Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Επιτέλους… Ο Ιερώνυμος “ξύπνησε”

Οι φωνές αντίδρασης και κριτικής στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για το χθεσινό ξέσπασμά του στην Ιεραρχία, δείχνουν ότι ο επικεφαλής της Εκκλησίας βρίσκεται σε… καλό δρόμο.

Ήταν υπερβολικός; Πιθανότατα. Έφτασε κοντά στις απόψεις των “ακραίων” της Ιεραρχίας; Σε αρκετές περιπτώσεις; Θύμισε Χριστόδουλο, όπως τον κατηγορούν σήμερα οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Και αυτό έγινε…


Στην πραγματικότητα όμως, και πολύ περισσότερο σε κοινωνίες που βρίσκονται σε βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, τέτοιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας. Τέτοιος πρέπει να είναι. Παρεμβατικός. Μια Εκκλησία “ομιλούσα”, που δεν περιορίζεται στα… συσσίτια και τις φιλανθρωπίες.

Γιατί, καλές οι θεωρίες περί… Διαφωτισμού και εκσυγχρονισμού, θα πρέπει ωστόσο να καταλάβουμε επιτέλους κάτι. Τα θρησκευτικά δόγματα έχουν επιδείξει τις μεγαλύτερες αντοχές στην πορεία της ανθρώπινης Ιστορίας. Όχι τυχαία. Όχι επειδή… φωνάζουν τις απόψεις τους. Αλλά επειδή ακουμπούν στον ψυχισμό των κοινωνιών.

Επειδή μπορεί να εκφράσουν περισσότερο εύκολα και αυθεντικά τις πραγματικές αγωνίες των πολιτών. Επειδή αντιλαμβάνονται πιο γρήγορα από τα άλλα συστήματα, της πολιτικής, της οικονομίας, των ελίτ, των ΜΜΕ, τη ροή των κοινωνικών κυμάτων. Και καρφιτσώνουν στη ρητορική τους όσα θέλουν να ακούσουν οι πολίτες.

Όταν κατανοήσουμε την παραπάνω διαχρονική και ιστορική πραγματικότητα, θα αισθανθούμε πολύ πιο άνετα με τον ρόλο της Εκκλησίας. Δεν θα τη βλέπουμε επιθετικά, πολύ περισσότερο δεν θα τη βλέπουμε εχθρικά.

Το κοινωνικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος είναι μεγαλύτερο… από όλων των πολιτικών κομμάτων αθροιστικά.

Και η ρητορική αφύπνισή του, ακόμη και με τις γωνίες υπερβολής που τη συνόδευσαν είναι καλοδεχούμενη.

ysterografa


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο