Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συσπείρωσης εργαζομένων Schneider Electric‏‎

Συνάδελφε/σα,

Σε συνάντηση που είχαμε με τη διοίκηση της εταιρίας ενημερώθηκε το ΔΣ του σωματείου ότι δεν φαίνεται δουλειά για το εργοστάσιο τους επόμενους μήνες. Δυστυχώς απέναντι σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα μπαίνει σε μας ξανά το δίλλημα τι θα προτείνουμε εμείς ως λύση! Ρόλος μας δεν είναι να προτείνουμε πως θα χάσουμε αλλά πως θα παλέψουμε για τις δουλειές και τα δικαιώματά μας.

Το πρόβλημα της αναδουλειάς είναι υπαρκτό. Οι μέτοχοι της εταιρίας όπως και όλοι οι επιχειρηματίες έχουν μόνο ένα στόχο: την αύξηση των κερδών τους. Ειδικά αυτή την περίοδο μέσα στην οικονομική κρίση που έχουν δημιουργήσει. Αυτός ο στόχος περνά μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους για την οποία ακούμε τόσα κάθε μέρα από τα κανάλια. Για την ενίσχυση αυτής ακριβώς της ανταγωνιστικότητας, με κατευθύνσεις και νόμους της ΕΕ, η ΔΕΗ οδηγήθηκε στην ιδιωτικοποίηση και στο να κάνει διεθνείς διαγωνισμούς. Με βάση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας η Schneider παρά το ότι αυξάνει τα κέρδη της παγκοσμίως κάθε χρόνο μαθαίνουμε ότι κλείνει εργοστάσια στην Ευρώπη και τα μεταφέρει αλλού. Επίσης για την ανταγωνιστικότητα αυτή προχωρά συνεχώς στην εξαγορά εταιριών και πολλές από αυτές είναι πολύ μεγάλες όπως η Areva. Από όλες αυτές τις κινήσεις έχουμε κερδίσει τίποτα ή ακούμε μόνο για τον «εσωτερικό ανταγωνισμό» των εργοστασίων του ομίλου για τα μικρά εργατικά κόστη και την παραγωγική δυνατότητα που έχουν τα εργοστάσια της Τουρκίας της Πολωνίας κλπ, ή ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει το εργοστάσιο σε διαγωνισμούς λόγω της εσωτερικής μοιρασιάς της πίτας. Πρέπει να έχουμε καθαρό ότι όσο κρατούν αυτοί τα κλειδιά της οικονομίας εμείς θα ζούμε με το άγχος πότε θα απολυθούμε και πως θα τα βγάλουμε πέρα. Τα κέρδη και η παραπέρα ενίσχυσή τους είναι ο μόνος οδηγός τους και ο λόγος που κάνουν τις όποιες κινήσεις και όχι η δική μας στάση απέναντι στην όποια επίθεση.
Συνάδελφοι να το έχουμε ξεκάθαρο, οι προτάσεις «σωτηρίας» από την πλευρά μας το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι να βγάζουν λάδι τη διοίκηση και να ανοίγουν ακόμα περισσότερο την όρεξή τους. Ήρθε δουλειά επειδή πήραμε άνευ αποδοχών το καλοκαίρι ή επειδή φύγανε 16 περίπου συνάδελφοί μας? Ότι μέτρα και να πάρουν εναντίων μας δεν αλλάζει την αναδουλειά.
Αν δεχθούμε έτσι απλά, πόσο μάλλον αν το προτείνουμε κιόλας, εκ περιτροπής εργασία στο όνομα να βάλουμε πλάτη ξεκινάμε μια κατηφόρα που δεν θα έχει τέλος. Αν δεχθούμε το μέτρο θα είμαστε 200-250€ μείον ο καθένας το μήνα λεφτά που δεν περισσεύουν σε κανέναν και θα περιμένουμε την επόμενη επίθεση. Η εμπειρία μας από άλλους χώρους ακόμη και του κλάδου μας δείχνει ακριβώς αυτό. Όπου ξεκίνησαν τα μέτρα και εκ περιτροπής έγινε και απολύσεις μετά από λίγο καιρό (Χαλυβουργίες, Hellenic Steel, Ναυπηγεία…).
Μακριά από μας η λογική του μικρότερου κακού. Σε αυτούς που μας λένε να δώσουμε  το 25% του μισθού μας χωρίς καμιά δέσμευση της εταιρείας ότι θα μείνουμε όλοι στη δουλειά. Κλείνουμε τα αυτιά μας σε αυτούς που μας λένε ότι αν πάμε κόντρα στην εταιρία, εμείς θα φταίμε αν γίνουν απολύσεις. Απολύσεις κάνουν οι εργοδότες και όχι οι εργάτες! Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι ιδιοκτήτες τους και όχι οι εργάτες!
Ο μόνος δρόμος είναι να είμαστε μια γροθιά και αποφασισμένοι. Να μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε να μην απολυθεί κανείς και να μην γίνει καμία αλλαγή στις εργασιακές μας σχέσεις. Ο δρόμος αυτός σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολος αλλά είναι και ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που έχουμε. Τα μόνα εργοστάσια που καθυστέρησαν ή και απέτρεψαν την όποια επίθεση ήταν αυτά που αντιστάθηκαν. Θα προσπαθήσουν να μας διασπάσουν και δυστυχώς θα βρουν και καλοθελητές. Έχουμε όλοι γνώση των δυσκολιών που υπάρχουν κυρίως λόγω του ότι η γενικότερη κατάσταση του εργατικού κινήματος δεν είναι και η καλύτερη με τεράστιες ευθύνες της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ και των εργοδοτικών συνδικαλιστών. Αυτό είναι μεγάλο εμπόδιο σε όποιες διεκδικήσεις μας.
Παρά τις δυσκολίες όμως έχουμε όπλα στα χέρια μας και δυνατά μάλιστα, στο δικό μας μονόδρομο που είναι να υπερασπιστούμε τις δουλειές και τα δικαιώματά μας.

Έχει σημασία να είμαστε ανυποχώρητοι!
Να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας! Να μείνουμε όλοι μαζί και ενωμένοι!



Προτάσεις προς τη Γενική συνέλευση:
Στις όποιες προτάσεις για χτύπημα των δικαιωμάτων μας και του μισθού μας απαντάμε:
► Καμιά απόλυση.
► Καμιά αλλαγή στις εργασιακές μας σχέσεις.

Σε περίπτωση που γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια μονομερώς από τη διοίκηση της εταιρίας αποφασίζουμε:
► Νέα έκτακτη γενική συνέλευση (το αργότερο τη επόμενη μέρα) σε περίπτωση που γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια από τη διοίκηση της εταιρίας.
► Άμεση αγωνιστική απάντηση με 4ωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία
► Επόμενη 4ωρή στάση και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο.
► Δελτίο τύπου σε εφημερίδες και κανάλια.
► Συντονισμός με άλλα σωματεία .



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο