Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΑΝΕ...

Η σοβαρότητα και η παραγωγή σκέψης στην Ελλάδα έχουν μετατεθεί ως ιδεώδης συνεκτικός δεσμός της κοινωνίας σ' ένα δεύτερο επίπεδο, που δεν έχει άμεση συνάφεια ούτε με την προέκταση των ιδανικών επιδιώξεων,ούτε με την ανάγκη ισορροπίας των κοινωνικών ομάδων.

Η ισορροπία τούτη, είτε ως δυναμική αναγκαιότητα είτε ως ισοζυγισμός δυνάμεων, αποτελεί προυπόθεση για την ενότητα της κοινωνίας, την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης, της αλληλεγγύης και της λήψης των αναγκαίων αποφάσεων σ' όλους τους τομείς.


Η ελληνική κοινωνία, όχι η Ελλάδα, περνά τώρα και το κρίσιμο στάδιο ενός συναισθήματος κατωτερότητας. Και το συναίσθημα αυτό απηχείται πρώτιστα στις εκδηλώσεις των πολιτικών της εκπροσώπων μ' όλα τα γνωρίσματα ταυτόχρονα της υποκριτικής τους ευλάβειας, της εξουσιαστικής τους απληστίας και της έκδηλης ανικανότητας, που καλύπτεται με τον μανδύα ενός άκρατου λαικισμού.

Προεκτείνεται στους εν πολλοίς σοβαροφανείς και απαίδευτους δημοσιογράφους, αθύρματα των επιχειρηματικών συμφερόντων. Και "αγγίζει" τους ολίγους διανοούμενους με πνεύμα φιλελεύθερο, γιατί οι περισσότεροι, όσοι τουλάχιστον αυτάρεσκα αυτοπροσδιορίζονται ως διανοούμενοι λόγω της πανεπιστημιακής ή συγγραφικής τους ιδιότητας, έχουν προ πολλού ακολουθήσει το δρόμο της εξάρτησης από το πολιτικό κατεστημένο και της εξαγορασμένης επιβίωσης.

Η σημερινή φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας, που υφίσταται τα δεινά μιας αδιέξοδης οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας, δεν έχασε μόνο την εμπιστοσύνη στο ελληνικό πνεύμα, το πνεύμα τούτο το βαρύφορτο από παράδοση, από πολιτισμό και από σαφήνεια. Εχασε την εμπιστοσύνη στο μέλλον της!

Στην αντίρρηση ότι η Ελλάδα για χρόνια υπήρξε θέατρο όλων των αντιθέσεων, αντιφάσεων, ασύνετων πολιτικών πράξεων και συγκρούσεων, θα μπορούσε να αντιταχθεί το ιδεώδες της παραγωγής σκέψης. Δυστυχώς όμως το ιδεώδες τούτο, νοθευμένο συχνά από εγωισμούς εθνικής υπεροχής,μωροπιστία, φιλοκατηγορίας των μεν κατά των δε ακόμη και για όνου σκιά, τις προκαταλήψεις, το κυνήγι χιμαιρών και τους πολιτικούς στρουθοκαμηλισμούς, δεν διατήρησε την ουσία του ανέπαφη.

Το πρόβλημα είναι επίσης, ότι τα μέλη μιας κοινωνίας σε χρόνια δοκιμασία, αντιμετωπίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης με συνείδηση ελαφρότερη από τη σωρευμένη πείρα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αγνοώντας το παρελθόν, ζώντας με ασκεψία και συχνά με ελαφρότητα στο παρόν, ενώ αγωνιούμε για το μέλλον που δεν θα έλθει ποτέ ή και αν έλθει, δεν θα είμαστε εδώ να το υποδεχθούμε!

Και εξουθενωμένη ως κοινωνία πολιτών εξαντλούμαστε στα παχυλά λόγια, στην αποδοχή σπερμολογιών, στη θεωρία, στις αλληλοκατηγορίες, στην απάτη του λαικισμού, στις ύβρεις και στην ευκαιριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ετσι επιλέγουμε απερίσκεπτα και αστόχαστα και τους πολιτικούς, απηχώντας όχι τις ανάγκες του έθνους ή της κοινωνίας, αλλά ως ευαπάτητοι και εύπιστοι "εραστές" του ανέφικτου, όπως περίτεχνα παρουσιάζεται από τους πολιτικούς απατεώνες και τους αμνήμονες συνοδοιπόρους τους.

Το συμπέρασμα είναι αυταπόδεικτο: Η επιδέξια πολιτική προπαγάνδα και ο λαικισμός μονοπωλούν την εξουσία και καταργούν αντιφυσιολογικά το νόμο της πολιτικής φθοράς, με αποτέλεσμα ο λαός να επιζητεί ό,τι λογικά και συναισθηματικά του ήταν ξένο και μισητό. Να μαραίνεται ο λαός στην περίπτυξη της πολιτικής δουλείας που απερίσκεπτα χειροκρότησε.

Οι ασυνείδητοι της δημοκρατικής διαδικασίας βρίσκουν και τα κάνουν. Και περνούν ζωή και κότα, πρώην και νυν. Εκμεταλλευόμενοι τη δική μας αδρανή σκέψη, την χρεωκοπία του πνεύματος και τον εθισμό μας στο αντιαισθητικό, επιδερμικό και ανάλαφρο σ' όλες τις εκτρωματικές μορφές του.

Αν όλοι αυτοί οι προκλητικοί εφαψίες του σώματος της ελληνικής κοινωνίας γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η ανικανότητα ή η απάτη τους θα προσέκρουε στην τιμωρία, ότι δεν θα πηγαίνανε απλώς στο σπίτι τους, όπου με άνεση θα σχεδίαζαν την πολιτική τους επιστροφή και τις διακοπές τους,τότε θα σκεφτόταν πολύ σοβαρά το τίμημα των πράξεών τους. Και δεν θα γελούσαν με τα...χάλια μας! Και ο λαός δεν θα περπατούσε σχεδόν μονίμως ανάμεσα από τόση συμφορά!..

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο