Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ.

Ο Βουλευτής Βοιωτίας και τ.Υπουργός Βαγγέλης Μπασιάκος, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τα σημερινά εγκαίνια! Σήμερα μιλάνε τα έργα και όχι τα λόγια. Παραδίδουμε στο κοινό, τους ερευνητές και τους μελετητές, Έλληνες και ξένους, ένα σημαντικό έργο Πολιτισμού και Ιστορίας (Προϊστορικών, Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), όπως παρουσιάζεται μέσα από 18 ενότητες, που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής και δράσης της ευρύτερης περιοχής.
Το συνολικό αυτό έργο («Επέκταση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου» κλπ. έργα) ήταν αναγκαίο, αφού το παλαιότερο κτίριο του Μουσείου, από το Δεκέμβριο του 1962, ήταν πλέον ανεπαρκές. Η υλοποίηση του σπουδαίου αυτού έργου ολοκληρώθηκε με προσπάθειες πολλών παραγόντων τα τελευταία 15 χρόνια, ώστε να παρακάμψουμε πολλά εμπόδια και αγκυλώσεις. 

Είναι σημαντικό ότι το μεγάλο αυτό έργο έγινε πράξη, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, γιατί εντάχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, με πειστικές και πιεστικές παρεμβάσεις μου, ως Υπουργός τότε, στο εθνικό σκέλος του Γ’ ΚΠΣ, με ποσό 8.200.000 ευρώ, και όχι στο σκέλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφού το σύνολο του ποσού του προγράμματος της Περιφέρειας (6.950.000 ευρώ) δεν θα έφθανε. Έτσι θα είχαμε οδηγηθεί, με βεβαιότητα, τόσο σε σημαντικές ελλείψεις της κατασκευής – ίσως και σε απένταξη - του συγκεκριμένου έργου της Θήβας, όσο και στην απένταξη όλων των άλλων προγραμματισμένων και αναγκαίων σχετικών έργων Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας! Τελικά, με την ένταξη του Μουσείου Θήβας στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Πολιτισμού, ως νέου έργου, υλοποιήθηκαν απρόσκοπτα και όλα τα άλλα σχετικά έργα της Στερεάς Ελλάδας! Απολογιστικά υπερδιπλασιάστηκαν τα κονδύλια και τα έργα Πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας!  

Αργότερα προχώρησε, ως φυσικό επακόλουθο, η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας του έργου της «Β’ Φάσης Επανέκθεσης Προϊστορικών, Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας», ύψους 4.100.000 ευρώ, που αφορούσε την επανατοποθέτηση των εκθεμάτων, έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. 

Τώρα το Μουσείο της πόλης μας αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Θήβα, που είναι μια από τις 2 (με την Αθήνα) ιστορικότερες ζωντανές πόλεις της Ελλάδας, και τις 7 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου!

Συγχαίρω όλους, όσοι συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση και ολοκλήρωση του φιλόδοξου ονείρου μας, μέχρι τα σημερινά εγκαίνια. Εύχομαι η επισκεψιμότητα του - ίσως πιο σύγχρονου πλέον ελληνικού - Μουσείου μας και η ανάδειξη της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής να είναι ανάλογη της μεγάλης πολύπλευρης σημασίας και εμβέλειας, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του Μουσείου και της Θήβας. Κάτι που θα ενισχύσει και την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας.» 


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο