Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ιωάννης Φωκάς γνωστός ως Χουάν Ντε Φούκα: Ο μεγάλος Έλληνας θαλασσοπόρος από την Κεφαλονιά, που ανακάλυψε νησιά στη Β. Αμερική - Διαβάστε το συναρπαστικό story

Ο Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος, είναι γνωστός με το ισπανικό όνομα Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca: είχε γεννηθεί στο χωριό Βαλεριάνο στη Κεφαλονιά το 1536 και πέθανε πιθανόν το 1602 και ήταν ο θαλασσοπόρος, που εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Β.Αμερικής για λογαριασμό του Ισπανικού θρόνου. Το όνομά του δόθηκε σε στενό ανάμεσα στην νήσο Βανκούβερ και των ΗΠΑ το οποίο οδηγεί στο λιμάνι που οδηγεί στο λιμάνι του Βανκούβερ, αφού ήταν ο πρώτος που έφτασε εκεί.

Ο Φωκάς ή Βαλεριάνος γεννήθηκε στο χωριό Βαλεριάνο της και ήταν ο τέταρτος γιος του Εμμανουήλ Φωκά ή Φωκά Βαλεριάνου με απώτερη καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.Νέος ξενιτεύθηκε και εργάσθηκε επί σαράντα χρόνια ως πλοηγός στον στόλο των Δυτικών Ινδιών της Ισπανίας. Σ΄ ένα του ταξίδι στις Φιλιππίνες το 1587 το πλοίο του η Αγία Άννα (Santa Anna), το κατέλαβαν άγγλοι και πιάστηκε αιχμάλωτος, χάνοντας όλες του τις οικονομίες και το φορτίο του πλοίου αξίας 60.000 δουκάτων. Λίγο καιρό αργότερα διέφυγε και το 1588 πήγε στοΜεξικό , που τότε ονομάζονταν Νέα Ισπανία και ο Ισπανός αντιβασιλέας του Μεξικού Luis de Velaseo, του έδωσε μία μικρή καραβέλα με την εντολή να εξερευνήσει τις δυτικές ακτές της Β. Αμερικής και να βρει τα μυθικά Στενά του Ανιάν (Estrecho de Anián) που υποτίθεται πως ένωναν τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στο πρώτο του ταξίδι το 1592 το πλήρωμά του στασίασε, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ακαπούλκο, ενώ στο δεύτερο ταξίδι του ανέβηκε βόρεια και νόμισε πως πραγματικά είχε βρει το πέρασμα προς τον Ατλαντικό μεταξύ του 47ου και 48ου γεωγραφικού παραλλήλου. Επέστρεψε στο Ακαπούλκο περιμένοντας για δύο χρόνια να λάβει την ανταμοιβή του για τις ανακαλύψεις του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και το 1594 έφυγε για την Ισπανία προσδοκώντας πως θα τον ανταμοίψει ο βασιλιάς στην Ισπανία. Όμως δεν βρήκε καμία ανταπόκριση και από τον Θρόνο και, απογοητευμένος, αποφάσισε να αποσυρθεί στην πατρίδα του.

Στην πορεία του προς την Κεφαλονιά πέρασε και από τη Φλωρεντία και έτυχε να συναντήσει κάποιον John Douglass που του αφηγήθηκε τις περιπέτειές του. Ο Ντάγκλας του έδωσε μία συστατική επιστολή και τον έστειλε στον Michael Lok ή Locke έναν πλούσιο έμπορο και Άγγλο πρόξενο που έτυχε να βρίσκεται τότε στην Βενετία. Ο Φωκάς εξιστόρησε τις εξερευνήσεις του και στον Λοκ, ζητώντας από τον τελευταίο να μεσολαβήσει ώστε η Αγγλία να του χορηγήσει δύο πλοία για να συνεχίσει τις εξερευνήσεις του. Ο Λοκ προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την Βρεττανική κυβέρνηση, ζητώντας 100 λίρες για να πάει τον Φωκά στην Αγγλία, αλλά η απάντηση καθυστερούσε και ο Φωκάς έφυγε τελικά για τη Κεφαλονιά και ο Λοκ υπέθεσε πως ο ηλικιωμένος Φωκάς είχε ήδη πεθάνει.

Η ιστορία του Φωκά, πρωτοδημοσιεύθηκε το 1625 στο βιβλίο του ταξιδιωτικού συγγραφέα Samuel Purchas, 1575-1626 Hakluytus Posthumus or 'Purchas His Pilgrimes Contayning a History of the World in Sea Voyages and Lande Travells by Englishmen and others. Το 1787, ο Άγγλος πλοίαρχος Charles Barkley, αναγνωρίζοντας τον πορθμό ανάμεσα στην νήσο Βανκούβερ και τη Πολιτεία Ουάσιγκτον των ΗΠΑ σαν τα μέρη που εξερεύνησε ο Φωκάς και βάσει των οδηγιών και περιγραφών του, πήγε και πιστοποίησε την ακρίβεια των περιγραφών του Ελληνα θαλασσοπόρου έδωσε στη περιοχή το όνομα Στενά του Χουάν ντε Φούκα. Σε όλους τους παγκόσμιους χάρτες από τότε αναγράφονται ως Strait of Juan de Fuca, τιμώντας τον Ελληνα θαλασσοπόρο που τα εξερεύνησε. Ο Έλληνας θαλασσοπορος που θεωρείται εφάμιλλος των Κορτέζ και Μπαλμπόα και σε μια εποχή που τα ναυτικά μέσα ήσαν πρωτόγονα, πραγματοποίησε άθλο για τη ναυτοσύνη, γι΄αυτό και τιμάται παγκοσμίως αλλά επιβεβαίωσε το Οδυσσειακό χάρισμα του Ελληνα ναυτικού, για τολμηρή και ριψοκίνδυνη εξερεύνηση,την επιμονή για την κατάκτηση του στόχου σε πείσμα των όποιων εμποδίων και των ποικίλων αντιξοοτήτων που ενδεχομένως συναντά κάποιος στη πορεία του και στη ζωή του! Δυστυχώς το Ελληνικό κράτος αδιαφορεί για την ανάδειξη ιστορικών ή επιστημονικών γεγονότων που επικυρώνουν το διαχρονικά ανήσυχο πνεύμα της φυλής και των ανθρώπων της, μιας φυλής "της Ρωμιοσύνης, της φυλής της συνόκαιρης του κόσμου" όπως λέει ο μεγάλος Κύπριος ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης.

eirinika


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Οι Γυναίκες του Λεονταρίου κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Πρόσκληση

         Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ     “Η ΕΣΤΙΑ’’ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ, ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΑΓΗ ΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΟΡΦΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.            

       Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙ, ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ Κ. ΦΟΥΝΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 &    ΩΡΑ:3:00μ.μ.

       ΠΛΟΥΣΙΟ-ΕΚΛΕΚΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ, ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,  ZΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ  ΠΟΛΥ ΚΕΦΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ…!!!
ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ: 13 ΕΥΡΩ
                        ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΟ Δ.Σ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Ποια η αξιοπιστία του κ. Τσίπρα;

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

  Σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα δείχνουν τόσο η αγνόηση των αποφάσεων του Ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε καίρια ζητήματα πολιτικής όσο και η συμπεριφορά του στα πρόσφατα επεισόδια Όλι Ρεν, Ότμαν Κάρα και Καρυπίδη-Βουδούρη.

1.            Ο κ. Τσίπρας, λίγους μήνες μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται για τα Μνημόνια, το Χρέος και το Ευρώ πράγματα διαφορετικά από εκείνα που το Συνέδριο του κόμματός του έχει αποφασίσει.
(α) Η Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

- “Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο”.

- “Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα ‘καμιά θυσία για το ευρώ’, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι, υποθηκεύοντας τη χώρα.

Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη”.

(β) Ο κ. Τσίπρας, λίγους μόλις μήνες μετά το Συνέδριο, δηλώνει:

- Θα ζητήσουμε “την επαναδιαπραγμάτευση του αποτυχημένου μνημονίου” και τη διαγραφή “ενός μέρους του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης”.

- “Μια έξοδος (από την ευρωζώνη) δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα... Για τον λόγο αυτόν και μόνο η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει από την ευρωζώνη”.

2.            Ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να ανακοινώσει τι ακριβώς συζήτησε, τον Δεκέμβριο 2013, με τους Όλι Ρεν,  Μάρτιν Σουλτς και Ότμαν Κάρας.

(α) Ο Όλι Ρεν, κατά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο, στις 12.12.13, ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο κ. Τσίπρας, αντί να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, έδωσε μια “μη απάντηση”: “Γνωρίζετε καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μην συνεχίζεται αυτή η κουβέντα γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία”.
Και του παρέδωσε τη “Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου”, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγράψει τις κατ’ αυτόν οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος.
(β) Μια “μη απάντηση” έδωσε (δια του Γραφείου Τύπου) και σε ενυπόγραφο δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, στις 22.12.13, για το τι είχε πει στη συνάντηση αυτή με τον Όλι Ρεν στο Στρασβούργο καθώς και σε μια άλλη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες “από πηγές προσκείμενες στους ευρωπαίους συνομιλητές του κ. Τσίπρα”.

Ενώ σιώπησε όταν του ζητήθηκε να “δημοσιοποιήσει το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεών του με τους ευρωπαίους επισήμους”, “αν αρνείται όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ”!

(γ) Ο Ότμαν Κάρας (πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που αξιολογεί τα πεπραγμένα της Τρόικας στις χώρες με Μνημόνια και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου), ανέφερε πως, σε συνάντηση που είχε στο Στρασβούργο με μέλη της Επιτροπής, τον Δεκέμβριο 2013, ο κ. Τσίπρας, παρότι του ζητήθηκε, δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά τους παρέδωσε “ένα κείμενο” (τη “Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου”, αυτήν που είχε δώσει και στον  Όλι Ρεν, μεταφρασμένη τώρα στα αγγλικά).

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας “όχι μόνο κατέθεσε προφορικά συγκεκριμένες προτάσεις και διαπιστώσεις, αλλά και εγγράφως μέσα από τη λεγόμενη Μαύρη Βίβλο, στην οποία περιγράφονται ακριβώς με στοιχεία τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα”.
Πιο προσεκτικοί, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, Π. Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη και Θ. Δρίτσας δήλωσαν ότι “στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής”.
                  Ο κ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να αποδείξει περίτρανα ότι ο κ. Κάρας “λέει ψέμματα”, είτε δίνοντας στη δημοσιότητα το “κείμενο” που του παρέδωσε κατά τη συνάντηση του Στρασβούργου είτε λέγοντάς μας τι ακριβώς του “κατέθεσε προφορικά”. Γιατί δεν το έκανε;

(δ) Εμείς, οι πολίτες, από όσα λέει ο κ. Τσίπρας στους ξένους συνομιλητές του στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, επιτρέπεται να μαθαίνουμε μόνο τα, ήδη γνωστά μας, γενικά και αόριστα τσιτάτα του, ενώ από όσα λένε οι συνομιλητές του σ’ αυτόν ουδέν!
3.           Ο κ. Τσίπρας, κατά την επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών/δημάρχων,  εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και τις δικές του διακηρύξεις  για “συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων”;

Δύο επισημάνσεις από τη μέχρι τώρα διαδικασία επιλογής υποψηφίων και τα “επεισόδια” Καρυπίδη, Βουδούρη:

- Η επιλογή των υποψηφίων έγινε  με τη μέθοδο της “εισήγησης πακέτου” (με αποδοχή ή απόρριψη του “πακέτου” στο σύνολό του) και όχι με εισήγηση/συζήτηση για κάθε υποψηφιότητα.

Μέθοδο λήψης αποφάσεων που έχει εντόνως επικρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν την εφάρμοσαν άλλοι.

- Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε για δύο περιφερειάρχες όχι απλώς χωρίς τη συμμετοχή των περιφερειακών του οργάνων, αλλά ενάντια στην εκφρασμένη ή διαφαινόμενη βούλησή τους.

                 Σε ένα αριστερό κόμμα που σέβεται τις αρχές του, η ανατροπή μιας λαθεμένης εισήγησης κάποιου περιφερειακού οργάνου γίνεται από ένα άλλο, ευρύτερης σύνθεσης, περιφερειακό όργανο, όχι από ένα κεντρικό που θα πάρει μάλιστα και την τελική απόφαση.

4.            Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει χάσει πολύ νωρίς την αξιοπιστία του!


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Το άγνωστο και αινιγματικό Κώτιλον

Το άγνωστο και αινιγματικό Κώτιλον
με έναν ναό της Αφροδίτης και έναν τρισυπόστατο της Αρτέμιδος, πάνω από τον ναό του Επικουρείου Απόλλωνος...

Στο τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2013 του περιοδικού

«Ελληνικό Πανόραμα»
υπάρχει δισέλιδο άρθρο του Γιώργου Λεκάκη
(μέλους του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας-ΕΜΑΕΜ
και της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων)
με τον παραπάνω τίτλο,
στην στήλη του συγγραφέως «Ελληνικές Λεπτομέρειες».


Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε,
να το αποθηκεύσετε
ή να το εκτυπώσετε από την παρακάτω διεύθυνση:




Περισσότερα άρθρα του Γ. Λεκάκη θα βρείτε εδώ:



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

ΤΟ ΥΠΕΡΑΙΣΘΗΤΟ, ΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ "ΠΡΟΣΩΠΟ"

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Τους χρόνους μας διακρίνει μια συνεχώς αυξανόμενη απομάκρυνση από τον θετικισμό, όσοκι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό. Αναζεί πάλι η πεποίθηση ότι είναι δυνατή η γνώση του υπεραισθητού. Και όχι μόνο η φιλοσοφία, αλλά και η επιστήμη πειράται να καθορίσει την ουσία της πραγματικότητας. Στο δυνατόν αυτής της γνώσης αντιδρούσε ο θετικισμός περιοριζόμενος στα επί μέρους στοιχεία του. Εν αντιθέσει προς τον θετικισμό κατανοείται σήμερα η σημασία της ολότητας και της μορφής.

Εξαίρεται, εξάλλου, η ουσιώδης, η ποιοτική διαφορά μεταξύ φύσης και πνεύματος, την οποία επεσκότισε η φυσιοκρατία και ο θετικισμός. Για τις ροπές αυτές το πνεύμα έχει μεν πραγματικότητα, αλλά στερείται αυτονομίας και ιδιοτυπίας. Τις ροπές αναγνωρίζει στο πνεύμα ο νεοκαντιασμός, αλλά αρνείται την πραγματικότητα του πνεύματος. Το πνεύμα δεν έχει "πρόσωπο", αλλά ισχύει. Αντίθετα, αποδέχεται αυτό ως πραγματικό και αυτόνομο η φιλοσοφία της ζωής και προσπαθεί να μειώσει τη σημασία του προς όφελος της ψυχής. Οι μεταφυσικές ροπές του 20ου αιώνα, όπως και η σύγχρονη οντολογία, επιστρέφουν στην παλαιότερη αντίληψη περί πνεύματος και καταδεικύουν και την πραγματικότητά του, την αυτονομία του και τη σημασία του.

Χωρεί, εντούτοις, η προσπάθεια για άρση της μεταξύ φύσης και πνεύματος αντίθεσης, με τη συγκρότηση ευρύτερης ενότητας. Η κριτική πραγματοκρατία, η οποία τείνει προς μεταφυσική, βασιζόμενη επί της εμπειρίας και χωρούσα δι' επαγωγής, προπαρασκεύασε αυτήν τη σύνθεση. Η νέα αυτή θεώρηση της πραγματικότητας σημαίνει πλήρη εκμηδένιση του υλισμού. Διότι ο άνθρωπος κουράστηκε από το καταθλιπτικό συναίσθημα, το οποίο γεννά βίο χωρίς νόημα, χωρίς ψυχική ασφάλεια, χωρίς κεντρική αξία, όπως είναι κατ' ανάγκην κάθε μορφή βίου χωρίς πίστη, χωρίς το Θεό του καθενός.

Την πίστη προς αυτόν ουδέν παρεμποδίζει σήμερα ούτε η επιστήμη, ούτε η φιλοσοφία. Την πίστη στις δυνατότητες του Σύμπαντος. Στο μηχανοκρατικό κοσμοείδωλο αντιπαραβάλλεται το "βασίλειο" της ελευθερίας, του αυτόνομου και δημιουργικού πνεύματος. Στον υλιστικό μονισμό η πολυαρχία της κατά στρώματα διαρθρωμένης πραγματικότητας και στον εξωτερικό κόσμο των αισθήσεων, ο ενδόμυχος κόσμος μας, το αξιολογικό σύμπαν του στήθους μας, το οποίο δημιουργεί χώρο για την όπια πίστη και θρησκεία.

Αλλωστε, η ίδια η επιστήμη κατέδειξε το μυστήριο, που μας περιβάλλει. Οι χρόνοι κατά τους οποίους οι μικροί προφήτες φρονούσαν μεγαλαυχούντες ότι έλυσαν όλα τα αινίγματα και κατά τους οποίους μυθολογούσαν περί της τελευταίας λέξης της επιστήμης ως προς τα μεγάλα προβλήματα, παρήλθαν και , ως φαλινεται, ανεπιστρεπτί. Η ευλάβεια προς το μη ερευνητό, η οποία χαρακτήριζε τον Goethe, κατέλαβε πάλι τις ψυχές πολλών ανθρώπων. Η νόηση, ως αποκλειστικό μέσον για την αλήθεια, έχασε μεγάλο μέρος της μαγείας της. Οι μέθοδοι, που συγκρότησαν οι φυσικές επιστήμες κατά το παρελθόν, δεν θεωρούνται πλέον επαρκείς για έρευνα όλης της περιοχής της φύσης.

Τα πορίσματα της σύγχρονης βιολογίας, η νέα περί ύλης και ενέργειας αντίληψη της φυσικής και της χημείας, ο κλονισμός της μέχρι σήμερα ισχύουσας έννοιας περί των φυσικών νόμων, δημιούργησαν έδαφος κατάλληλο για νέες μεταφυσικές συλλήψεις και παρέχουν στηρίγματα στη θρησκευτική και ιδεαλιστική κοσμοθεωρία. ο Planck επαναλαμβάνεται επί τη βάσει του νέου κοσμοείδωλου της πραγματείας των σχέσεων μεταξύ θρησκείας και επιστήμης και του προβλήματος της ελευθερίας της βούλησης. Ο Heisenberg κηρύσσει το θάνατο του υλισμού. Και πριν από αυτόν ο Driesch μιλάει περί της σημασίας των μη δεκτικών λόγου δυνάμεων της ψυχής. Ετσι, ενισχύεται ο πόθος φιλοσόφων του 19ου αιώνα, για την υπέρβαση των ορίων του αισθητού κόσμου και για ροπή προς τη μεταφυσική πίστη.

Ο Rilke συνιστά επιστροφή στον εαυτό μας. Διότι το πνεύμα, το υπεραισθητό, το ιδεώδες δεν βιώνεται παρά μόνο με την απομάκρυνση από τους μικρούς θορύβους της ζωής. Οι δύο τελευταίοι αιώνες που πέρασαν διαπνεόταν από τον πόθο προς το απέραντο και από τη νοσταλγία προς ύψιστη αξία, εκ της οποίας λαμβάνει το νόημα ο ανθρώπινος βίος. Κουρασμένη η ψυχή από τον υλισμό και τον θετικισμό, πλήρης σκεπτισκισμού και αμφιβολίας ως προς την αξία της νόησης, στρέφεται προς τον μυστικισμό. Τον μυστικισμό αυτό συναντούμε στις τέχνες και στις προσπάθειες προς νέες μορφές θρησκείας, αλλά και στη φιλοσοφία της ζωής, η οποία ανακαλύπτει πάλι τη θρησκεία υπό τη μορφή ακριβώς του μυστικισμού.

Μυστικιζούσης ροπής δν είναι άμοιρη και η φιλοσοφία σ' όλην τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Αφορμάται από την φυσικών ή από των πνευματικών επιστημών. Ανασυνδέει εαυτήν προς τα μεγάλα ιδεαλιστικά φιλοσοφήματα του παρελθόντος και στρέφεται προς την πνευματοκρατική ερμηνεία του κόσμου...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών...


Αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με τον καρκίνο είναι η σημερινή μέρα. 250.000 παιδιά παγκοσμίως καλούνται κάθε χρόνο να δώσουν αυτόν το δύσκολο αγώνα με την ασθένεια.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations - ICCCPO), με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.
Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, συνήθως από λευχαιμία. Η ασθένεια ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο των καρκίνων στα παιδιά.

Η λευχαιμία αναπτύσσεται στο μυελό των οστών, μια σπογγώδη ουσία που δημιουργεί τα κύτταρα του αίματος. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, όμως, οι πιθανότητες ίασης έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Για πολλά από τα παιδιά αυτά, ωστόσο, η μόνη επιλογή είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να έχουν συμβατούς ιστικούς τύπους -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Μονάχα το 25% των ασθενών βρίσκει συμβατό μόσχευμα μέσα από την ίδια την οικογένεια του. Για τους υπόλοιπους ασθενείς, η μόνη ελπίδα είναι η Εθνική, καθώς και η Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών.

Το πόσο δύσκολο είναι να βρουν οι ασθενείς ένα συμβατό μη συγγενή δότη γίνεται φανερό από το γεγονός ότι πολλές φορές δεν ανευρίσκουμε κατάλληλο δότη ούτε ανάμεσα στους 20 εκατομμύρια εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών. Οι πιθανότητες βελτιώνονται, όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή ομοεθνών εθελοντών καθώς οι γενετικές ομοιότητες προσφέρουν μεγαλύτερη ιστική συμβατότητα μεταξύ δύο μη συγγενών ατόμων.
Σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών ανά πληθυσμό, σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης ενημέρωσης του κοινού τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για τη διαδικασία λήψης μοσχεύματος.

Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δείγμα σάλιου. Ως αποτέλεσμα, η εθνική μας δεξαμενή παραμένει μικρή και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.
Γίνετε λοιπόν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Ίσως να είστε ο μοναδικός συμβατός δότης και μοναδική ελπίδα για ένα παιδί (ή άλλον ασθενή) που πάσχει από λευχαιμία.

Μπείτε στο www.xarisezoi.gr ή καλέστε στο 2610 327730 (Δευτ. - Παρ.: 9:00-17:00) για να μάθετε πώς μπορίτε κι εσείς να γίνετε εθελοντές δότες, για να γίνει η λευχαιμία παρελθόν.
Με λίγο αίμα μπορείτε να σώσετε μια ζωή!

newsit

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων 16/2/14

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


EΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


REAL NEWS



TO BHMA THΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 



ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



ΕSPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


ΤΟ ΧΩΝΙ




ΤΟ ΠΑΡΟΝ




ΤΟ ΑΡΘΡΟ 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


H Kαθημερινή της Κυριακής (δεν δημοσιεύει τις κυκλοφορίες της και την παραθέτουμε μετά τις υπόλοιπες κυριακάτικες εφημερίδες).

zougla


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Πώς θα διώξουμε την κρίση;


Πώς θα διώξουμε την κρίση;
Ανοιχτή συζήτηση για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα


Πώς θα απελευθερωθούν οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας;
Πώς το κράτος θα στηρίξει την προσπάθειά τους για πρόοδο και ευημερία;
Ποιος είναι ο ρόλος της φορολογίας και του κράτους στην επιχειρηματικότητα;
Πώς προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός;
Υπάρχει δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη;

Η «Δημιουργία, ξανά!» καλεί τους πολίτες και τους οργανωμένους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της Αθήνας σε ανοιχτό διάλογο για την επιχειρηματικότητα και για το πώς αυτή μπορεί να γίνει ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19/2/2014 στις 19:00 στο Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου - Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» (Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 55, 173 43 Άγιος Δημήτριος, 500 μέτρα από το σταθμό «ΔΑΦΝΗ» του ΜΕΤΡΟ, http://bit.ly/1eJw8RS).


Κεντρικοί ομιλητές:
Θάνος Τζήμερος - Πρόεδρος «Δημιουργία, ξανά!»
Γιώργος Γιαννούλης - Γιαννουλόπουλος - Β΄ Αντιπρόεδρος «Δημιουργία, ξανά!»


Πληροφορίες:
Γιάννης Μελίτας, Αντιπρόεδρος Π.Ο. Νότιου τομέα Β’ Αθήνας
211 800 5665, b-ath-not@dimiourgiaxana.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Σπείρα Πακιστανών είχε διαπράξει ανθρωποκτονίες και ληστείες στις Πλαταιές Βοιωτίας

Ενέχονται, μεταξύ άλλων, στην ανθρωποκτονία ενός 66χρονου ημεδαπού τον Απρίλιο του 2013 μετά από διάπραξη ληστείας, καθώς επίσης και στο σοβαρό τραυματισμό ενός 95χρονου ημεδαπού τον Φεβρουάριο του 2013
Συνελήφθησαν, με εντάλματα σύλληψης, δύο μέλη της σπείρας, υπήκοοι Πακιστάν, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας ενός ακόμη ομοεθνούς συνεργού τους, φερόμενου και ως «αρχηγικού» μέλους της σπείρας

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, διάπραξης ληστειών και επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία

Τα μέλη της σπείρας επέλεγαν σπίτια στα οποία διέμεναν μόνα τους υπερήλικα ή μεσήλικα άτομα, με σκοπό την εύκολη λεία

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και συστηματική αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, σπείρα ληστών, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε ανθρωποκτονία, ληστείες και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, σε βάρος υπερήλικων ή μεσηλίκων ημεδαπών στα σπίτια τους, στην περιοχή των Πλαταιών Θηβών Βοιωτίας.
Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης, συνελήφθησαν χθες (14-02-2014) το πρωί στη Θήβα, με εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τον κ. Ανακριτή Θηβών, δύο (2) υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 34 και 25 ετών αντίστοιχα, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας ενός ακόμη 26χρονου ομοεθνούς συνεργού τους, ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί από τις Αστυνομικές Αρχές.

Αναλυτικότερα οι τρεις προαναφερόμενοι δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, είχαν συστήσει τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2013, εγκληματική ομάδα η οποία διέθετε ιεραρχική δομή και συγκρότηση, με σκοπό τη διάπραξη ληστειών.
Σύμφωνα με την μεθοδολογία (modus operandi) των μελών της εγκληματικής ομάδας, «αρχηγικό» ρόλο στην οποία φέρεται να είχε ο 26χρονος, η επιλογή των «στόχων» τους γινόταν με βασικό κριτήριο οι ένοικοι των σπιτιών να είναι υπερήλικες ή μεσήλικες και να διαμένουν μόνοι τους, προκειμένου να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες αντίδρασης.  
Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί οι ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες, τις οποίες διέπραξαν τα μέλη της σπείρας, με την ιδία ή διαφορετική σύνθεση κατά περίπτωση, στις Πλαταιές Θηβών Βοιωτίας:

Ανθρωποκτονία την 21-22/04-2013, μετά από διάπραξη ληστείας, σε βάρος 66χρονου ημεδαπού στην οικία του (σχετικό το από 23-04-2013 Δελτίο Τύπου).

Ληστεία πρωινές ώρες της 12-04-2013, όπου αφού εισήλθαν σε οικία 50χρονου ημεδαπού, άσκησαν σε βάρος του σωματική βία και αφαίρεσαν χρυσαφικά, νομίσματα, ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρικά εργαλεία και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα.

Επιπλέον πρωινές ώρες της 24-02-2013, μέλη της σπείρας εισήλθαν σε οικία 95χρονου ημεδαπού και εξερχόμενοι αυτής, προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες στον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη της, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Θηβών.

Μετά από νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των δύο συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν επτά (7) κινητά τηλέφωνα και πέντε (5) κάρτες SIM.
Ως προς το ιστορικό της εξάρθρωσης, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών αξιοποιώντας μεθοδικά στοιχεία και πληροφορίες που προέκυψαν κατά την ενδελεχή έρευνα που διενεργήθηκε για τις ανωτέρω εγκληματικές ενέργειες, εντόπισαν και προσήγαγαν τον 34χρονο και τον 25χρονο, από το Μελισσοχώρι Βοιωτίας, την 23-01-2014 και την 30-01-2014 αντίστοιχα, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε στερούνταν παντελώς νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Από την πρόοδο της έρευνας, διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους στις προαναφερόμενες εγκληματικές ενέργειες και επιπλέον προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας και του 26χρονου ηγετικού στελέχους της σπείρας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της διάπραξης ληστειών και επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία, η οποία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και σε βάρος τους εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης από τον κ. Ανακριτή Θηβών.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξετάζεται επίσης η συμμετοχή των μελών της εγκληματικής ομάδας και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες υποθέσεις.

Τις αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή Θηβών.


Viotiashop


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

1912 Απελευθέρωση Θάσου, Ίμβρου, Τενέδου, Αη Στράτη, Σαμοθράκης Ψαρών


Φώτης Μ. Σαραντόπουλος


Απόσπασμα από το βιβλίο του Φώτη Μ. Σαραντόπουλου
«Εμπρός δια της λόγχης – Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος –
Μέρος Α’». Αναδημοσίευση στο Περί Αλός με την
έγκριση του συγγραφέως Φ. Μ. Σαραντόπουλου.



ΦΩΤΟ: Οικονομόπουλος Ηλίας,
«Ιστορία του Βαλκανοτουρκικού Πολέμου»
(σε δύο τόμους),
Εκδόσεις Αναγνωστοπούλου & Πετράκου,
Αθήνα 1929


Για να αποκτηθεί ο έλεγχος στη θάλασσα, επιβαλλόταν να καταληφθούν από τον Στόλο μας τέσσερα νησιά: Λήμνος, Ίμβρος, Τένεδος και Σαμοθράκη. Η Λήμνος, όπως είδαμε ήδη καταλήφθηκε από τις πρώτες ημέρες και μετατράπηκε σε αγκυροβόλιο και ορμητήριο του Στόλου. Ακολούθησαν 2-3 μέρες με έντονη κακοκαιρία, που ταλαιπώρησε ιδίως τα μικρά Αντιτορπιλικά που περιπολούσαν στην έξοδο των Στενών.


Στις 12 Οκτωβρίου τα περιπολικά σταμάτησαν μπροστά στα Δαρδανέλια το φορτηγό «PELURIAN», που ήταν φορτωμένο με κάρβουνο. Το πολύτιμο φορτίο κατασχέθηκε για τις ανάγκες του Στόλου μας. Κάναμε κι εμείς «ανθράκευση», για να συμπληρώσουμε το απόθεμα του πλοίου σε κάρβουνο [1], και την κάναμε και μετά μουσικής! Για να εμψυχωνόμαστε στη σκληρή δουλειά, όπου συμμετείχε όλο το πλήρωμα πλην των Μηχανικών, ο Ναύαρχος διέταξε την μπάντα του πλοίου να παιανίζει στο κατάστρωμα …


Στις 14 Οκτωβρίου έφτασε το επίτακτο «ΣΠΕΤΣΑΙ» μεταφέροντας πυρομαχικά. Το απόγευμα αποπλεύσαμε μαζί με τη «ΣΦΕΝΔΟΝΗ» και τη «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ» για περιπολία. Γυρίσαμε στο Μούδρο την επομένη, φέρνοντας μαζί μας και το Επιβατηγό «ΙΣΜΑΗΛΙΑ».


Στις 17 Οκτωβρίου, ο Στόλος χωρίστηκε σε τρεις Μοίρες:


Πρώτη Μοίρα, ο «ΑΒΕΡΩΦ», τα «ΨΑΡΑ», η «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ» και ο «ΛΕΩΝ», με στόχο την κατάληψη της Ίμβρου και της Σαμοθράκης.


Δεύτερη Μοίρα, το «ΣΠΕΤΣΑΙ», η «ΥΔΡΑ», η «ΘΥΕΛΛΑ» και η «ΛΟΓΧΗ», με στόχο την Θάσο.


Και Τρίτη Μοίρα ο «ΚΑΝΑΡΗΣ» μαζί με το «Τορπιλοβόλο 14» για τον Άη Στράτη.

Θα σας τα πω όλα με λεπτομέρειες, αλλά δείτε πρώτα τι έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής που τις έχω φυλάξει. 

Το φύλο της 20ής Οκτωβρίου του «ΕΜΠΡΟΣ», με τίτλο «Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΘΑΣΟΥ ΙΜΒΡΟΥ  ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ  - ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ» έγραφε:


Παρά του Υποναυάρχου Αρχηγού ελήφθησαν αι ακόλουθοι λεπτομέρειαι της καταλήψεως των νήσων Θάσου, Στράτη,  Ίμβρου και Σαμοθράκης:


«ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ - Αθήνας
Την εσπέραν της 17ης διέταξα τον απόπλουν εκ Μούδρου των θωρηκτών “Ύδρας” και “Σπετσών” και των αντιτορπιλικών “Θυέλλης” και “Λόγχη” υπό τον Μοίραρχον Πλοίαρχον Π. Γκίνην. Η μοίρα συνοδευόμενη υπό του οπλιταγωγού “Πέλοπος” φέροντος λόχον πεζικού υπό τον Λοχαγόν Δ. Κονταράτον κατέλαβε την 8ην πρωϊνήν ώραν της 18ης την νήσον Θάσσον και αιχμαλώτισε τας αρχάς. Συγχρόνως το ναρκοβόλον “Κανάρης” μετά του τορπιλοβόλου 14 κυβερνωμένου παρά του Υποπλοιάρχου Π. Αργυροπούλου και ναυτικού αγήματος υπό τον ανθυποπλοίαρχον Τσατέρην κατέλαβον την νήσον Άγιον Ευστράτιον Στράτην. Την μεσημβρίαν της 18ης η ναυαρχίς “Γ. Αβέρωφ” συνοδευομένη υπό του θωρηκτού “Ψαρρά” και του αντιτορπιλικού “Ναυκρατούσης” κατέπλευσεν εις Ίμβρον και κατέλαβεν την νήσον δι’ αγήματος υπό τον Υποπλοίαρχον Π. Χορν. Σήμερον την πρωΐαν άπας ο Στόλος κατέπλευσεν εις Σαμοθράκην και αποβιβάσας άγημα υπό του Σημαιοφόρου Παναγιώτου κατέλαβον ταύτην. Ο στόλος περιπολεί διαρκώς περί τα Δαρδανέλλια αναμένων ματαίως την έξοδον του εχθρού. 
Ο αρχηγός του Στόλου - Υποναύαρχος Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ»

Αλλά ακούστε και αναλυτικά πώς έγιναν τα πράγματα. Το βράδυ της 17ης απέπλευσε η 2η Μοίρα με τα Θωρηκτά «ΥΔΡΑ» και «ΣΠΕΤΣΑΙ» και τα Αντιτορπιλικά «ΘΥΕΛΛΑ» και «ΛΟΓΧΗ», με Μοίραρχο τον Πλοίαρχο Γκίνη. Μαζί ήταν και το οπλιταγωγό «ΠΕΛΩΨ» που μετέφερε ένα Λόχο Πεζικού υπό τον Λοχαγό Κονταράτο. Το επόμενο πρωί στις 8, ο Στόλος αγκυροβόλησε στον Λιμένα Παναγίας, που παρουσίαζε ένα υπέροχο θέαμα. Οι κάτοικοι είχαν βγει έξω με σημαίες και λουλούδια για να υποδεχθούν το άγημα. Σπίτια και μαγαζιά όλα σημαιοστολισμένα. Ο Λοχαγός Κονταράτος με το άγημα προχώρησε και μέχρι τις 20 του μήνα κατέλαβε την Παναγία, την Ποταμιά και τον Θεολόγο, συλλαμβάνοντας τις Τουρκικές Αρχές και εγκαθιστώντας προσωρινό Διοικητή του νησιού τον Κωνσταντίνο Μελά, αδελφό του ήρωα Μακεδονομάχου[2]. 


Ο Άη Στράτης απέχει μόνο 18 μίλια από τη Λήμνο. Εκεί στάλθηκε στις 18 του Οκτώβρη ο «Κανάρης» με το Τορπιλοβόλο «14». Αποβίβασαν ναυτικό άγημα με επί κεφαλής τον Ανθυποπλοίαρχο Τσατέρη και κατέλαβαν το νησί χωρίς αντίσταση.


Εμείς αποπλεύσαμε το πρωί της 18ης από το Μούδρο, με την 1η Μοίρα. Και το μεσημέρι της μέρας αυτής πιάσαμε στην Ίμβρο, όπου αποβιβαστήκαμε 150 άνδρες, με επί κεφαλής τον Υποπλοίαρχο Παντελή Χορν [3] . Οι κάτοικοι του νησιού μας περίμεναν με γαλανόλευκες και χαρές και πανηγύρια. Αυτό ήταν λογικό, αφού το νησί είχε μόνο Ελληνικό πληθυσμό [4].Ο Υποπλοίαρχος Χορν διορίστηκε από τον Ναύαρχο πρώτος Έλληνας στρατιωτικός Διοικητής του νησιού. 


Την άλλη μέρα, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ρίξαμε άγκυρα στα ανοιχτά του όρμου της Καμαριώτισσας, στη Σαμοθράκη, και οχτώ Ναύτες, ανάμεσά τους κι η αφεντιά μου, με επί κεφαλής τον Σημαιοφόρο Παναγιώτου και ένα Δίοπο, αποβιβαστήκαμε στη Σαμοθράκη και με όλες τις τιμές και τους τύπους υψώσαμε στο Λιμεναρχείο την Ελληνική Σημαία. Κατασχέσαμε και μία αποθήκη με δημητριακά, σιτάρι, κριθάρι και λοιπά που φύλαγαν εκεί οι Τούρκοι. Μετά, αποβιβάστηκε και το υπόλοιπο άγημα, και όλοι μαζί πήγαμε στη Χώρα και υψώσαμε τη σημαία στο καμπαναριό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στη χώρα υπήρχε και μια μικρή φρουρά, έξι φαντάροι με ένα Δεκανέα, που παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση, ζητώντας τη μεσολάβηση του Ιερέα Ανδρέα Παπανδρέου για να σωθεί η ζωή τους. Και ο παπα-Αντρέας τους έφερε «συστημένους» σε εμάς, με τα όπλα και τις παλάσκες τους. Υψώσαμε τη γαλανόλευκη στο στρατώνα τους και κάναμε κατάσχεση και 3.400 φράγκων που βρέθηκαν σε διάφορα Ταμεία. Οι κάτοικοι [5] μας υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και Αναστάσιμους ύμνους και μας ζήτησαν να φτιάξουμε ένα σχέδιο δημοψηφίσματος «υπέρ της ενώσεως» για να το στείλουν στην Κυβέρνηση.


Κατέχοντας όλα τα νησιά που ήταν κοντά στην έξοδο των Στενών και έχοντας πλήρη κυριαρχία στις θάλασσες, σταματούσαμε κάθε πλοίο που πήγαινε προς τα Στενά ή ερχόταν από αυτά. Ανάμεσά τους ήταν τα ξένα ατμόπλοια «Γιούλιτς», «Αστούριαν» και «Μάιν» που τα στείλαμε στις 21 στον Πειραιά, συνοδεία με το «ΕΣΠΕΡΙΑ». Και ο Στόλος μας ενισχύθηκε και με 4 νέα Ανιχνευτικά, που τα λέγαμε «θηρία»[6], καθώς είχαν τα ονόματα «ΛΕΩΝ», «ΠΑΝΘΗΡ», «ΑΕΤΟΣ» και «ΙΕΡΑΞ».




ΦΩΤΟ: Οικονομόπουλος Ηλίας,
«Ιστορία του Βαλκανοτουρκικού Πολέμου»
Εκδόσεις Αναγνωστοπούλου & Πετράκου,
Αθήνα 1929


Στις 21 Οκτωβρίου, άγημα ναυτών του «ΙΕΡΑΞ», με επί κεφαλής τον ίδιο τον Κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο Αντώνη Βρατσάνο απελευθέρωσε τα ηρωικά Ψαρά. Υπάρχει και μια ιστορία γύρω από αυτό το γεγονός, που έχει ως εξής: Το Υπουργείο Ναυτικών είχε ζητήσει από τον Κουντουριώτη να καταλάβει και τα Ψαρά, παρ’ όλο που δεν ήταν κοντά στα Στενά και δεν είχαν επιχειρησιακή σημασία, είχαν όμως τεράστια σημασία ψυχολογική για τους κατοίκους και τα πληρώματα. Και είχε μάλιστα ζητηθεί να αναλάβει την αποστολή ή το «ΒΕΛΟΣ» που είχε κυβερνήτη τον Ιωάννη Βρατσάνο, ή το «ΙΕΡΑΞ» που το κυβερνούσε ο αδελφός του, Αντώνης Βρατσάνος.


Για τον λόγο ότι και οι δύο ήταν απόγονοι του Ψαριανού ήρωα Δημήτρη Βρατσάνου, που ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας και κατά τη σφαγή των Ψαρών το 1824 ήταν δημογέροντας του νησιού και σκοτώθηκε μαζί με άλλους Ψαριανούς στο φρούριο Παλαιόκαστρο. Ο αδερφός του Γεώργιος Βρατσάνος είχε πυρπολήσει μαζί με τον Κανάρη την τουρκική ναυαρχίδα στην Τένεδο τον Οκτώβριο του 1822. Τον Ιούνιο του 1824, όταν τελικά οι Τούρκοι κατάφεραν να αποβιβαστούν στα Ψαρά, στο φρούριο Παλαιόκαστρο είχαν κλειστεί 120 πολεμιστές και πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους ο Δημογέροντας Δημήτρης Βρατσάνος και ο γιος του Αντώνης. Όταν έγινε φανερό ότι το φρούριο θα έπεφτε, ο Αντώνης, κατ’ εντολή του πατέρα του, ανατίναξε την μπαρουταποθήκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι έγκλειστοι και μεγάλος αριθμός Τούρκων στρατιωτών.


Στις 24 Οκτωβρίου η Μοίρα μας αγκυροβόλησε στον όρμο της Τενέδου [7]. Καλέσαμε στον «ΑΒΕΡΩΦ» τον Διοικητή του νησιού, να έρθει να παραδοθεί. Αυτός ήρθε μαζί με τον Αρχιερατικό Επίτροπο, ένα σεβάσμιο γέροντα Ιερέα, που σαν ανέβηκε στο πλοίο, γονάτισε και, φιλώντας το κατάστρωμα ευχήθηκε «Καλώς ορίσατε». Στην Τένεδο ήταν και τρία Θωρηκτά. Ένα Γερμανικό, ένα Γαλλικό κι ένα Ρωσικό. Χαιρετίσαμε τις σημαίες τους με κανονιοβολισμούς. Ως τότε χαιρετούσαμε με μουσικές. Αλλά τώρα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Έπρεπε όλοι να πάρουν το μήνυμα ότι τώρα λευτερώναμε! Στον όρμο της Τενέδου, εκεί που το 1821 ο Κανάρης πυρπόλησε την Τουρκική αρμάδα, τώρα είχε έρθει ένας σύγχρονος μπουρλοτιέρης, ο Ναύαρχός μας. Ήταν τόσο χαρούμε-νος που, κατέβηκε από το πλοίο στο νησί, πήγε στο τηλεγραφείο, και από εκεί έστειλε τηλεγράφημα προς τον Ναύσταθμο Κωνσταντινούπολης, με τα παρακάτω λόγια:
«Κατελάβομεν Τένεδον.  Αναμένομεν αντίπαλον στόλον. Εάν στόλος σας στερείται γαιάνθρακας, είμαι προθυμώτατος παραχωρήσω. 
ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ»

Δεν φοβόταν τους Τούρκους ο Ναύαρχός μας. Κανείς μας δεν τους φοβότανε …




ΦΩΤΟ: Οικονομόπουλος Ηλίας, «Ιστορία του
Βαλκανοτουρκικού Πολέμου» Εκδόσεις
Αναγνωστοπούλου & Πετράκου, Αθήνα 1929


Κατά την κατάληψη της Τενέδου έγινε και ένα κωμικό. Πολλοί Τούρκοι θέλησαν να κρυφτούν και πήρανε τα χωράφια. Αλλά πού να κρυφτούν οι ταλαίπωροι … Η Τένεδος είναι χαμηλή, σαν ταψί φαινόταν ολόκληρη από τα καταστρώματα των πλοίων μας. Δυστυχώς, η πατρίδα δεν μπόρεσε να κρατήσει στους κόλπους της την Ίμβρο και την Τένεδο [8]. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία …
http://perialos.blogspot.gr/2014/02/1912.html
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Μ-Λ ΚΚΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ : ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Η αγροτιά ξαναβγαίνει στους δρόμους του αγώνα

H κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική απέναντι στα χρόνια προβλήματα της αγροτιάς, συνεχίζεται με τη φορολογία της αγροτικής γης, τις περικοπές στις ενιαίες ενισχύσεις, τις πρόσθετες εισφορές στον ΕΛΓΑ και πρόσφατα με την αντιδραστικής έμπνευσης επιβολή καθεστώτος φορολόγησης κι αυτού του ελάχιστου συνήθως εισοδήματος της μεγάλης μάζας των φτωχομεσαίων παραγωγών αγροτικών προϊόντων, με βιβλία εσόδων – εξόδων. Ο φόρος επιβάλλεται στους αγρότες, με συντελεστή 13%, από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους μαζί με το φόρο επιτηδεύματος των 650 ευρώ  το χρόνο, υποχρεώνοντάς τους να κρατούν λογιστικά βιβλία. Με νομοθέτημα που ψηφίστηκε πρόσφατα, προχωράει στην άρση της ασυλίας του σπιτιού τους, προκειμένου να γίνεται ο φορολογικός έλεγχος.

Οι αγρότες θα πληρώνουν και τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους. Η κυβέρνηση παραβλέπει σκόπιμα το γεγονός ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, λόγω της κρίσης (γύρω στο 4-5% ετησίως), αλλά και το έλλειμμα (1,9 δις ευρώ ) στο Αγροτικό Εμπορικό Ισοζύγιο, για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να παραχθούν στη χώρα μας. Παραβλέπει ακόμα τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον άμεσο κίνδυνο κατάσχεσης του 65% της υποθηκευμένης αγροτικής γης, την αποεπένδυση στις μεταποιητικές βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων, την επικείμενη πλήρη διάλυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.
   Θυμίζουμε την  περσινή φοροληστεία της αγροτιάς, τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% σε 6%, τη μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου, τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ με παράλληλη αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς, τη μεγάλη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, το «κούρεμα» των εξισωτικών αποζημιώσεων κ.α.
Ασφαλώς πρόκειται για μία γενικευμένη επίθεση, χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο, χωρίς κανένα θετικό προσανατολισμό, με μοναδικό στόχο την είσπραξη εσόδων, σε βάρος προφανώς του ασθενέστερου τμήματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
   Την ίδια στιγμή, η αγροτιά δέχεται τις αφόρητες πιέσεις της Εφορίας για ανεξόφλητους φόρους, αλλά και του εκκαθαριστή της «κακής» ΑΤΕ για δάνεια που είχαν πάρει,  με την απειλή της διαβίβασης των χρεών σε εισπρακτικές εταιρείες, με κίνδυνο κατάσχεσης της υποθηκευμένης γης τους. Παράλληλα, στέλνει προς είσπραξη στην Εφορία ληξιπρόθεσμες οφειλές από αγροτικά δάνεια, που είχαν ρυθμιστεί με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
   Αντίστοιχη τακτική εφαρμόζει και η Τράπεζα Πειραιώς για δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων ποσών εκ μέρους της Εφορίας για οφειλές προς το Δημόσιο (επιστροφές φόρου πετρελαίου και επιστροφές ΦΠΑ), ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Ήδη, στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές, δεκάδες αγρότες καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» να μπει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών που χρωστάνε στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ και να γίνονται παρακρατήσεις από τα κονδύλια των επιδοτήσεων που δικαιούνται.
   Η κατάσταση στην ύπαιθρο έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια αντοχής των μικρών και μεσαίων παραγωγών, που είναι αδύνατον να πληρώσουν τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, τα κύματα των μέτρων και τα μόνιμα χαράτσια (αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα που φτάνουν στο 157% κι ανάλογες στο αγροτικό πετρέλαιο, εισφορές για τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων, δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων,  ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων, χαράτσι στον γεωπόνο για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων και στον κτηνίατρο για την εκτροφή των ζώων, χαράτσια για την Υγεία και όλα τα άλλα που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα), με αποτέλεσμα να έχουν ανασφάλιστη τη σοδειά τους από κάθε είδους θεομηνία, να μένουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους εξ αιτίας των χαμηλών τιμών και του υψηλού κόστους παραγωγής (καλλιεργητικά δάνεια, πετρέλαιο, ηλεκτρικό, σπόροι, μηχανήματα και εργαλεία, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά σκευάσματα, λιπάσματα, κλπ., κλπ.) που επιβάλλουν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, οι εμποροβιομήχανοι και μεταποιητές, οι αγροδιατροφικές αλυσίδες, οι τράπεζες και οι κάθε λογής αεριτζήδες της υπαίθρου. Οι αγροτικές συντάξεις δεν αποτελούν πια ούτε φιλοδώρημα. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους αγρότες και τις αγρότισσες ανέβηκε από τα 65 στα 67 χρόνια - η ΝΔ υποσχόταν μείωση στα 62 - και κόπηκαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τα επιδόματα άδειας.
   Η ΕΕ, στην προσπάθειά της να ξεφορτωθεί μια για πάντα από τους ώμους της το επικίνδυνο βαρίδι που λέγεται φτωχομεσαία αγροτιά, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της Ευρωπαϊκής Γεωργίας στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, βάζει τώρα σε εφαρμογή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014-2020, προσαρμοσμένη απολύτως στις ανάγκες των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα (προμηθευτές, μεγαλεμπόρους, αγροδιατροφικές αλυσίδες, αγροτοβιομήχανους και τραπεζικό κεφάλαιο) και προς όφελος των μεγαλοαγροτών, προκειμένου να πετύχουν, όπως αναφέρθηκε,  τη συγκέντρωση της γης και τη συγκεντροποίηση της παραγωγής. Με τη νέα ΚΑΠ γίνεται αναδιανομή κονδυλίων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, λόγω των νέων κρατών-μελών, αλλά και ανακατανομή πόρων στο εσωτερικό κάθε κράτους-μέλους. Η Ελλάδα χάνει 3,6% από τον πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις), ενώ ενδεχομένως να χάσει γύρω στο 9% από τον πυλώνα ΙΙ (διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δρά­σεις), που αφορά γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις. Οι επιδοτήσεις παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Όλ’ αυτά καθιστούν απολύτως ασύμφορη την αγροτική δραστηριότητα, από το σύνολο σχεδόν της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αγροτιά ξαναβγαίνει στους δρόμους του αγώνα. Ήδη τα τρακτέρ, από την περασμένη Τρίτη, έκαναν την εμφάνισή τους στις πλατείες χωριών της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Μαγνησίας, της Λάρισας, της Κοζάνης, της Πέλλας, της Ηλείας, του Έβρου, της Αργολίδας, των Χανίων, ενώ η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας δίνει τον τόνο σε πανελλαδική διάσταση.
Η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, βρίσκονται επί ποδός,  ενώ οι κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν στήσιμο μπλόκων σε πολλές περιοχές της χώρας, αγωνιστικές συγκεντρώσεις στα καταστήματα των εφοριών σε όλη τη χώρα, συγκέντρωση στην «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη, την 1η Φλεβάρη, και άλλες μορφές πάλης που θα επιλεγούν. Η αγωνιζόμενη αγροτιά έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα συμπαράστασης σε εργαζόμενους άλλων κλάδων, αλλά και στα εργατολαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται από την άγρια πολιτική των Μνημονίων που επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και εφαρμόζει πειθήνια η υποτελής κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

EXTRA ECLESIA NULA SALUS ΚΑΙ ΜΙΑ "ΕΙΚΟΝΑ" ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ!..

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία (Extra Eclesia Nula Salus). Και ίσως να είναι μια διαχρονική αλήθεια. Οπως δεν αντέχει στην πίεση της αμφισβήτησης το γεγονός ότι και εντός της Εκκλησίας, μέσα στην άγρια παλίρροια των δύσκολων καιρών, δεν μπορούν να προσδοκούν τη σωτηρία κάποιοι....γραβατωμένοι άγιοι με τα πάθη, τις μωροφιλοδοξίες και την εξουσιολαγνεία που τους συνοδεύουν...

Ρασοφόροι επίσκοποι, έρμαια των ατομικών πλεγμάτων και συμπλεγμάτων. Ασθμαίνοντες επιδίδονται στην αναζήτηση της...οριακής αλήθειας και στην υπέρβαση της συντριπτικής καθημερινότητας. Ταυτόχρονα όμως κτυπάνε τους "τενεκέδες" τους, για να χορέψουν "τσιφτετέλι" βολεψίες από πεποίθηση που τους περιβάλλουν. Ρασοφόροι δεσποτάδες, φεουδάρχες της ανοχής. Αιχμάλωτοι μέσα σε γλωσσικές συμβατικότητες. Αυτοπαγιδευμένοι από αναπροσάρμοστες στα δρώμενα προτροπές αβέλτερων εν πολλοίς συνεργατών τους. Από αβλεπτήματα των οποίων το αιτιατό βρίσκεται σε κάποια στιγμιαία αδρανοποίηση της κρίσης ή σε μια παράλογη ή υπέρλογη ερμηνεία των γεγονότων και των καταστάσεων.

Και το χειρότερο: Ολοι αυτοί οι "εν Χριστώ αδελφοί", ολισθαίνοντες στον κατήφορο του εγωισμού και του άλογου πείσματος, εμφανίζονται τελικά αδύναμοι. Χωρίς να διαθέτουν τη ρώμη και την ευστροφία για να απεγκλωβιστούν από τον εγωισμό τους. Χωρίς να μπορούν να διακρίνουν τα όρια της σοβαρότητας και της αξιοπρέπειας. Χρειάζονται μεγάλη "φυλακή" για να αμπαρώσουν τις αδυναμίες τους. Η εξουσιομανία τους συνοδεύει πάντα. Το φοβερό μυστήριο του θανάτου, τα απογυμνωμένα οστά και η δυσωδία των σκουλικιών, δεν τους εδραίωσαν την πίστη στη ματαιότητα των ανθρωπίνων επιτηδευμάτων, ώστε το μόνο που θα έπρεπε να αναζητούν να είναι ένας τόπος χλόης, για να κατασκηώσουν το πνεύμα τους.

Κι ας το έχει πει χιλιάδες φορές τούτος ο θυμόσοφος λαός: οτι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Από τα ποδάρια δεν βρομάει τίποτα. Μόνο τα ποδάρια του λαού από το τρέξιμο για την καθημερινότητα.

Του "Αγίου Βαλεντίνου" σήμερα, αλλά απεφάσισα να μην ασχοληθώ με τον "έρωτα", που, κατά τον Ησίοδο, με τη γλυκιά ευφροσύνη του διαπερνά ανθρώπους και θεούς, δεδομένου ότι το πυριφλεγές τούτο συναίσθημα δεν χρειάζεται μια συγκεκριμένη ημέρα για να εκδηλωθεί και "τυπολατρικά", με μια εμπορευματοποιημένη μάλιστα λογική, να τιμηθεί... Ο έρωτας είναι μια διαρκής επιστασία στην καθημερινότητα μας και οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να τον εκδηλώνουν με πράξεις και έργα αγάπης προς τον/την σύντροφό τους.

Απεφάσισα να σχοληθώ ωστόσο με μια "ξεχασμένη" επέτειο. Την επέτειο της βαθιάς κρίσης που εκδηλώθηκε σαν σήμερα, πριν δέκα περίπου χρόνια, στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας. Και πέντε χρόνια από το θάνατο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο γράφων που είχε ενεργό δράση, ως επίσημος διαμεσολαβητής της κυβέρνησης και συνέβαλε στην πρόσκαιρη έστω "επίλυση" του ακανθώδους και εξόχως αυτού λεπτού ζητήματος, με παράκληση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, οφείλει να το υπενθυμίσει τιμώντας τη μνήμη του μακαριστού Χριστόδουλου, αλλά και να μη λησμονείται ότι το θέμα εξακολουθεί να υφίσταται σ' ένα πλαίσιο υποκριτικής ευλάβειας εκατέρωθεν των δύο Εκκλησιών.

Πολλά ελέχθησαν και άλλα τόσα εγράφησαν εκείνη τη χρονική περίοδο. Αερολογίες, λεκτικοί ακροβατισμοί και υπερβολές έως παχύρευστες ανοησίες στα τηλεοπτικά παράθυρα της δημοσιογραφικής αποχαύνωσης. Οι δύο Εκκλησίες είχαν φτάσει πολύ κοντά στο "σχίσμα", με την εκβιαστική απειλή εκ μέρους του Πατριάρχη για αφορισμό του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρεις και δεν θα μείνω στο νομικό ζήτημα που ανακύπτει από το Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Οι όποιες αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς αποδείχθηκαν από τα εύγλωττα γεγονότα της εποχής, δύκολο να γίνουν πράξη. Οι γνώμες των νομοδιφών και των καθηγητών του Εκκλησιαστικού Δικαίου σε πλήρη διάσταση, αναλόγως που πρόσκεινται...

θα μείνω στην εθνική διάσταση του θέματος, που επαναλαμβάνω ότι παραμένει άλυτο και δεν αποκλείεται να αναδυθεί από την επικρατούσα ανοχή των προκαθημένων των δύο εκκλησιών, όταν και όποτε υπάρξει αλλαγή της διοίκησης, ιδίως στην Εκκλησία της Ελλάδας. Αυτό που δεν ξέρουν οι πολλοί όμως είναι ότι η δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας φτάνει μέχρι τον Πηνειό ποταμό,όπως με επιμονή υπεστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει ο Πατριάρχης βαρθολομαίος. Γι' αυτό είχε αντιδράσει τότε ο Χριστόδουλος. Για την επιμονή του Πατριάρχη να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Και να παρεμβαίνει στα της Εκκλησίας της Ελλάδας με τρόπο απροκάλυπτο, μολονότι πρόκειται για αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Δεν ήταν απλώς μια σύγκρουση μεταξύ δύο φιλόδοξων ιεραρχών, όπως κάποιοι θέλησαν να διοχετεύσουν στην κοινή γνώμη. Δύο ιερραρχών , οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους είχαν δημιουργήσει ένα "αλαλάζον κύμβαλον" και ένα ¨δωδωνιαίον χαλκείον", που αναπαρήγαγε τους ήχους μιας ψυχοφθόρας υπεροψίας. Δεν ήταν και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Είναι ένα πρόβλημα με εκκλησιαστική διάσταση, αλλά και εθνική. Γι' αυτό, δεν μπορεί η ελλαδική κυβέρνηση να το αντιμετωπίζει με πιλάτια λογική. Γιατι αυτό γίνεται ακόμη και τώρα , δέκα χρόνια μετά την κρίση. Οι πολιτικοί "μαντρωμένοι" στην άγνοια, τη μωρία και τη δειλία τους να αδρανοποιούν αρνούμενοι να εκφράσουν άποψη. Κι όταν το θέμα θα έρθει πάλι στην επιφάνεια, που θα έρθει αναμφίβολα, θα καταδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι στις όχθες της πολιτικής έχουν καταφύγει πολλοί Φιλισταίοι και άλλοι τόσοι Φαρισαίοι.

Φτάσαμε με "πρόσχημα" το επίμαχο αυτό θέμα να αναδειχθεί εκ μέρους του Πατριαρχείου η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ως ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προς τέρψιν πάντα της τουρκικής διπλωματίας!..Και διερωτάται ο γράφων, επιτρέπεται ο Πατριάρχης, ο οποίος "φοράει" το πρόσωπο δύο χιλιετηρίδων, που είναι σχεδιασμένο πάνω σε ελληνική περγαμηνή να μην ξέρει ότι εκεί στην Πόλη, δεν υπερασπίζεται χάρτινεςς αξίες, μεσαιωνικά φαντάσματα και άσαρκους ίσκιους; Επιτρέπεται να "παρασύρει" τους άφρονες και θρασύδειλους της ελληνικής πολιτικής σε διπλωματικούς εγκλωβισμούς;

Ο Πρωτόθρονος της ορθοδοξίας πρέπει να αγωνίζεται για τη διαφύλαξη των παρακαταθηκών του μείζονος και του ελάσσονος Ελληνισμού και να επιδιώκει αδιάκοπα την οικουμενικοποίηση της Ορθοδοξίας. Ο εκάστοτε Πατριάρχης είναι το μέγιστο και το ελάχιστο. Είανι το πρόσωπο δίχως πρόσωπο μέσα στη συμπαντική απειρότητα. Είναι ένα υποζύγιο φορτωμένο με όλη την εκκλησιαστική ιστορία της Ανατολής. Και ο γράφων δεν μπορεί να δεχθε'ι τις λεκτικές υπερβολές περί "Τούρκου", που εκτοξεύονται κατά καιρούς εναντίον του Βαρθολομαίου. Οπως δεν μπορούσε να δεχθεί ένα Πατριάρχη, πριν δέκα χρόνια, να εμφανίζεται αδιάλλακτος και επιθετικός κατά του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Με εμπάθεια και επιμονή, θυμίζοντας αρχάγγελο με πύρινη ρομφαία ή άγιο "στρατηλάτη" με πανοπλία, έτοιμο να κατατροπώσει τους υπεναντίους!..

Αρχοντας ταπεινός, πλην πολύπειρος ο Πατριάρχης, πρέπει να κουβαλάει στις πλάτες του τον ασήκωτο σάκο της μεγαθυμίας, με όλους έστω τους κωδικούς της βυζαντικής διπλωματίας. Δεν μπορεί να κουβαλάει "φαρέτρα" με βέλη και να υπερηφανεύεται γι' αυτό. Δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση του δοξοφάγου, που απολαμβάνει ως εν εκστάσει ευρισκόμενος αναστενάρης το οργουέλειο όνειρο της...ενός ανδρός αρχής και έμπλεος ημερησίας και νυχτερινής ηδυπάθειας "οίστρον πίμπλαται".

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο