Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΙΔΕΕΣ ΕΚΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Η κοινωνική πορεία μοιάζει με την πορεία των οικονομικών πραγμάτων που συνέβαινε παλαιότερα, που δεν είχαν οι άνθρωποι χαράξει κανόνες και αγνοούσαν να χειριστούν μια κατάσταση, που ξεφεύγοντας από τον έλεγχο δημιουργούσε δυσαρμονίες, συγκρούσεις και καταστροφές.


Η χειροπιαστή κατάσταση είναι το παρελθόν. Από την παρατήρηση της πορείας του ανθρώπου βγαίνει ότι η πιο μεγάλη δύναμη που δημιουργεί την κίνηση προέρχεται από τη δράση του ψυχικού στρώματος, της αυτόματης πηγής που παρόμοια με την κοσμική κίνηση παρουσιάζει τελικά, όπως και το Σύμπαν χωρίς βέβαια να ελέγχεται, τάξη, ρυθμό και οικονομία,

Το κύριο φαινόμενο που εκδηλώνεται σ' όλη την πορεία του ανθρώπου, όπως τη μελετούμε από την ιστορική του εμφάνιση είναι. παρ' όλες τις αντιθέσεις και τις καταστροφές, η καταπολέμηση του κακού και η καλλιέργεια της ιδέας του καλού, που έχει αποκρυσταλλωθεί σαν απολιθωμένη και ακίνητη αντίληψη σ΄όλες τις θρησκείες και στα θρησκευτικά δόγματα.

Οι ιδέες αυτές κινούνται στο Εγελειανό δυαδικό σχήμα και εκπροσωπούν στη λογική τους άποψη τις έννοιες της δημιουργίας και της καταστροφής. Από τις δύο αντίθετες ιδέες εκπορεύονται τα κίνητρα τις ζωής των ατόμων και των κοινωνιών.

Είναι δε τόσο εκτεταμένο το περιεχόμενο των ιδεών αυτών, ώστε ο άνθρωπος βρέθηκε σε αδυναμία να το προσδιορίσει. Και τούτο έχει προκαλέσει τη σύγχυση, το χάος στη συνείδησή του, που ζημίωσαν την ιδέα της ελευθερίας της συνείδησης,την αναγνώριση της ζωής, που βρίσκονται σε υποχώρηση μπροστά στις άλλες θελήσεις, που εκπορεύονται από την ανθρώπινη συνείδηση,όπως η θέληση για δύναμη.

Περισσότερο από το περιεχόμενο έβλαψε η αοριστία, η θετική και η σαφής σκέψη γύρω στα σύνορα του καλού και του κακού, από την οποία εξαρτάται η ορθή πορεία και η ορθή λειτουργία των αντιθέσεων.

Από το "αυξάνεστε και πληθύνεστε" προέκυψαν οι μεγάλες κοινωνίες και γεννήθηκαν τα προβλήματα της τύχης των ανθρώπων, κυρίως μέσα στο ανθρώπινο περιβάλλον. Από τη θέληση για δύναμη, προήλθε η άρνηση των θεών, γιατί επικράτησε ο ισχυρισμός ότι οι θεοί ήταν πιο αδύναμοι από την ανθρώπινη γνώση.

Οι ισορροπίες έχουν ανεπανόρθωτα κλονιστεί και στους καιρούς αυτούς δημιουργείται μια μετάβαση απρόβλεπτη, μα συνειδητή, που στην αρχή προκάλεσε την περιέργεια, την απορία μερικών προηγμένων μυαλών, την έκπληξη και τώρα το κενό, που όσα διαστημόπλοια κι αν εκτοξευτούν ή η τεχνολογική πρόοδος αλματωδώς προχωρήσει, δεν πρόκειται να πληρώσουν το κενό που κυριαρχεί στην ψυχή του ανθρώπου, ένα κενό που έγινε αλήθεια και βίωμα.

Η εφαρμογή των ιδεών για την ύπαρξη προυποθέτει ένα διαρκή πόλεμο τόσο για το καλό, όσο και εναντίον του κακού με απώτερη πρόθεση να εξοντώσει το κακό ή να βοηθηθεί από την παρουσία του καλού.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο