Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Δίας: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την αποστολή Juno

Οι λάτρεις του διαστήματος ενθουσιάστηκαν με την άφιξη της μη επανδρωμένης αποστολής Juno στον Δία τις προηγούμενες ημέρες.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα με ιδιαίτερους συμβολισμούς:
1. Ο Δίας βρήκε πάλι τη σύζυγό του
Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, προς τιμήν του μεγέθους του, ονομάστηκε Δίας από τον μυθικό πατέρα των θεών του Ολύμπου. Ωστόσο, η αστρονομική ονομασία του Δία είναι Jupiter από τη ρωμαϊκή εκδοχή του ονόματός του.

Αντίστοιχα, η Ήρα των Ρωμαίων είναι η Juno (Γιούνο) από την οποία ονομάστηκε η μη επανδρωμένη αποστολή της NASA, που μετά από πέντε χρόνια ταξιδιού πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον «σύζυγό» της.
2. Ρεκόρ ταχύτητας
Η NASA έχει πάρα πολλούς λόγους να είναι περήφανη για την επιτυχημένη αποστολή του Juno. Ένας από αυτούς είναι η πρωτοφανής ταχύτητα των 265.000 χιλιομέτρων ανά ώρα με την οποία κινήθηκε το διαστημόπλοιο καθιστώντας το ένα από τα ταχύτερα αντικείμενα που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος.
Η ιλιγγιώδης ταχύτητα επιτεύχθηκε χάρη στο εξαιρετικά ισχυρό βαρυτικό πεδίο του Δία, το οποίο ωθούσε ολοένα και περισσότερο το σκάφος προς το κέντρο του. Το Juno έγινε με διαφορά το γρηγορότερο διαστημόπλοιο που μπαίνει σε τροχιά γύρω από κάποιο πλανήτη.
3. Τρεις μικροί αστροναύτες
Στο σκάφος Juno δεν υπάρχουν αστροναύτες παρά μόνο τρεις χαρακτήρες από LEGO.
Ο πρώτος είναι ο Δίας, η δεύτερη η Ήρα και ο τρίτος ο Γαλιλαίος. Τα τρία LEGO στάλθηκαν συμβολικά στον μακρινό πλανήτη, ώστε να κεντριστεί το ενδιαφέρον τον νεαρών παιδιών σε θέματα επιστήμης.
4. Άφιξη με ακρίβεια δευτερολέπτου
Στις 5 Αυγούστου του 2011 το Juno αποχαιρετούσε τον πλανήτη μας, με προορισμό τον Δία. Οι επιστήμονες της NASA, αρκετά πριν την εκτόξευση, είχαν εκτιμήσει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής και έπεσαν «έξω» ένα μόλις δευτερόλεπτο στην ώρα άφιξης μετά από μια διαστημική οδύσσεια 2,83 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
5. Η κάμερα και η online ψηφοφορία
Το διαστημόπλοιο που θα εξερευνήσει τον Δία είναι εξοπλισμένο με τεχνολογίες αιχμής. Μάλιστα, η NASA έχει τοποθετήσει στο σκάφος μία κάμερα ώστε μέσα στο προσεχές διάστημα να θέσει σε διαδικτυακή ψηφοφορία με τις περιοχές της ατμόσφαιρας του Δία που θα φωτογραφηθούν.
Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να επιλέξει ποια μέρη θέλει να δει μέσα από την Juno Cam, η οποία αυτή τη στιγμή πετάει μόλις 5.000 χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη Δία.




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο