Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ακολουθεί (σε σχετική με αριθ. 7438/1.08.2016 Ερώτηση του Βουλευτή Βοιωτίας Βαγγέλη Μπασιάκου), δεν αποζημιώνονται οι πληγείσες καλλιέργειες από αγριόχοιρους στη Βοιωτία:

«Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος και με βάση την από 3/08/2016 έγγραφη ενημέρωση του Προϊσταμένου του Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΕΛ.Γ.Α., κ. Γ. Θεοχάρη, σας πληροφορούμε τα εξής:


Όσον αφορά στις προκληθείσες από επιδρομές αγριογούρουνων ζημιές που προξενούνται σε καλλιέργειες περιοχών που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR, σημειώνεται ότι οι εν λόγω ζημιές καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, ο οποίος εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 3877/2010 (ΦΕΚ 160/τ.Α΄/ 20.9.2010).

Όσον αφορά στις ζημιές που, ενδεχομένως, έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Βοιωτίας από αγριογούρουνα, σημειώνεται ότι οι εν λόγω ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ανωτέρω Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. καθώς οι εν λόγω περιοχές δεν προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR.

Σημειώνεται ότι για να ενταχθεί ένας νέος κίνδυνος στην ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛ.Γ.Α., θα πρέπει:
α) να προηγηθεί εκπόνηση επιστημονικής μελέτης,  
β) να διενεργηθεί αναλογιστική μελέτη, στην οποία, εκτός των άλλων, θα πρέπει να καθορίζονται το ύψος της δαπάνης και ο τρόπος κάλυψής της και
γ) να εκδοθεί κατόπιν Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Oικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (αρ.5 παρ.4 του Ν.3877/2010), όπου θα καθορίζονται ο χρόνος έναρξης και οι όροι κάλυψης των κινδύνων που δεν περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α.

Ειδικότερα, η διαδικασία αυτή απαιτεί μελέτη, και τεχνική και οικονομική, για τις επιπτώσεις τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές όσο και στη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ»





Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο