Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ

Ευτελίστηκαν δοκιμασμένες αξίες. Φυλλορροεί συνεχώς η έννοια της σοβαρότητας. Αδυνατίζει η κρηπίδα της αλήθειας. Επέρχεται η καθίζηση σχεδόν σ' όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Και ο μέσος πολίτης μ' όλα τα δομικά στοιχεία της μικροαστικής νοοτροπίας, ανασφαλής και φοβισμένος, αλλά και προσδεμένος στις συνήθειές του, αποφλοιωμένος από κάθε αισθητική στο χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας και του αμιγώς προσωπικού του περιβάλλοντος, έχοντας αποδεχθεί ως δεδομένα ό,τι του προσφέρουν και όπως του τα προσφέρουν, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σιωπή των τετελεσμένων.


Οι εξελίξεις στο διεθνές πεδίο "τρέχουν" και προσδιορίζουν τις επερχόμενες δεκαετίες, με την Ελλάδα δεινοπαθούσα και μονίμως απούσα. Με τις κυβερνήσεις των θαυμάτων και των θαυματοποιών, με τους φωνασκούντες και αδρανούντες πολιτικούς, να έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν ένα ψυχικό και κοινωνικό μοντέλο του ανεκτικού και παθητικού πολίτη, ο οποίος ωστόσο προσπαθεί να δώσει διέξοδο στην έκφρασή του μέσω ανωνύμων σχολίων στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης ή επιδεικνύοντας τη ραστώνη του στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του με την καθημερινή ανάρτηση ανόητων φωτογραφικών στιγμιότυπων...

Και την ίδια ώρα το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και τροφοδοτεί την κοινωνική αδηφαγία, ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου διαχέει τις επικείμενες διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τονιστεί το "ηγετικό" του προφίλ. Ανεπιτυχώς βέβαια, γιατί μ' ένα πλέγμα γελοιότητας και πρόσκαιρων εντυπώσεων, δεν αναδεικνύεις έναν ανεπαρκή πολιτικό.

Τελικά οι Ελληνες συνωστιζόμαστε να εξασφαλίσουμε το "εισιτήριο" για το...ονειροδρόμιο της ελληνικής ανάλαφρης πραγματικότητας, θυμίζοντας το φάσμα των μυθιστορημάτων του Σάρτρ. Και κάποιοι πιο "προχωρημένοι", διαπρέπουν ως σοφιστές και συμπλέουν με τα ρεύματα του συρμού, συνδιαλεγόμενοι με το παράλογο. Με τη σοφιστεία τους να εκφράζει ισχυρή διαλεκτική διάθεση, προσκρούοντας ωστόσο στους δογματισμούς της κακής πίστης και του a priori ματεριαλισμού.

Τελικά πολλοί Ελληνες ενυπνιάζονται μεσούσης της ημέρας. Ολοι αυτοί που εθελουσίως πουλάνε τις παρωπίδες που αγόρασαν μεταχειρισμένες στο Γιουσουρούμ.Αυτοί που είναι ετσιθελιστές, που εκφράζουν τη δική τους υποτίθεται βούληση, αλλά παρουσιάζονται ως εθελοτυφλούντες Μανιχαίοι.

Εχει εκλείψει ο ψυχικός δυναμισμός του πολίτη, με αποτέλεσμα να αφήνεται έρμαιη η κοινωνία στα χέρια των πολιτικολάγνων και των "εξειδικευμένων" στην τέχνη του υπογαστρίου, οι οποίοι συνεχίζουν να υφαίνουν το δράμα της μεγάλης εθνικής περιπέτειας...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο