Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Προτάσεις για το νέο αναπτυξιακό νόμο - Έντονη αντίδραση για τον αποκλεισμό του ΤΕΕ από τη συζήτηση στη Βουλή

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανακοινώνει ότι μία από τις καινοτομίες του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που παρουσίασε η Κυβέρνηση και συζητά η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί ο αποκλεισμός του ΤΕΕ από τη συζήτηση αυτή. Παρά τη θεωρητικά ευρεία ακρόαση φορέων, οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής δεν προσκάλεσαν το ΤΕΕ να εκφράσει τις απόψεις και το σχολιασμό του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αποτελεί σίγουρα καινοτομία η Κυβέρνηση και η Βουλή να «ομνύουν» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας για τα επόμενα χρόνια αλλά να ξεχνούν αυτούς που θα κληθούν να τον υπηρετήσουν στην πράξη, δηλαδή τους μηχανικούς της χώρας. Επίσης αποτελεί καινοτομία η «παράλειψη» της ακρόασης, με τον ορθό θεσμικά τρόπο, του επίσημου και θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της Κυβέρνησης και της Πολιτείας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από τη Βουλή των Ελλήνων.


Ως γνωστόν, το ΤΕΕ οφείλει εκ της νομοθεσίας να εκφέρει άποψη για οποιοδήποτε «επιστημονικό, τεχνικό, τεχνοοικονομικό, ή αναπτυξιακό θέμα που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο». Επίσης «παρέχει τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος». Αυτές ακριβώς τις πρόνοιες της νομοθεσίας ικανοποιεί σταθερά το ΤΕΕ με την παρουσία του στις συνεδριάσεις της Βουλής, με τη συμμετοχή του σε τεχνικά συμβούλια και επιτροπές του δημοσίου, με το πολυσχιδές επιστημονικό έργο του. Επιπλέον το ΤΕΕ καταθέτει συνεχώς, τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και δημοσίως, συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και διευκολύνει το διάλογο με όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα συμβαίνει το επόμενο διήμερο στη Θεσσαλονίκη με το Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μετά από συζήτηση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για το θέμα, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η έντονη αντίδραση για την «παράλειψη» αυτή των άλλων φορέων της Πολιτείας προς το Επιμελητήριο, δήλωσε:
«Θα ήταν πολύ χρήσιμο, κυρίως για τους πολίτες και τους επενδυτές, να καταθέσουν το ΤΕΕ και οι μηχανικοί, οι οποίοι θα κληθούν σε πολλά επίπεδα να εφαρμόσουν τον αναπτυξιακό νόμο (κατάθεση σχεδίων ένταξης, έλεγχος σχεδίων, μελέτες, κατασκευή, αδειοδοτήσεις) τις απόψεις τους για τον αναπτυξιακό νόμο. Η τιμωρία του ΤΕΕ από την Κυβέρνηση, λόγω της κριτικής που κάνει συχνά, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του, στην περίπτωση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου αποτελεί τιμωρία των πολιτών και των επενδυτών κατά κύριο λόγο. Ελπίζω να αντιληφθεί σύντομα η Κυβέρνηση ότι είναι προς όφελος αυτής και των πολιτών να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των θεσμικών συμβούλων της, απλά διότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τα θέματά τους.
Επειδή όμως εμείς οι μηχανικοί έχουμε μάθει να κάνουμε τη δουλειά μας ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως συνθηκών, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ κάνω δημόσια τις προτάσεις που οφείλει να λάβει υπόψη η Βουλή και η Κυβέρνηση για να ενισχύσει της αποτελεσματικότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Το ΤΕΕ έχει προτείνει και προωθεί διαρκώς τη δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων για τις διαδικασίες αξιολόγησης και αδειοδότησης. Οι επενδύσεις που στοχεύει να προσελκύσει στη χώρα ο νέος αναπτυξιακός θα καθυστερήσουν ή δεν θα έρθουν καθόλου αν δεν βελτιώσουμε το αδειοδοτικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα λοιπόν πρέπει να προβλέπεται ηλεκτρονική διαδικασία αδειοδότησης για κάθε επένδυση και για κάθε επιχείρηση, μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτές οι αδειοδοτήσεις θα πρέπει να εκδίδονται άμεσα με την ευθύνη μηχανικού και επιχειρηματία για την  εγκυρότητα των στοιχείων και θα ελέγχονται εκ των υστέρων από τη δημόσια διοίκηση. Οι έλεγχοι αυτοί δέον είναι να ανατίθενται σε πιστοποιημένους εξωτερικούς ελεγκτές με γνώσεις και επιστημοσύνη. Το ίδιο πρέπει να συμβεί άμεσα για κάθε ιδιωτική ή δημόσια οικοδομή, με την έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Συστήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, που το ΤΕΕ έχει ήδη έτοιμο και λείπουν μόνο οι υπογραφές των αρμοδίων Υπουργών. Μόνο μέσα από τέτοιες διαδικασίες θα επιταχύνουμε τα έργα, θα καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και θα προάγουμε τη διαφάνεια, διαχέοντας γρήγορα και άμεσα τον αναγκαίο κύκλο εργασιών στην πραγματική οικονομία.
Ακόμη τονίζω ότι για να προχωρήσει έστω ο σχεδιασμός ακόμη και ενός έργου με τον νέο αναπτυξιακό νόμο πρέπει να επιλυθούν άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα νέο πλαίσιο χρήσεων γης, προσαρμοσμένο στη σημερινή πραγματικότητα και να καταργηθεί άμεσα η «επιστροφή στο παρελθόν του 1987» που νομοθέτησε η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες. Ειδικά για τον Τουρισμό τα συναρμόδια Υπουργεία πρέπει να ολοκληρώσουν άμεσα την κατάθεση νέου Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό που το ΣτΕ ακύρωσε για τυπικούς κυρίως λόγους, ώστε να αποκτήσουν ασφάλεια δικαίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Ακόμη πρέπει να αναφέρω ότι από το σχέδιο νόμου του νέου αναπτυξιακού απουσιάζει η διασύνδεση με τα άλλα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ και ο σχεδιασμός συμπληρωματικότητας των δράσεων για τη μεγιστοποίηση της εθνικής και κοινοτικής επένδυσης, δηλαδή του δημοσίου χρήματος.
Τέλος θα κάνω δύο προτάσεις ακόμη προτάσεις, αναγκαστικά δημόσια και με αυτόν τον τρόπο:
■       Να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή για μία επιχείρηση για διάστημα, όσο διαρκεί η ολοκλήρωση αδειοδότησης, εφόσον έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος.
■       Να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή για μια επιχείρηση για όσο διάστημα δεν λαμβάνει από το Κράτος την επιχορήγηση που έχει εγκριθεί.
Αυτό σημαίνει ότι αν καθυστερεί η αδειοδότηση έναν χρόνο, ενώ έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος, τότε για τον επόμενο χρόνο η επιχείρηση θα πληρώσει μηδενικό φόρο. Το ίδιο θα συμβεί αν το Κράτος δεν δίνει στην επιχείρηση το ποσό της επιχορήγησης που έχει εγκριθεί.»



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο