Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Ο Βουλευτής Βοιωτίας και Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης ΝΔ, Βαγγέλης Μπασιάκος, 
μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται να λέμε την αλήθεια και όχι να προχωρούμε σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Επιπλέον, επισήμανε τα εξής:


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε έναν Προϋπολογισμό ο οποίος καταγράφει μια εικόνα –υποτίθεται- αισιοδοξίας για ανάκαμψη της οικονομίας, βελτίωση των δεικτών και αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης.
Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζεται στον Προϋπολογισμό είναι παραπλανητική, διότι είναι αποκαρδιωτικά τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, μιας οικονομίας η οποία μαστίζεται από υψηλό ποσοστό ανεργίας. Οι άνεργοι είναι στο 24%. Οι νέοι άνεργοι είναι στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως, στο 52%. Υπάρχει μελέτη η οποία δίνει την Ελλάδα στο υψηλότερο ποσοστό, με δεύτερη την Ισπανία στο 48%. Έχουμε αύξηση της ανεργίας κατά 82.000 μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Και πέρα από αυτό έχουμε μετεγκατάσταση Ελλήνων παραγωγικών ηλικιών, νέων κυρίως ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια έφυγαν 450.000 στο εξωτερικό. Αυτό επιδεινώνει την ήδη τεταμένη και οξεία κρίση του δημογραφικού την οποία αντιμετωπίζουμε. Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα αποβιομηχάνισης, αποεπένδυσης και αύξησης της ανεργίας και εξ αυτού του λόγου.
Δεν υπάρχει δυστυχώς κίνητρο για την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανιών, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αφού, πέρα από τη γραφειοκρατία, πέρα από την υψηλή φορολογία, πέρα από τα capital controls, πέρα από την έλλειψη ρευστότητας, που αντιμετωπίζει ένας επίδοξος επενδυτής, έχουμε τα πολύ δελεαστικά κίνητρα, τα οποία καταγράφονται στις γειτονικές χώρες, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες.
Και αντί να γίνει δίδαγμα σε όλους μας το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο προσελκύονται επενδύσεις στις γειτονικές χώρες, εμείς δημιουργούμε περισσότερα προκόμματα.
Πρόσφατο παράδειγμα η κατάργηση του ν. 4262 για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, του νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος ήταν ένας νόμος υπόδειγμα, και η εξ αυτού του λόγου καθυστέρηση της υλοποίησης οποιουδήποτε μέτρου, αφού χρειάζονται, πέραν της καθυστέρησης των δύο ετών που παρατηρήθηκε, και νέες υπουργικές αποφάσεις και νέα καθυστέρηση και βέβαια το πληροφοριακό σύστημα, το οποίο δεν πρόκειται να λειτουργήσει προ της παρόδου πολλών μηνών.
Άρα, η Ελλάδα δεν ενθαρρύνει τις επενδύσεις, δεν δημιουργεί ένα κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα αποθαρρύνει τις επενδύσεις και έμμεσα αποθαρρύνει τη βελτίωση του επιπέδου απασχόλησης.
Για ποιον λόγο να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα; Γι’ αυτό και φεύγουν οι νέοι. Για ποιον λόγο μια επιχείρηση να λειτουργήσει στη χώρα μας, όταν βλέπει τόσο υψηλή φορολογία;
Και βέβαια δεν είναι μόνον ο τομέας των επαγγελματιών που αντιμετωπίζει πρόβλημα, με τις 30.000 περιπτώσεις κλεισίματος επιχειρήσεων, που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε πόλεις, σε οικογένειες, σε εργαζόμενους. Είναι και το πρόβλημα του αγροτικού τομέα, του πρωτογενούς τομέα.
Η τελευταία ρύθμιση για την προκαταβολή τόσο υψηλού φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως αν μπορεί ο επαγγελματίας ή ο αγρότης να παράγει την επόμενη χρονιά, δημιουργεί πλήρες αδιέξοδο. Οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τα σοβαρότατα προβλήματα και οι γενικότερες επιβαρύνσεις στους κλάδους αυτούς, σε συνδυασμό με το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής, στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και σε πολλά άλλα σημεία, δημιουργεί ένα αδιέξοδο και προφανώς προοιωνίζεται τη μείωση του ενεργού αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας, με τεράστιες κοινωνικές και εθνικές επιπτώσεις, αφού οι άνεργοι αγρότες που μετεγκαθίστανται στα αστικά κέντρα, θα δημιουργήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα αστυφιλίας, ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας.
Όταν, λοιπόν, λέμε ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία, προφανέστατα θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτόν μπορεί να εισπράξουμε και παραπάνω έσοδα, αφού η μέχρι τώρα αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη δυστυχώς έχει δημιουργήσει μείωση των εσόδων. Όσο και αν φαίνεται περίεργο στην κοινή γνώμη, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ έχει οδηγήσει σε μείωση των κρατικών εσόδων. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Και βέβαια έχουμε τα σοβαρά προβλήματα καθυστέρησης υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων. Αναφέρομαι στο ΕΣΠΑ, στο Κοινοτικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που παρουσιάζουν πάρα πολύ μεγάλη υστέρηση. Αναφέρομαι, επίσης, σε σοβαρά προβλήματα καθυστέρησης αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το πακέτο Γιουνκέρ και πολλά άλλα, τα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα της παραγωγικής βάσης.
Πώς είναι δυνατόν να προχωρήσουμε με τις εξελίξεις αυτές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία; Δυστυχώς παρεμβάλλονται πολλά πρόσθετα προσκόμματα καθημερινά, με θέσπιση νόμων, με καθυστέρηση υπογραφής υπουργικών αποφάσεων σε οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει να κάνει με κρατικές, με δημόσιες, διαδικασίες.
Και βέβαια όλα αυτά γίνονται σε έναν περίγυρο που ακούμε απειλές από γειτονικές χώρες, από την Ανατολή, από την Τουρκία. Έχουμε σε εξέλιξη το κυπριακό πρόβλημα, έχουμε απειλές από την Αλβανία ή από τα Σκόπια και βέβαια έχουμε το τεράστιο πρόβλημα της εισόδου στη χώρα μας προσφύγων και μεταναστών, χωρίς κανένα πρόγραμμα, χωρίς κανέναν προγραμματισμό και προεργασία, η οποία θίγει όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και την οικονομία πολλών περιοχών.
Δυστυχώς, δεν αξιοποιούμε και τα κονδύλια που μπορούμε να εισπράξουμε, τόσο από κοινοτικούς όσο και από άλλους πόρους, για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες που αυτά τα προβλήματα δημιουργούν στη χώρα μας.
Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης και λυπάμαι γιατί και οι Υπουργοί είναι χαρούμενοι και παρουσιάζουν πολύ αισιόδοξα την κατάσταση, με αποτέλεσμα -το λιγότερο- να δυσκολεύονται να πείσουν τους δανειστές.
Άκουσα προηγουμένως την κυρία Υπουργό Εργασίας. Μίλησε με πολύ χαρά για τις εξελίξεις. Πώς θα διαπραγματευτείτε με τους δανειστές, όταν τους λέτε ότι όλα αυτά είναι πάρα πολύ καλά; Την ώρα που λέτε ότι όλα είναι ρόδινα, πάτε να διαπραγματευτείτε με τους δανειστές τη βελτίωση των όρων. Νομίζω ότι δεν είναι σωστή αντιμετώπιση αυτή.
Ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε παροχές 650 εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες συνταξιούχων, την ίδια στιγμή που υπάρχουν οι άνεργοι που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα για παράδειγμα, και την ίδια στιγμή που καθυστερεί η έγκριση συντάξεων ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ. Από ολιγωρία, από πολιτική βούληση, από εντολές της Κυβέρνησης καθυστερήσατε την έγκριση των συντάξεων;
Όλα αυτά είναι νοσηρά φαινόμενα, τα οποία δεν προοιωνίζονται δυστυχώς καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις είναι σοβαρότατες από παντού, που οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι δύσκολες, δυσμενείς, δυσχερείς για όλους μας και που δεν αξιοποιούμε συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Αντί η χώρα να γίνει παράδειγμα και υπόδειγμα για αξιοποίηση, σε σχέση με τα συγκριτικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και αυτό να αποτελέσει το βασικό κριτήριο και εφόδιο για τη διαπραγμάτευσή μας, καθυστερούμε ή δημιουργούμε προβλήματα και προσκόμματα στην ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εγώ θα ήθελα απλώς να πω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υπόσχεται. Ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια της Συμφωνίας της Αλήθειας, είπε λίγα πράγματα, αλλά υλοποιήσιμα. Δεν θέλουμε να λέμε ωραίες κουβέντες στα ευήκοα ώτα, διότι αυτό γινόταν στις συνθήκες του παρελθόντος.
Στα πέντε πράγματα που έκανε –αν θέλετε και λανθασμένα- η προηγούμενη περίοδος διακυβέρνησης, από τα κόμματα που μας κυβέρνησαν, δυστυχώς τα κόμματα της τότε Αντιπολίτευσης ζητούσαν δέκα. Αυτό πρέπει να εκλείψει, να είμαστε ειλικρινείς, να είμαστε έντιμοι, συνεπείς στον πολίτη, αν θέλουμε πραγματικά να υπάρχει αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα, η οποία δυστυχώς έχει καταρρεύσει.
Εμείς έτσι θα πορευτούμε, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε λύση στα σοβαρά προβλήματα και όχι να προχωρήσουμε με μορφή λαϊκισμού, εκμεταλλευόμενοι την ένδεια, τις αδυναμίες, τα προβλήματα και την απόγνωση μεγάλων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.»





Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο