Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;

Η εσωτερική δύναμη μιας κοινωνίας φαίνεται, σύμφωνα με το λόγο του Νίτσε, από τα πόσα παράσιτα μπορεί να ανέχεται. Κι όταν είναι τόσα πολλά, όπως συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα, τότε θέτουν σε δεινή δοκιμασία την αντοχή της κοινωνίας και υποσκάπτουν την υγεία της.

Κι όλα αυτά τα παράσιτα της ελληνικής πολιτικής, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης, έχουν εθίσει την κοινή γνώμη στις πιο βάναυσες παραβιάσεις κανόνων της αντικειμενικής κοινωνικής και πολιτικής ηθικής. Δεν έχουν απλώς οδηγήσει το λαό στις παρυφές του εθνικού ολέθρου, αλλά το χειρότερο είναι ότι έχουν μεταποιήσει τη κοινωνία σε παρασιτική και προσπάθησαν να της δώσουν το δικό τους ύφος.


Οι συνειδήσεις είναι μουδιασμένες. Δεν εξεγείρονται.Και μόνο μια συνθετική ερμηνεία της ιστορίας θα ήταν ικανή να προσεγγίσει τον πυρήνα της ψυχής και του πολιτισμού ενός λαού και να αποκαλύψει το βαθύτερο Είναι του, αλλά και τη συμπεριφορά του στις κρίσιμες καμπές της εθνικής του ζωής.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο πολιτισμός και η αισθητική των πολιτικών ηγετών καθορίζουν και τον πολιτισμό της ψυχής ενός λαού. Και είναι οι πολιτικοί ηγέτες που με το πνεύμα τους και την αρετή τους γίνονται η μοίρα του λαού τους, ενώ με τις αποφάσεις τους μεταβάλλουν την πορεία τους και ανοίγουν σωτήριους ή ολέθριους δρόμους στο έθνος τους.

Τέτοιοι πολιτικοί είναι το πεπρωμένο της κοινωνίας! Οι εικονιζόμενοι δεν είναι! Η ολιγαρχική αντίληψη των ψευδοαριστερών της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων "εθνοσωτήριων" κυβερνήσεων στα χρόνια των μνημονίων, συντηρεί ένα κράτος ασυνεπές και αυταρχικό. Ενα κράτος φτωχοποιημένο. Οπου ο νόμος από προστάτης του πολίτη και της πολιτείας, εξυπηρετεί τη φαιδρότητα της πολιτικής. Η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται, όπως τέλος πάντων εφαρμόζεται,συνθέτει όλες τις προυποθέσεις της κοινωνικής αποσύνθεσης.

Οι εικονιζόμενοι είναι πολιτικοί της περιορισμένης ευθύνης, της παραπαίουσας σκέψης, της έλλειψης αυτοσυνείδησης και αυτογνωσίας και αισθητικής βεβαίως. Και το μόνο που επιδιώκουν είναι να ενσπείρουν τον πανικό στην κοινωνία. Και οι πολίτες να εθιστούν και να αρκούνται στα ψιχία της ισχνής ελπίδας.

Ετσι η Ελλάδα έχει περιπέσει σε μια εσωτερική αστοργία. Και οι πολίτες παγιδευμένοι άλλοτε σε ψευδαισθήσεις και προσδοκίες, που καλλιεργούν οι επιτήδειοι ενός σαθρού πολιτικού συστήματος κι άλλοτε έμπλεοι οργής χωρίς να έχουν μάθει να την εκφράζουν, χάνουν τις πραγματικότητες που διασφαλίζουν τη μόνη δυνατότητα πρόσβασης στην προοπτική.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν εντοπίζεται πια στο πιο κόμμα, στη ποια κυβερνητική συμμαχία, θα διαδεχθεί την πολιτική της φυγής από την ευθύνη. Δεν αναμένεται τίποτα ή σχεδόν τίποτα από τις αλληλοδιαδοχές. Είναι θέμα πολιτικής μεταλλαγής. Θέμα πολιτικών συνειδήσεων. Θέμα σεβασμού της λαικής φρόνησης. Θέμα αγάπης προς την πατρίδα. Θέμα αισθητικής στην πολιτική.

Γιατί έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα στην Ελλάδα, με καπνούς χωρίς μάχες, οι μπόρες που θα ενσκύψουν, θα διαλύσουν τους καπνούς σύντομα. Βέβαια, με τις παραλίες γεμάτες από τους λουόμενους Ελληνες, που καιρός για τέτοιες σκέψεις και για μπόρες. Οι μπόρες του καλοκαιριού, άλλωστε, δεν είναι τόσο συχνές και ισχυρές. Ομως, τα πιο ολέθρια τσουνάμια το καλοκαίρι εκδηλώνονται...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο