Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΤΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ "ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ"

Με την εγχώρια πολιτική πονηρία, αλλά και τη γκροτέσκο πολιτική αντίληψη, να έχει "επενδύσει" βλακωδώς στην αυριανή επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, χωρίς βέβαια να είχε συνυπολογίσει το ενδεχόμενο της εγκατάστασης του Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο ή να έχει υποτιμήσει τον όποιο αντίκτυπο διεθνώς από τις όποιες αντιδράσεις εκδηλωθούν ενόψει και της 17ης Νοέμβρη, η επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας περιττός επίλογος της σχετικά αδιάφορης προεδρικής θητείας του.


Θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς ότι μια επίσκεψη Αμερικανού προέδρου κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον και αποτελεί ένα αμετάβλητο μέγεθος, αλλά μια τέτοια προσέγγιση και λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα δεδομένα, εντάσσεται απλώς στο πλαίσιο της πρόχειρης, δανεικής ή και συναισθηματικής σκέψης.

Δεν είναι πρόθεση της γραφίδας τούτης να ασχοληθεί αναλυτικά με τον απολογισμό της προεδρικής θητείας Ομπάμα, ο οποίος με το σύνθημα "Ελπίδα και αλλαγή" κέρδισε τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την παραμονή του στον προεδρικό θώκο.

Αλλωστε, έχει κατά κόρον αναλυθεί το έργο του απερχόμενου προέδρου. Και όλες οι αναλύσεις, αλλά και η καταγραφή των εύγλωττων γεγονότων, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι "Οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις γεννιούνται από μεγάλες προσδοκίες".

Και ήταν η αίσθηση της διάψευσης των προσδοκιών που οδήγησε με άνεση "άλματος καμηλοπάρδαλης" τον Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο. Με την πολιτική κληρονομιά του Μπάρακ Ομπάμα να τίθεται στο μικροσκόπιο της αμφισβήτησης είτε αφορά τα πενιχρά αποτελέσματα στην οικονομία των ΗΠΑ, είτε για πολλούς διεθνείς και εγνωσμένης αξίας αναλυτές, Αμερικανούς και Αραβες, να εκτιμάται ως "καταστροφική πολιτική" στην Εγγύς Ανατολή, που συνδέεται άμεσα με την τραγική κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, με το Ισλαμικό Κράτος να επωφελείται της κατάστασης...

Είναι γεγονός ωστόσο ότι ο Ομπάμα ξεκίνησε "παρθένος" από την έγνοια της πραγματικότητας την προεδρική του θητεία πριν οκτώ χρόνια, αλλά γρήγορα αποδείχθηκε ανάλαφρος σαν το πούπουλο που μετεωρίζεται στις απανεμιές, διστάζοντας για τον προσανατολισμό του και συμβάλλοντας προιόντος του χρόνου στην εμπέδωση μιας καθεστηκυίας νοοτροπίας, απότοκο των συντηρητικών του αποφύσεων.

Χρόνια "ωραία και κούφια" μιας προεδρικής θητείας, χωρίς η "ανάσα των προσδοκιών" που καλλιέργησε προεκλογικά να γεμίσει με ορμή και αποφασιστικότητα τις πολιτικές του αποφάσεις, να διαμορφώσει το βάρος της ευθύνης και να δημιουργήσει νέα ιστορία. Ηταν απλώς χρόνια ωραία για τον ίδιο, αν ωραία θεωρείται η ανύποπτη μακαριότητα που θρέφεται από την υπνωμένη συνείδηση.

Ο Μπάρακ Ομπάμα στα οκτώ χρόνια της προεδρικής του θητείας υπήρξε ένας ακόμη αναχωρητής από την διεθνή πραγματικότητα και η γωνία του οπτικού του πεδίου περιορίστηκε στον ορίζοντα της στενής περιοχής, που επέβαλλαν πάγιες λογικές και συμφέροντα, αποφεύγοντας επί της ουσίας τη συμπλοκή του εγώ του με τα μικρά και τα ασήμαντα, με την αγωνία του όπως εκφραζόταν δημοσίως για λόγους επικοινωνιακούς να απουσιάζει η Αγωνία!..

Με τούτη την "απουσία της αγωνίας" για το "ελληνικό δράμα", ανεξάρτητα των επιχρυσωμένων λέξεων της ομιλίας του στην Αθήνα, συνήθως με το ίδιο περιεχόμενο των τυπικών ομιλιών του κατά τις επισκέψεις του σε ξένες χώρες, ελαφρώς "ρετουσαρισμένη", θα απευθυνθεί στην εγχώρια ντεκατέντσια...

Δηλαδή στους ιθαγενείς, τους ασπόνδυλους της πολιτικής και τους διαφόρους εκπροσώπους της "πληρωμένης" διανόησης και της "αρχοντοχωριατιάς" του τόπου τούτου, τους "εργολάβους" συντήρησης ενός σάπιου πολιτικού συστήματος και μιας επιπολάζουσας κοινωνίας, οι οποίοι θα έχουν ήδη εξασφαλίσει μια πρόκληση για να συνωστίζονται και να διαγκωνίζονται, όπου εμφανιστεί και παραστεί ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Με την ελπίδα οι σύμβουλοί του να μην έχουν ξεχάσει να του συμπεριλάβουν στην ομιλία του το θαυμασμό του για το μνημείο της Ακρόπολις και το συμβολισμό της για την ανθρωπότητα στη γενικευτική της ευρύτητα!..

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο