Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ο Σύλλογος Θηβαίων Νέας Υόρκης παρουσίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών στην κοπή της βασιλόπιτας

Από αριστερά διακρίνονται οι Βούλα Γολεμάτη (αντιπρόεδρος) Γιώργος Αθανασίου Τασιγιάννης (γραμματέας), Δρ. Γιώργος Αντωνίου (πρόεδρος) Πολίν Τασιγιάννη (ταμίας), Πανταζής (Πίτερ) Τασιγιάννης, Ρούλα Χατζίνα και Χρυσούλα Τασιγιάννη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύλλογος Θηβαίων «Επαμεινώνδας» το απόγευμα της Κυριακής 22 Ιανουαρίου διοργάνωσε στο ελληνικό κέντρο εκδηλώσεων «The Graycliff» στην πόλη Moonachie της Νέας Ιερσέης την πρώτη εκδήλωση του έτους, η οποία είχε τριπλό σκοπό.

Ο πρώτος σχετίζονταν με την παρουσίαση μέσω διαφανειών και πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, το οποίο εγκαινιάστηκε προ έξι μηνών. Ο δεύτερος να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος και ο τρίτος για να αναβιώσουν το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.
Στην εκδήλωση παρέστη και η κ. Μαριάννα Γκάζικα από το τμήμα συνδρομών του «Εθνικού Κήρυκα», η οποία αναφέρθηκε στην 101ετή πορεία του «Εθνικού Κήρυκα», καθώς επίσης και στις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση του δικτύου του «Ε.Κ.» με την υπηρεσία της κατ’ οίκον διανομής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Γεώργιος Αντωνίου ευχήθηκε στα μέλη και στους φίλους επιτυχίες, υγεία και ευτυχία στις οικογένειές τους και στη συνέχεια παρουσίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών:
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών», όπως επεσήμανε, «είναι σημαντικό ελληνικό μουσείο, τα εκθέματα του οποίου προέρχονται από ανασκαφική δραστηριότητα στη Βοιωτία και καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο από την Παλαιολιθική εποχή έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, με έδρα τη Θήβα, η οποία λειτουργεί εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Θηβών χτίστηκε στην πρώτη μορφή του κατά τα έτη 1905-1912 στο βόρειο άκρο του λόφου της Καδμείας και περιελάμβανε ένα διώροφο κτίριο με βοηθητικούς χώρους”.
“Την περίοδο της Κατοχής,  όπως επεσήμανε, έκλεισε και έγινε στρατώνας των κατοχικών δυνάμεων. Μετά τον πόλεμο δεν άνοιξε και τελικά κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1950. Στη θέση του χτίστηκε νέο κτίριο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1962 και φιλοξενούσε τις συλλογές του σε ισόγειο κτίριο. Το 2007 το Μουσείο έκλεισε για το κοινό με σκοπό να γίνει η ανακαίνισή του.

Από αριστερά οι Χρυσούλα Τασιγιάννη, Μαριάννα Γκάζικα και Πολίν Τασιγιάννη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου και των ανανεωμένων συλλογών του έγιναν στις 7 Ιουνίου 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Ιερώνυμο», τόνισε ο Δρ. Αντωνίου, ο οποίος είναι καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μοντκλέρ της Νέας Ιερσέης.
Η ταμίας του Συλλόγου Πολίν Τασιγιάννη κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με τον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της εκδήλωσης και για την παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θηβέων, Δρ. Γιώργος Αντωνίου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Αναφερόμενη στην παρουσίαση, τόνισε ότι «κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα δώσει το έναυσμα στους Θηβαίους και τους φίλους τους να επισκεφθούν τη γενέτειρα το καλοκαίρι και να θαυμάσουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και τις σπάνιες συλλογές του».
Ερωτηθείσα για το φιλανθρωπικό έργο του Συλλόγου, υπογράμμισε ότι είναι πλούσιο και ευεργετούνται τα μέλη και η ίδια η γενέτειρα. Αναφερόμενη στη βοήθεια προς τη Θήβα, επεσήμανε ότι έχουν προσφέρει βοήθεια στο Γηροκομείο, στο Νοσοκομείο και σε άλλα ευαγή ιδρύματα.
Για τη βοήθεια που παρέχουν στη Νέα Ιερσέη, τόνισε: «Εχουμε βοηθήσει πολλά μέλη που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, καθώς επίσης και έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε άπορους να έχουν μια αξιοπρεπή κηδεία».

Η ταμίας του Συλλόγου Πολίν Τασιγιάννη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Διευκρίνισε επίσης, ότι οι Θηβαίοι διακρίνονται για τη γενναιοδωρία τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Ο Σύλλογος Θηβαίων ιδρύθηκε το 1962 και συμμετέχουν οι ομογενείς που προέρχονται είτε έλκουν την καταγωγή τους από τα χωριά Χώστια, Θίσβη, Δομβραίνα, Ξηρονομή, Ελλοπία, Νεοχώρι, Θεσπιές, Λεοντάρι, Μαυρομμάτι και Βάγια.
Οι πρώτοι Θηβαίοι και Βοιωτοί μετανάστες αφίχθησαν στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ού αιώνα και αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη συλλόγων αρχής γενομένης από το 1905. Ο μεγαλύτερος όγκος των Θηβαίων διαβιοί στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και στο Σικάγο.

ekirikas



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο