα αναγκάστηκε να κάνει το ίδιο στις 25 Μαρτίου , όταν, όπως αποκαλύφθηκε μετά τον πόλεμο, οι φθορές και οι βλάβες από την τρίμηνη μετακίνησή του είχαν υπερβεί τα όρια για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του πλοίου.

Στο διάστημα αυτό ο Ελληνικός Στόλος είχε λάβει διάφορα μέτρα προστασίας της ναυσιπλοΐας αλλά με τη δεύτερη είσοδο του «Χαμιδιέ» στην Ερυθρά αποφάσισε να συγκροτήσει ειδική Μοίρα, τη Μοίρα του Λιβυκού, με σκοπό τη καταστροφή του πλοίου αυτού που είχε επίσης επηρεάσει με τις κινήσεις του και την ψυχολογία της κοινής γνώμης.

Η Μοίρα αυτή συγκροτήθηκε από το θωρηκτό «Υδρα» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Δ. Παπαχρήστου που ήταν και ο Διοικητής της Μοίρας, το ανιχνευτικό «Πάνθηρ» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Αθ. Μιαούλη και τα τορπιλλοβόλα «Κεραυνός» (Πλώτάρχης Κ. Μαλλικόπουλος) και «Δόξα» (Υποπλοίαρχος Α. Χατζηκυριάκος). Η αποστολή της Μοίρας ήταν ο αποκλεισμός του «Χαμιδιέ» στην Ερυθρά και η καταστροφή του στην περίπτωση που επιχειρούσε να επιστρέψει στην Μεσόγειο. Η πρόταση του επιθετικού Ναυάρχου Κουντουριώτη να κυνηγήσουν το τουρκικό καταδρομικό στην Ερυθρά Θάλασσα δεν εγκρίθηκε απο το Υπουργείο Ναυτικών.

Έτσι το «Ύδρα» με τη συνοδεία του «Κεραυνός» και του «Δόξα» κατέπλευσε έξω από το Πορτ-Σάιτ το πρωί της Παρασκευής 6 Απριλίου 1913  δυο μέρες πριν από την Κυριακή των Βαίων. Το «Πάνθηρ» είχε παραμείνει νότια της Κρήτης για να χρησιμεύσει σαν σταθμός αναμετάδοσης των σημάτων του «Ύδρα» προς το Υπουργείο Ναυτικών και τον «Αβέρωφ».

Ο Αντιπλοίαρχος Παπαχρήστος σεβόμενος την ουδετερότητα της Αιγύπτου, η οποία δεν θα επέτρεπε την παραμονή στο λιμάνι περισσότερο από 24 ώρες, αγκυροβόλησε έξω από τα χωρικά ύδατα σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Για καύσιμα την Μοίρα συνόδευε το επίτακτο ανθρακοφόρο «Αλίκη».

Ο κατάπλους της Ελληνικής Μοίρας στα Αιγυπτιακά ύδατα αποτέλεσε ένα γεγονός που ηλέκτρισε τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Μόλις μαθεύτηκε η άφιξη των πλοίων, εκατοντάδες άτομα με διάφορα πλωτά μέσα έφταναν γύρω από το θωρηκτό που βρισκόταν αγκυροβολημένο στην ανοικτή θάλασσα, για να χαιρετίσουν τους εκπροσώπους των νικητών των ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου και γενικότερα του μαχόμενου Ελληνισμού ενάντια στον προαιώνιο δυνάστη. Οι Έλληνες της Αιγύπτου ήταν πάντοτε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και ενθουσιώδεις πατριώτες και συμμετείχαν σε όλες τις Εθνικές προσπάθειες. Η συμβολή τους σε αυτές ήταν σημαντική τόσο με προσωπική συμμετοχή όσο και με αξιόλογη οικονομική βοήθεια.

Στις 12 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, επιτράπηκε η γενική άνοδος επισκεπτών στο πλοίο. Με την ευκαιρία αυτή οι κυρίες και οι δεσποινίδες της Ελληνικής Παροικίας του Πόρτ-Σάιτ ήλθαν με άνθη και στόλισαν τον επιτάφιο του πλοίου και στη συνέχεια παρέμειναν για να παρακολουθήσουν την λειτουργία και τν περιφορά. Η όλη τελετή ήταν ιδιαίτερα κατανυκτική και εντυπωσιακή, πλαισιωμένη από τους ψαλμούς της χορωδίας του πλοίου που την αποτελούσαν καλλίφωνοι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και ναύτες. Η πρώτη μέρα του Πάσχα, 14 Απριλίου, γιορτάστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα και ζεστασιά.  Τα πλοία γέμισαν από ομογενείς επισκέπτες οι οποίοι έφεραν κόκκινα αυγά, χριστόψωμα και μια μεγάλη ποικιλία από πασχαλινές λιχουδιές και δώρα. Στα περιτυλίγματα των δώρων υπήρχαν ταινίες με διάφορους χαιρετισμούς χαρακτηριστικά των αισθημάτων του Αιγυπτιακού Ελληνισμού όπως, «Χριστός Ανέστη Θαλασσοπούλια», «Καλώς ήλθατε ελευθερωτές του υπόδουλου Ελληνισμού» κ.α. Τα πασχαλινά αυτά δώρα αναμείχθηκαν με το πασχαλινό φαγητό του πληρώματος και με την ενθουσιώδη παρουσία στο ίδιο τραπέζι των ομογενών δόθηκε το σύνθημα της πατροπαράδοτης γενικής χαράς του Ελληνικού Πάσχα. Ήταν μια σημαντική προσφορά για τα στρατευμένα αυτά παιδιά, αλλά και για τα μόνιμα στελέχη, που βρίσκονταν τόσους μήνες, και ιδιαίτερες τις ημέρες αυτές, μακριά από τις οικογένειές τους.

Το Πάσχα αυτό έμεινε αλησμόνητο στα πληρώματα των πλοίων της Μοίρας αυτής και είμαστε σίγουροι ότι θα το θυμόταν για πολλά χρόνια και η εκεί Ελληνική Παροικία.

Το θωρηκτό «Ύδρα» και τα υπόλοιπα πλοία της Μοίρας παρέμειναν έξω από το Πόρτ-Σάιτ για 45 ημέρες ελέγχοντας την έξοδο της διώρυγας για το «Χαμιδιέ» και άλλα Τούρκικα ή όχι πλοία που θα μετέφεραν υλικά πολέμου.

Η επιτήρηση αυτή έληξε με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου που έδωσε τέλος στον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, και είχε σαν αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό των Οθωμανικών κτήσεων στα Βαλκάνια σε όφελος της Ελλάδος, Βουλγαρίας και Σερβίας.
 
 
 


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Εισβολή απόστρατων αξιωματικών και υπαξιωματικών στην Βουλή της Πορτογαλίας! (Vid)


ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Τραγουδώντας τον ύμνο της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» (GrandolaVila Morena) Πορτογάλοι απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, μαζί με άλλους πολίτες και συνταξιούχους άλλων κλάδων, εισέβαλλαν στην Βουλή της χώρας και αποδοκίμασαν τους βουλευτές της κυβέρνησης που συζητά και ετοιμάζεται να ψηφίσει νέα μέτρα εξόντωσής τους!

Αυτό που δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να κάνουν οι Έλληνες πολίτες το έκαναν οι Πορτογάλοι, οι περισσότεροι των οποίων μάλιστα ήταν συνταξιούχοι και κυρίως συνταξιούχοι στρατιωτκοί.

Οι οποίοι τραγούδησαν τον ύμνο της που συνδέθηκε με την ανατροπή της δικτατορίας στη χώρα, το 1974, ζητώντας από τον πορτογαλικό λαό να εξεγερθεί κατά της δικτατορίας της τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατώτερες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ τον μήνα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Εστέβες Ασουνσάο, ζήτησε την απομάκρυνση των συνταξιούχων, λέγοντάς τους πως αυτό που κάνουν, «δε βοηθάει τη δημοκρατία». Τελικά, η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές από την αίθουσα.

Τον περασμένο Μάρτιο για δεύτερη φορά ένω στρατιωτικών, η ένωση υπαξιωματικών της Πορτογαλίας προειδοποίησε την κυβέρνηση πως "Μέχρι εδώ η εξαθλίωση".

«Αυτές οι καταστάσεις θα έχουν επιπτώσεις» δήλωσε ο πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ένωσης Λίμα Coelho και συνέχισε: «Δεν μπορούν κάποιοι να πάρουν ελαφρά τις κινητοποιήσεις αυτές, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις, εκτός και αν η κυβέρνηση ακούσει τι έχει να της πει ο λαός ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ενώσεις στρατιωτικών στην Πορτογαλία προειδοποιούν την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική εξοντωτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει η τρόικα στη χώρα. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2012 πάλι ύστερα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις η ίδια ένωση η Associação de Praças (AP) καλούσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα λέγοντας σε μια σκληρή: ανακοίνωση:

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Τρόικα και σε κανένα άλλο να συνεχίσουν. Έχουμε νόμιμη εξουσιοδότηση να υπερασπιστούμε το πορτογαλικό σύνταγμα και δεν μπορούμε, ούτε και πρόκειται να εγκαταλείψουμε ένα έθνος με 900 χρόνια ιστορία να μαραζώσει επειδή εσείς αποφασίσατε να κάνετε την Πορτογαλία όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων ».

Τα νέα μέτρα

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κοέλιου σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, εξήγγειλε νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών για τα επόμενα χρόνια, όπως μεταξύ άλλων την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη, την αύξηση των εργασίμων ωρών από τις 35 ώρες στις 40 εβδομαδιαίως για τους δημόσιους λειτουργούς και ένα πρόγραμμα απολύσεων 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να απορρίψει ως αντισυνταγματικά προηγούμενα μέτρα λιτότητας, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον περασμένο μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε, κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά, μέτρα η αξία των οποίων υπολογίστηκε σε 1,3 δισεκατ. ευρώ-από το συνολικό φετινό πακέτο μέτρων 5 δισεκατ. ευρώ-, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες περικοπές και λύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011.

Η κυβέρνηση του Κοέλιου έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016, αναθεωρώντας ευρύτατα τις κρατικές δαπάνες, αλλά ακόμη δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για αυτές.




defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

". Ναι, επαναστάτησε ο Χριστός Ο μέσος Έλληνας?"


ΠΑΤΗΡ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΦΑΡΟΣ

Ναι, επαναστάτησε ο Χριστός. Κι αν κάνει ένας άνθρωπος όλα όσα είπε, θα επαναστατήσει κιόλας.Αλλά, τώρα, τι κάνει? Επαναστατώντας, θεωρεί πάντα, πως για ότι γίνεται στη ζωή του ευθύνεται κάποιος άλλος έξω από αυτόν! [...] Αυτή είναι η μεγάλη κοινωνική παθολογία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας [...] Η στάση του μέσου Έλληνα, τα τελευταία χρόνια, ήταν τι θα εξασφαλίσει ο καθένας για τον εαυτούλη του. Τον άλλον δεν τον υπολόγιζε ποτέ. Και δεν είχε καταλάβει, ότι η ζωή είναι μια ενότητα, ότι αν ο διπλανός σου δεν είναι καλά, αργά ή γρήγορα, δεν θα 'σαι καλά κι εσύ [...].
Αυτού του είδους οι εξαιρετικές περιστάσεις, δεν με απασχολούν ιδιαίτερα. Γιατί κυρίως με απασχολεί η καθημερινότητα . Και φοβάμαι, ότι πολλές φορές, ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζουμε αυτές τις εξαιρετικές ημέρες του χρόνου, τις μεγάλες γιορτές, λειτουργεί σαν απόδραση από την πραγματικότητα.
Το ότι θα 'ρθει ΤΟ Πάσχα ΚΑΙ ΤΑ αδιέξοδά ΜΟΥ ΚΑΤΑ κάποιον τρόπο μπορεί ΝΑ αλλάξουν ... Αυτό είναι πέρα για πέρα απατηλό. Το μόνο που μπορεί να συμβεί, ΕΙΝΑΙ ΝΑ χρησιμοποιώ αυτές τις Ευκαιρίες ΣΑΝ Απόδραση ΑΠΌ ΤΗΝ καθημερινότητά ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ διαδικασία Της Ανάπτυξης Εθνικό ΜΟΥ, η οποία πρέπει να είναι συνεχής και αποτελεσματική. ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ Ο Άνθρωπος ΔΕΝ αναπτύσσεται, οδηγείται σε καταστάσεις που έχουν έναν χαρακτήρα φρικτό. Έναν χαρακτήρα κόλασης.
Σε ένα βιβλίο, έγραψα ότι προκύψει ΤΟ Τριώδιο ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ διαδικασία συγκεκριμένων βημάτων, με τα οποία ο άνθρωπος φτάνει στο σημείο να έχει μία «συνάντηση» με τον αναστημένο Χριστό.Νομίζω, όμως, ότι όταν μιλάμε γι αυτά τα πράγματα, περισσοτερο ΤΑ αντιμετωπίζουμε ΣΕ Ενα επίπεδο γραφικότητας (όλες αυτές οι ακολουθίες των Παθών, του Επιταφίου).
Οι άνθρωποι, ασχολούνται με όλα αυτά, ενώ δεν ασχολούνται με την ουσία, που είναι ο τρόπος ζωής που διδάσκει ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος εξασφαλίζει πληρότητα και ποιότητα, έναν τρόπο ζωής ο οποίος είναι λειτουργικός, σύμφωνος με τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου.
ΚΙ Ενα ΑΠΌ ΤΑ πράγματα ΠΟΥ ΔΕΝ γνωρίζει Ο μέσος Άνθρωπος, είναι η τέχνη της ζωής. Δεν ξέρει δηλαδή ποιες είναι οι πραγματικές του ανάγκες , δεν ξέρει ποιο είναι το πραγματικό του συμφέρον.
Για παράδειγμα, δεν ξέρει τι χρειάζεται ένα παιδί. Νομίζει ότι αυτό που χρειάζεται, είναι να του εξασφαλίσει μερικά εκατομμύρια. Ο Ωνάσης εξασφάλισε πολλά δισεκατομμύρια στην Χριστίνα Ωνάση, αλλά η ίδια ήταν ένα αξιοθρήνητο πλάσμα.
Για τί ενδιαφερόταν τις 3 τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος? Ενδιαφερόταν για το τι θα φάει, τι θα πιει, πως θα ντυθεί, τι αυτοκίνητο θα πάρει, και τέτοια πράγματα ...
Ο Χριστός, λοιπόν, λέει: Μην ασχολείστε μ 'αυτά. Δεν είναι αυτά που χρειάζεστε. Δεν θα καλύψουν, αυτά, τις βασικές σας ανάγκες. Αλλά τι να κάνετε? Να ζητήσετε τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Αυτού, και όλα τα άλλα, θα έρθουν.
Γιατί σ 'αυτό το σημείο, ο Χριστός εκφράζει μία πεποίθηση: Όταν ο άνθρωπος ζητήσει τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Αυτού, δεν θα του λείψει ούτε το φαγητό, ούτε το ποτό, ούτε το ρούχο. 
Κάτι, το οποίο, οι σύγχρονοι άνθρωποι αλλά κι εμείς οι παπάδες, δεν φαίνεται να το πιστεύουμε,γι 'αυτό αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα αντί για την αιτία: αν κάποιος π.χ. δεν έχει να φάει, αυτό που σκεφτόμαστε είναι να του δώσουμε ένα πιάτο φαί.
Ο άνθρωπος, όμως, δεν έχει να φάει, γιατί δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις απέραντες δυνατότητες που έχει! Και κανένας λόγος δεν υπάρχει να μετατρέψεις έναν άνθρωπο σε επαίτη! Αν θέλεις πραγματικά να τον βοηθήσεις (κι αυτό έκανε ο Ιησούς, ο οποίος δεν έδινε πιάτα με φαγητό ...) είναι να τον βοηθήσεις να ανακαλύψει αυτές τις απέραντες δυνατότητές του.
Είναι απολύτως πεπεισμένος ο Χριστός, ότι προκύψει ΑΝ διαλέξει κανεις ΤΟ λειτουργικό τρόπο Ζωής ΠΟΥ προτείνει, δεν θα του λείψουν τα απαραίτητα. Τα περιττά? Δεν τα χρειάζεται.
Κι αυτός ο λειτουργικός τρόπος ζωής μεριμνά για τις πραγματικές ανάγκες: την ανάγκη της κοινωνίας με τον άλλον, την ανάγκη της ένωσης με τον άλλον. 
Αν λοιπόν, Ο Άνθρωπος επιδιώξει ΝΑ καλλιεργήσει αυτήν ΤΗΝ Κοινωνία ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ συνάνθρωπο ΚΑΙ αναζητήσει ΜΕΣΑ ΤΟΥ (αντί να ζητάει απ 'έξω πράγματα), τους εσωτερικούς του θησαυρούς, τις δυνατότητές και τα χαρίσματά του ... διότι, αν ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια δυσκολία, μέσα του είναι η απάντηση, όπως ΚΙ Ο τρόπος ΜΕ ΤΟΝ οποίο Η. ΚΑΘΕ δυσκολία αντιμετωπίζεται.
Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, ο δυτικός άνθρωπος έχει μάθει να περιμένει να έρθουν απ 'έξω οι λύσεις των προβλημάτων του, και περιμένει από τους άλλους να κάνουν κάτι για τα προβλήματά του ...
Ο Χριστός, δεν ασχολήθηκε, ούτε με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ούτε με τον Ηρώδη. Δεν ασχολήθηκε με αυτά που εμείς ασχολούμεθα. Κι όμως, η Παλαιστίνη είχε κατοχή από τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία , που ήταν κάποιον τρόπο δυνάστες του εβραϊκού λαού, και ο Ηρώδης ήταν ένας αδίστακτος δικτάτορας. Δεν ασχολήθηκε με αυτά. Εμείς ασχολούμαστε με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, και τελικά ο μέσος Έλληνας, έχει συρρικνώσει την ύπαρξή του σε μια γραμμούλα πάνω απ 'το μηδέν ... Κι αυτόν τον απέραντο εσωτερικό του πλούτο, ούτε καν τον υποπτεύεται.
Ακόμη, ο Χριστός είπε, «Εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού». Η οικογένειά του, είναι οι εχθροί του. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό? Ποιος μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό σ 'έναν άνθρωπο από εκείνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς του? Γιατί οι γονείς του είναι εκείνοι που βάζουν τα θεμέλια της προσωπικότητάς του.
Από τους γονείς του θα καθοριστεί ο αριθμός των λιποκυττάρων του, στα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του, κάτι, που δεν θα μπορέσει να το αλλάξει ποτέ! Οι γονείς του είναι εκείνοι που θα του δημιουργήσουν αυτοπεποίθηση ή έλλειψη αυτοπεποίθησης, ανασφάλεια ή ασφάλεια, αυτοεκτίμηση ή έλλειψη αυτοεκτίμησης. Αυτό γίνεται από τους γονείς. Και μετά, αυτό, ακολουθεί τον άνθρωπο μέχρι τον θάνατό του.
Άρα, ο Χριστός, έδειξε, που πρέπει να στραφεί ο άνθρωπος. Έδειξε στους γονείς, τι δυνατότητες έχουν και σε πιο βαθμό είναι υπεύθυνοι για τη ζωή των παιδιών τους. Έτσι φτάνουμε να ασχοληθούμε λίγο, και με την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικογένειας, η οποία είναι φυτώριο ψυχοπαθολογίας!
Αυτά όλα είπε ο Χριστός. Και είπε, ότι ο τρόπος καλύτερος, να εξασφαλίσεις το συμφέρον σου είναι να μην ασχολείσαι αποκλειστικά με το συμφέρον σου.
Έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Αγαπάτε τους εχθρούς σας, είπε. Να κάνετε καλό σ 'αυτούς που σας μισούν. Να ευλογείτε αυτούς που σας καταριούνται. Να προσεύχεστε γι αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται. Μην εμποδίσεις κανέναν να σου πάρει ότι είναι δικό σου, κι αν στο πάρει μη το ζητήσεις πίσω.
Όλα αυτά είναι τα ακριβώς αντίθετα με τα οποία ζήσαμε τα τελευταία χρόνια της απόλυτης θηριωδίας, που για μένα, αυτή ήταν η περίοδος της φρίκης. Κι αυτή ήταν η μεγάλη κρίση. Όχι τώρα. Τώρα δημιουργείται μια δυνατότητα για κάτι άλλο: Να ανακαλύψουμε τελικά, που βρίσκεται η πραγματική ζωή!
Ναι, επαναστάτησε ο Χριστός. Κι αν κάνει ένας άνθρωπος όλα όσα είπε, θα επαναστατήσει κιόλας. Αλλά, τώρα, τι κάνει? Επαναστατώντας, θεωρεί πάντα, πως για ότι γίνεται στη ζωή του ευθύνεται κάποιος άλλος έξω από αυτόν!
Αυτή είναι η μεγάλη κοινωνική παθολογία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Ο άνθρωπος ασχολείται αποκλειστικά με το κακό που του κάνει ο άλλος. Αλλά, ξέρετε, το κακό που του κάνει ο άλλος, πολύ ξώφαλτσα τον επηρεάζει.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ καθορίζει ΤΗΝ Ποιότητα Της Ζωής ενός ανθρώπου ΕΙΝΑΙ Αυτο ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ εκείνος στους άλλους . Διότι όταν εγώ σας κακομεταχειρίζομαι, παραμορφώνω την υπόστασή μου, κάνω κακό στην υπόστασή μου. Όταν με εκμεταλλεύεστε εσείς, με ταλαιπωρείται, αλλά δεν συγκρίνεται μ 'αυτό που υφίσταμαι εγώ, όταν κάνω κακό στον άλλον. Γιατί διαστρέφω την προσωπικότητά μου.
Η στάση του μέσου Έλληνα, τα τελευταία χρόνια, ηταν ΤΙ ΘΑ εξασφαλίσει Ο καθένας ΓΙΑ ΤΟΝ εαυτούλη ΤΟΥ . Τον άλλον δεν τον υπολόγιζε ποτέ. Και δεν είχε καταλάβει, ότι προκύψει Η. Ζωή ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ λέξης ενότητα , ότι αν ο διπλανός σου δεν είναι καλά, αργά ή γρήγορα, δεν θα 'σαι καλά κι εσύ.
Ο εγωκεντρικός άνθρωπος, χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται και τη φύση και τον συνάνθρωπο, και τα καταστρέφει και τα δυο. Και αυτή η καταστροφή, γυρνάει μπούμερανγκ στον ίδιο! Καλείται να ζήσει σε μια κατεστραμμένη φύση ... -
[ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ  Ψυχοθεραπευτής Πατέρα Φιλόθεου ΦΑΡΟΥ ΣΤΟ tvxs.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ευχές από την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήβας Ανήμερα το Πάσχα 5/5/13


Δυο δρομολόγια για Αθήνα, και δυο από Αθήνα θα πραγματοποιήσει ανήμερα το Πάσχα το ΚΤΕΛ Θήβας 

ΘΗΒΑ - ΑΘΗΝΑ 9.00 &16.00

ΑΘΗΝΑ - ΘΗΒΑ 12.00 & 19.00



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ


Γεώργιος Κοτσώνας


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΩΝ ΤΟ ΣΑΛΕΣΙ: ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


(τοιχογραφία της Ανάστασης του Κυρίου από τον Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στον Αυλώνα Αττικής. Έργο Τάκη Λουκίδη. Δωρεά Λουκίας Ζυγομαλά. 1938)



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΑΣ: ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ


4/5 ΜΕΓ. ΣΑΒΒΑΤΟ 8:30 – 3:30
5/5 ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ ΑΡΓΙΑ
6/5 ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
7/5 ΤΡΙΤΗ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΙΟΥ 2013

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15ην ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΛΟΚΤΕΝΗ ΚΛΕΙΣΤΑ   ……

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24ην ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΛΕΙΣΤΑ

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου σας ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πιστεύουμε ότι το Άγιο Φως της Ανάστασης του Κυρίου θα φωτίζει το δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης της χώρας. Ευχαριστούμε τις φίλες και φίλους καταναλωτές που συνεχίζουν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις του Δήμου μας.
«ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ»

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΑΣ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

To Μέγα Θαύμα της Ανάστασης στην Ιερουσαλήμ


"ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ"

Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης αναπαρίσταται συμβολικά κάθε χρόνο το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο.

Πριν από την ιερή τελετή, οι Iσραηλινές αρχές ερευνούν σχολαστικά τον Πανάγιο Τάφο για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κρυμμένος αναπτήρας, σπίρτα ή κάποιο άλλο μέσο που μπορεί να μεταδώσει φωτιά. Μόλις ο έλεγχος ολοκληρωθεί, οι μοναχοί του Πανάγιου Τάφου σφραγίζουν την πόρτα με μελισσοκέρι.

Στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινάει η ιερουργία. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, συνοδευόμενος από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους, μπαίνει στον Ναό της Αναστάσεως και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο.

Ο πολιτικός διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν τον Πατριάρχη, ο οποίος βγάζει τα αρχιερατικά άμφιά του και μένει με το στιχάριο. Αφού διαπιστωθεί ότι δεν έχει μαζί του κάποιο μέσο μετάδοσης φωτιάς, αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης εισέρχεται με τους σβηστούς πυρσούς - δυο δέσμες 33 κεριών, όσα και τα χρόνια του Χριστού.

Σε ολόκληρο τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως δεν υπάρχει ούτε ένα κερί, ούτε ένα καντήλι αναμμένο. Οι πιστοί περιμένουν την αφή του Αγίου Φωτός. Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης προσεύχεται μέσα στον Πανάγιο Τάφο.

«Δεύτε λάβετε Φως»

Όταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων βγει από το Κουβούκλιο, μεταδίδει το Άγιο Φως στους πιστούς, ενώ οι καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως ηχούν χαρμόσυνα. Μέσα στο κλίμα του γενικότερου ενθουσιασμού, πολλοί βλέπουν να ανάβουν καντήλια, άλλοι πύρινες σφαίρες να στριφογυρίζουν μέσα στον Ναό της Αναστάσεως, ενώ κάποιοι «χαϊδεύουν» τη φλόγα που σύμφωνα με την παράδοση τα πρώτα δευτερόλεπτα «δεν καίει». Για άλλη μια χρονιά το Θαύμα της Αφής του Αγίου Φωτός έχει συντελεσθεί. Μια παράδοση που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη.

Από τα Ιεροσόλυμα το Φως θα ταξιδέψει με ειδικές πτήσεις στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ορθόδοξες χώρες, όπου θα το υποδεχθούν με «τιμές αρχηγού κράτους».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Το ευχετήριο μύνημα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου



Ἀδελφοί μου, 
Μέσα στό κοσμικό ἔρεβος καί ψύχος, τή σύγχυση τῶν φρενῶν καί συνειδήσεων, μέσα στή γενικευμένη πλέον ἀπόγνωση ἑνός πολιτισμοῦ σέ κρίση, ὅταν φαίνεται ὡς τελικός κυρίαρχος καί δυνάστης ὁ θάνατος, ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας σήμερα, μέ τήν ὑπαρξιακή τόλμη τῆς πίστεως, διακρίνει καί διακηρύσσει τήν ἐλπιδοφόρο ἀνατολή τοῦ τριημέρου Ἡλίου τῆς δικαιοσύνης ἐκ τοῦ κενοῦ μνημείου, πού φωτίζει καί ἀναθερμαίνει τήν οἰκουμένη, σκορπίζοντας παντοῦ τό παράδοξο τῆς ἐλπίδας σέ πεῖσμα τῶν δεδομένων μιᾶς ἀνελέητης πραγματικότητας.
Γι’ αὐτό καί ἀντηχεῖ, καί θά ἀντηχεῖ σέ ὅλη τή διάρκεια τοῦ χαροποιοῦ Πεντηκοσταρίου, ὁ θριαμβευτικός παιάνας «Χριστός Ἀνέστη ἐκ νεκρῶν…» συνεγείροντας τούς πιστούς σέ μιά λαμπρή ἐορτή καί πανήγυρη.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβῶν καί Λεβαδείας κ.Γεώργιος κατά τήν ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἀγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου, τιμώντας τή μνήμη τοῦ προσφάτως κοιμηθέντος πνευματικοῦ του πατρός Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυροῦ Πέτρου, δέν θά δεχθεῖ ἑόρτιες εὐχές καί ἐπισκέψεις οὕτε στήν πόλη τῆς Λιβαδειᾶς οὕτε στήν πόλη τῶν Θηβῶν.
Εὐχαριστεῖ ὅσους εὔχονται καί προσεύχονται γιά τήν ταπεινότητά του σ’ αὐτή τήν κρίσιμη περίοδο καί ἀντεύχεται μέ σεβασμό καί ἀγάπη σέ ὅλους πού ἀγωνίζονται τοῦτο τό δύσκολο καιρό νά κρατοῦν μέσα τους τήν πίστη καί τήν ἐλπίδα στόν Νικητή τοῦ θανάτου Σωτήρα Χριστό καί νά πορεύονται κάτω ἀπό τίς ἐντολές τῆς ἀγάπης Του.
Ἐπιθυμία τοῦ Σεβασμιωτάτου γιά ὅσους θά εἶχαν τή διάθεση νά τοῦ προσφέρουν κάποιο δῶρο νά διαθέσουν τό ἀντίστοιχο ποσό γιά τήν ἐνίσχυση κάποιου Ἱδρύματος ἤ φιλανθρωπικοῦ προγράμματος τῆς Μητροπόλεως μας .
Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας , ὅμως, θά τηρήσει τό ἐξῆς πρόγραμμα λατρευτικῶν ἐκδηλώσεων:
* Τήν Κυριακή τοῦ Πάσχα 5 Μαΐου 2013 στίς 7:00 μ.μ θά χοροστατήσει στόν πανηγυρικό ἑσπερινό τῆς Ἀγάπης καί τοῦ Ἀγίου Γεωργίου στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ἀραχώβης.
* Τό πρωΐ τῆς Δευτέρας τῆς Διακαινησίμου 6 Μαΐου 2013 θά λειτουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Δροσιᾶς.



Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η.Π.Α.: Νέο ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης


Το ρεκόρ υπερηχητικής πτήσης κατάφερε να σπάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α..

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «X-51A Waverider» απογειώθηκε τη Μ. Τετάρτη από την αεροπορική βάση «Έντουαρτς» και ταξίδεψε 230 ναυτικά μίλια (426 χλμ.) στη μεγαλύτερη υπερηχητική πτήση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί. Το μέγιστο της ταχύτητας του έφθασε τα 5,1 Μαχ, το οποίο και διατήρησε για περισσότερα από έξι λεπτά. Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων καυσίμων, το αεροσκάφος συνέχισε να αποστέλει δεδομένα τηλεμετρίας, έως ότου έπεσε στη θάλασσα και καταστράφηκε, όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο. Συνολικά, 370 δευτερόλεπτα συνεχούς αποστολής δεδομένων συγκέντρωσαν οι ερευνητές.

«Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία. Πιστεύω ότι όλα όσα μάθαμε από το "X-51A Waverider" θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και θα αποτελέσουν θεμέλιο για μια σειρά υπερηχητικών εφαρμογών», εξήγησε ο διευθυντής του προγράμματος, Τσάρλι Μπρινκ.

Το αεροσκάφος ήταν εφοδιασμένο με κινητήρες «scramjet», οι οποίοι προσφέρουν ταχύτητες που μέχρι τώρα ήταν εφικτές μόνο μέσω της χρήσης πυραυλοκινητήρων. Οι εν λόγω κινητήρες διαφέρουν από άλλους κυρίως επειδή χρησιμοποιούν υδρογονάνθρακες ως καύσιμο, το οποίο εγχύεται στους θαλάμους καύσης του «scramjet» και αναμειγνύεται με τον αέρα οπότε και προκαλείται ανάφλεξη.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας


Zougla.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιερώνυμος: Η Ελλάδα είναι θύμα της τοκογλυφίας των Γερμανών


Σκληρή κριτική προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εξαπέλυσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, εξαπέλυσε «επίθεση» εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ και τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πολιτική που ακολουθούν, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει πέσει θύμα τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας.

Σχολιάζοντας την αντιμετώπιση που έχει η χώρα μας από τα ευρωπαϊκά όργανα, ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «αυτό είναι εκτροπή από τις ρίζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε θύματα τραγικής περιπτώσεως τοκογλυφίας», ενώ σημείωσε πως είναι ανύπαρκτη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας ρωτήθηκε και για τα εσωτερικά οικονομικά ζητήματα, απαντώντας πως θα μιλήσει για την κρίση «όταν η ώρα είναι κατάλληλη και οι συνθήκες κατάλληλες».

Κουκουλώθηκε η Siemens

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε ωστόσο στο σκάνδαλο της υπόθεσης της Siemens, τονίζοντας πως η προσωπική του εκτίμηση είναι πως «αυτά δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν ποτέ όπως ο φάκελος της Κύπρου. Ανοιξε ο φάκελος της Κύπρου; Τα ίδια έχουμε και τώρα. Ηδη έχει γίνει κουκούλωμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μέγεθος της κρίσης, για το οποίο είπε ότι δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι θα είχε τόσο μεγάλο «βάθος», δίνοντας ένα παράδειγμα προεκλογικής εξαγγελίας του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου: «Ολοι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, υπάρχει τάση προς ωραιοποίηση, όταν ελέχθη ότι χρήματα υπάρχουν και από κάτω ο Ελληνας χειροκροτεί αυτό δεν είναι εικονική πραγματικότητα; όταν το άκουσα είπα συνηθίζουμε να λέμε ψέματα».

Περί εκκλησιαστικής περιουσίας

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε παράλληλα και στην εκκλησιαστική περιουσία, η οποία όπως σημείωσε έχει κατασπαταληθεί κατά 95% τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα όπως τόνισε ο κ. Ιερώνυμος είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας αυτής.

«Η διοικούσα Εκκλησία έχει 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με καθένα να έχει το δικό του ΔΣ και τον έλεγχο από το κράτος και διέπεται από τις συνέπειες του δημοσίου λογιστικού» υπογράμμισε, λέγοντας πως δεν μπορεί να εμπλακεί στις αρμοδιότητες που έχουν οι κατά τόπους μητροπολίτες.

Ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι «έχουμε ακίνητα, αλλά δεν αποδίδουν. Δεν ενοικιάζονται, είναι παλιά. Από 10 με 12 εκατομμύρια που ήταν τα έσοδά μας είναι 4 εκατ. τώρα».

Ανταπόκριση από τους πολιτικούς

Στην ανταπόκριση που βρήκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όταν του εξέθεσε τα προβλήματα της Εκκλησίας αναφέρθηκε επίσης ο αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας όμως ότι τα προβλήματα παραμένουν. «Από τους πρωθυπουργούς και τους αρμόδιους υπουργούς δεν φεύγουμε χωρίς κατανόηση για τα προβλήματά μας λένε 'ναι όλα θα πάνε καλά', αλλά όταν προχωράμε στην πράξη τότε δεν γίνεται το θέμα, τότε θα πρέπει να ψάξουμε από τον κλητήρα μέχρι τη γραμματεία» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο θέμα των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει η Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζοντας πως έχει πέντε χρόνια να πάρει μερίσματα και οι μετοχές της έχουν απομειωθεί, ενώ υπογράμμισε πως ήταν αντίθετος στη μετατροπή των αποθεματικών που είχε η Εκκλησία σε ομόλογα, τα οποία αργότερα «κουρεύτηκαν».

«Ο κ. Προβόπουλος είχε την έμπνευση να πάρει ένα νόμο του Μαρκεζίνη και ό,τι αποθεματικά υπήρχαν στις Εκκλησίες να γίνουν ομόλογα. Δε συμφώνησα, είπα ότι δεν είναι υγιής αυτή η πορεία επικοινώνησα μαζί του και με τον τότε πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Εκανε τροποποίηση στο νόμο και μας εξαίρεσαν και έτσι αποφύγαμε το κούρεμα» υποστήριξε ο κ. Ιερώνυμος.


 iefimerida.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Έρχονται μετά το Πάσχα "οικονομικά Άουσβιτς" για όσους δεν έχουν ευρώ στην τσέπη


ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Μετά το Πάσχα όλοι θα είμαστε υποψήφιοι για εξωτικές "διακοπές" στα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα ανοίξει η κυβέρνηση, προς ικανοποίηση των τοκογλύφων "στραμπουληχτών" που εκπροσωπούνται από την τρόικα. Έτσι άνθρωποι μεροκαματιάρηδες, εξαθλιωμένοι από το "μαστίγωμα" δίχως τέλος, που έχουν υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια, θα πηγαίνουν στα νέα "Άουσβιτς", "Ματχάουζεν", και "Νταχάου", ακόμα και για κλίση παρκαρίσματος εάν δεν έχει πληρωθεί.

Γιάννενα, Μαλακάσα και Ασπρόπυργο είναι οι τρεις περιοχές με εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα όπου το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να δημιουργήσει χώρους κράτησης για καταδίκους με μικρής ποινικής αξίας εγκλήματα, κυρίως οικονομικά.

Οπως αναφέρει και η Καθημερινή οι ραγδαίες αλλαγές που προωθούνται αμέσως μετά το Πάσχα μεταβάλλουν άρδην το τοπίο της επιβολής των ποινών.

Στο εξής οι ποινές που θα επιβάλλουν τα ποινικά δικαστήρια θα είναι ή χρηματικές και θα πληρώνονται αμέσως ή με δόσεις σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις ή ποινές φυλάκισης που θα εκτελούνται έστω κι αν είναι ακόμα και δέκα ημερών.

Το σύστημα της μετατροπής των ποινών φυλάκισης έως πέντε χρόνια σε χρηματικές κρίνεται αναποτελεσματικό και αντίθετο με την έννοια της ποινικής τιμωρίας, καθώς, όπως εκτιμούν νομικοί και δικαστικοί, απαξιώνει την επιβολή της ποινής για σοβαρά αδικήματα, στερώντας ουσιαστικά το θύμα από τη βασική υποχρέωση που έχει η Πολιτεία να του εξασφαλίσει δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την παραχώρηση άδειων, ανεκμετάλλευτων στρατοπέδων για τις ανάγκες κράτησης.

Αμέσως μετά το Πάσχα θα συζητηθούν στη Βουλή όλες οι μεταβολές στην ποινική νομοθεσία. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται και εκείνες που εισάγουν σύστημα συνδιαλλαγής όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες για μικρής και μεσαίας ποινικής αξίας εγκλήματα.

Προβλέπεται ότι ενώπιον του εισαγγελέα και πριν η υπόθεση πάρει τον δρόμο για το δικαστήριο, ο ενδιαφερόμενος, αν συναινεί στην κατηγορία, θα πληρώνει επιτόπου την ποινή που προβλέπεται, ικανοποιώντας πλήρως το θύμα, και η δικαστική διαδικασία σε βάρος του θα σταματά.

Ανάλογες διατάξεις ποινικής συνδιαλλαγής, όπως λέγεται αυτό το σύστημα, προβλέπονται και για βαρύτερα εγκλήματα οικονομικής φύσεως που διώκονται ως κακουργήματα.

Πρόκειται για τα εγκλήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες-ξέπλυμα μαύρου χρήματος-και της δωροδοκίας. Αν υπάρξει πλήρης επιστροφή των χρημάτων που αποτελούν το αντικείμενο της παράνομης συμπεριφοράς, ο κατηγορούμενος θα έχει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

Σε μια χώρα όπου η έννοια ρευστότητα έχει καταντήσει ανέκδοτο, αρκεί να μείνεις άνεργος για να χάσεις το σπίτι σου (λόγω τεκμαρτού "φανταστικού" εισοδήματος), ή να μην μπορείς να πληρώσεις τις ασφαλιστικές εισφορές σου αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, σε μια χώρα που σου επιβάλλουν αυθαίρετα φόρους ακόμα και για την ... αναπνοή, οι πιθανότητες να φιλοξενηθείς σε αυτά τα "υπέροχα" θέρετρα αυξάνεται γεωμετρικά.

Φυσικά λίαν συντόμως θα μας πουν ότι δεν φτάνουν μόνο αυτά, θα πρέπει να φτιαχτούν και άλλα. Αργότερα θα "πέσουν" στο τραπέζι και άλλες φαεινές ιδέες, όπως "γιατί να τους ταϊζουμε τζάμπα τους παλιοφοροφυγάδες, να τους βάλουμε να κάνουνε καταναγκαστικά έργα", έτσι ώστε με δωρεάν ... εργασία να ξεπληρώνουμε το χρέος μας.

Βρισκόμαστε στην εποχή του Τρελού Νερού, οι λέξεις αλάζουν νόημα (τα συσσίτια για Έλληνες, ονομάζονται συσσίτια μίσους), τα ήθη έχουν καταρρεύσει, και η λογική χτυπιέται ανελέητα. Πλησιάζει η ημέρα που η λογική θα κηρυχθεί ποινικό αδίκημα. Μέσω των «ρατσιστικών» νόμων αυτό θα είναι πανεύκολο, αρκούν οι "διασταλτικές" ερμηνείες αναλόγως πως θα βολεύει το κατεστημένο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Έπιασαν τον επικίνδυνο δραπέτη των φυλακών Τρικάλων



Στα χέρια των αστυνομικών αρχών βρίσκεται πλέον ένας από τους πιο αδίστακτους και επικίνδυνους δραπέτες των Τρικάλων, ο οποίος συνελήφθη μετά την απόπειρα ληστείας σε σούπερ μάρκερ επί της οδού Καρπενησίου 25 στο Περιστέρι.


Πρόκειται για τον LITA ή DREBATA ERMAL ή LITOR του DULEIMAN ή DEO και της FITNETE , ο οποίος γεννήθηκε την 02-02-1978 στην Αλβανία.
Το χρονικό της ληστείας
Την ώρα που οι δύο δράστες βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα, υπάλληλος του σούπερ μάρκετ πάτησε κουμπί του συναγερμού και στο σημείο κατέφτασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι και κάλεσαν ενισχύσεις, αναφέροντας πως οι δράστες είναι βαριά οπλισμένοι.

Όταν οι δράστες βγήκαν από το σούπερ μάρκετ, επιχείρησαν ξεφύγουν με τα πόδια. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν με τις μοτοσικλέτες τους και τότε ο ένας απο τους δράστες, λίγα μέτρα παρακάτω απο το σούπερ μάρκετ, πέταξε δύο χειροβομβίδες, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν ήταν απασφαλισμένες.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν απο τους δράστες ο οποίος τους δήλωσε οτι ονομάζεται Λίτα. Ο Λίτα είναι καταζητούμενος από την αστυνομία καθώς είναι ένας από τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων που συμμετείχε και στην καταδίωξη στα Ίσθμια κατα την οποία σκοτώθηκε η 25χρονη Κατερίνα.
Μετά τη σύλληψη του επικίνδυνου δραπέτη, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν εξονυχιστική έρευνα στην περιοχή και λίγα λεπτά αργότερα κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν το συνεργό του Αλβανού δραπέτη.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερμάλ Λίτα είναι συνεργάτης του Μάριαν Κόλα επίσης δραπέτη από τις φυλακές Τρικάλων, που και αυτός καταζητείται, καθώς μετά την προ μηνός περίφημη πλέον απόδραση χάθηκαν τα ίχνη των κακοποιών.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Απριλίου, και μετά από ληστεία στην περιοχή των Ισθμίων υπήρξε συμπλοκή με περιπόλους της Αστυνομίας όπου και βρήκε τραγικό θάνατο η Κατερίνα, μία νέα κοπέλα 25 μόλις ετών. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε οι κακοποιοί διέφυγαν.

Υπήρξε και άλλη μία συμπλοκή με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στην Μάνδρα Αττικής όπου και εκεί η εγκληματολογική υπηρεσία της Αστυνομίας εντόπισε ίχνη των δραπετών.

Το «βιογραφικό» των δύο δραπετών
Ληστείες, ένοπλες συμπλοκές, σωματικές βλάβες και αποδράσεις, από τη δεκαετία του '90 έως σήμερα, έχουν στο ενεργητικό τους- όπως προκύπτει από τους φακέλους τους στην Αστυνομία- οι δύο δραπέτες των φυλακών Τρικάλων.
Και οι δύο που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, εκτός από την τελευταία τους αιματηρή απόδραση, μαζί με άλλους εννέα Αλβανούς από τις φυλακές Τρικάλων, συμμετείχαν στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στον Βύρωνα, όπου έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικών 25χρονος βιοπαλαιστής, τον Φεβρουάριο του 2010.
Τότε, είχε συλληφθεί ο 36χρονος Μάριαν Κόλα ή Κόλια και είχαν κατασχεθεί καλάσνικοφ, εκρηκτικά και χειροβομβίδες, ενώ ο Ερμάλ Λίτα, 35 ετών, είχε διαφύγει και κατέφυγε για ένα διάστημα στην Αλβανία.


Newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο